Skip to main content

Και δεύτερο ζεύγος Συριζαίων εισέπραττε το επίδομα των 1.000 ευρώ

To ζευγάρι των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη που λάμβανε από το ελληνικό δημόσιο περί τα 11.000 ευρώ κάνοντας χρήση και της επίμαχης διάταξης

του Νίκου Ηλιάδη

Η περίπτωση του πρώην υπουργικού ζεύγους Αντωνοπούλου – Παπαδημητρίου οι οποίοι εισέπρατταν επίδομα ενοικίου ύψους 1.000 ευρώ μηνιαίως, κάνοντας χρήση διάταξης την οποία είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν είναι η μοναδική. Ανάλογη είναι και η περίπτωση ενός ακόμη ζεύγους, Θεσσαλονικέων αυτή τη φορά. Πρόκειται για τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης και νυν βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παρασκευόπουλο και τη σύζυγό του, πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), Ιφιγένεια Καμτσίδου.

Κοντά 11.000 ευρώ

Ο κ. Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε χθες (μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών) ότι συγκαταλέγεται σε εκείνους που, ως εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, έχουν λάβει το επίδομα ενοικίου. Εκείνο, όμως, που επιμελώς απέφυγε να υπενθυμίσει είναι ότι την ίδια περίοδο που εκείνος ήταν υπουργός, η σύζυγός του λάμβανε και αυτή έναν επαρκώς αξιοσέβαστο μισθό από το κράτος, διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ. Το ζεύγος Παρασκευόπουλου – Καμτσίδου εισέπραττε από τον ελληνικό δημόσιο κοντά στα 11.000 ευρώ μηνιαίως, ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, ο τέως υπουργός αιτήθηκε και ελάμβανε και το μηνιαίο επίδομα ενοικίου των 1.000 ευρώ!

Ο κ. Παρασκευόπουλος διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ως εξωκοινοβουλευτικός. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 έγινε και βουλευτής (στην Α’ Θεσσαλονίκης). Η σύζυγός του κ. Καμτσίδου, επίσης πανεπιστημιακός (αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ) διορίστηκε πρόεδρος στο ΕΚΔΔΑ τον Μάιο του 2015, οπότε διέμενε κι αυτή στην Αθήνα. Δηλαδή, από τον Μάιο εκείνης της χρονιάς το ζεύγος Παρασκευόπουλου – Καμτσίδου εισέπραττε συνολικά κοντά στα 11.000 ευρώ από το κράτος. Παρ' όλα αυτά, ο τέως υπουργός θεώρησε φρόνιμο να αιτηθεί και του επιδόματος ενοικίου των 1.000 ευρώ.

«Όπως όλοι, έτσι το έπαιρνα κι εγώ» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, δηλώνοντας ότι έκανε χρήση του νόμου για το ζήτημα αυτό. Προσέθεσε, δε, κατόπιν εορτής, ότι θα ήταν φρόνιμο να αλλάξει η νομοθεσία και να μπουν εισοδηματικά κριτήρια για όσους λαμβάνουν το επίδομα ενοικίου. Απέφυγε, βεβαίως, να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά τα κριτήρια και εάν κάποιος με μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα άνω των 10.000 (πέραν των τυχόν λοιπών εισοδημάτων) θα πρέπει να περιλαμβάνεται στους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου.

Το θέμα του επιδόματος ενοικίου του κ. Παρασκευόπουλου είχε απασχολήσει τον Τύπο τον Μάιο του 2016 όταν είχε δημοσιευτεί στο «Βήμα» ότι ο υπουργός είχε εισπράξει ποσόν 7.000 ευρώ ως δαπάνη ενοικίου. Τότε ο κ. Παρασκευόπουλος είχε εκδώσει γραπτή ανακοίνωση αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «το αναφερόμενο στα δημοσιεύματα ποσό αποτελεί αναδρομική καταβολή δαπανών διαμονής εκτός τόπου κατοικίας ενός επταμήνου κι όχι, φυσικά, μηνιαίο ενοίκιο οικίας, όπως αφήνεται να εννοηθεί. Το συγκεκριμένο επίδομα προβλέπεται νομοθετικά για τους βουλευτές όλων των κομμάτων και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που εκλέγονται ή κατοικούν στην περιφέρεια». Βεβαίως και σε εκείνη την ανακοίνωση δεν γινόταν καμία αναφορά στα επιπλέον 3.750 ευρώ τα οποία λάμβανε ως πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ η σύζυγός του.