Skip to main content

Πέντε ερωτήματα στη διοίκηση Ζέρβα για τον εκτός σειράς εμβολιασμό Λιακόπουλου

Η ομολογία του αντιδημάρχου Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων Στέλιου Λιακόπουλου ότι εμβολιάστηκε εκτός σειράς εγείρει μια σειρά σοβαρών ερωτημάτων.

Το θέμα σερνόταν εδώ και βδομάδες. Αρχικά ως φήμη, στη συνέχεια ως πληροφορία, ώσπου χθες, κατέστη ομολογία. Άλλος ένας αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης εμβολιάστηκε εν κρυπτώ, εκτός σειράς.

Αναγκάστηκε να το παραδεχθεί ο ίδιος, μετά την πίεση που άσκησε εκ νέου χθες στο δημοτικό συμβούλιο ο τέως πρόεδρος του Σώματος, ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος, Δρόσος Τσαβλής.

Ο εκτός σειράς εμβολιασθείς είναι, κατά δική του ομολογία, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και ΚΕΠ Στέλιος Λιακόπουλος. Όπως είπε, έδωσε ο ίδιος το όνομά του στις 10 Ιανουαρίου στον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Χάρη Αηδονόπουλο, μαζί με τη λίστα των εργαζομένων στο "Βοήθεια στο Σπίτι" και στα ΚΑΠΗ. Προέβαλε, δε, σαν δικαιολογία ότι ως πολιτικός προϊστάμενος του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", επισκέπτεται άτομα στο σπίτι τους, ενώ έχει και σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η ομολογία του κ. Λιακόπουλου, ο οποίος, υπενθυμίζεται έγινε αντιδήμαρχος αφού προηγουμένως εγκατέλειψε την παράταξη του Γιώργου Ορφανού με την οποία είχε εκλεγεί, εγείρει μια σειρά σοβαρών ερωτημάτων.

Ερώτημα πρώτον: Είχε δικαίωμα ο κ. Λιακόπουλος να περιλάβει ο ίδιος τον εαυτό του στη λίστα με τους προς εμβολιασμό; Σύμφωνα με την επείγουσα εγκύκλιο την οποία απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών προς τους δήμους τον Δεκέμβριο του 2020 η απάντηση είναι "όχι". Η εγκύκλιος το λέει ρητά ότι στις λίστες περιλαμβάνεται μόνον το προσωπικό του "Βοήθεια στο Σπίτι" και, φυσικά, επουδενί και για κανέναν λόγο ο πολιτικός τους προϊστάμενος.

Άλλωστε -τουλάχιστον με όσα έχουν βγει μέχρι σήμερα στη δημοσιότητα- ουδείς άλλος αντιδήμαρχος ανά την επικράτεια, με ανάλογο ή άλλο χαρτοφυλάκιο, έσπευσε να συμπεριλάβει τον εαυτό του ανάμεσα στα ονόματα των υπαλλήλων προκειμένου να εμβολιαστεί εκτός σειράς. Τέλος, η επίκληση των προβλημάτων υγείας, σε τίποτε δεν δικαιολογεί μια τέτοια ενέργεια καθώς οι απλοί πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν ανάλογα ή και σοβαρότερα προβλήματα άρχισαν να εμβολιάζονται μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Ερώτημα δεύτερον: Γιατί η διοίκηση του δήμου, εφόσον γνώριζε το θέμα, όχι μόνο το απέκρυψε, αλλά ακόμη και όταν ετέθη, έστω χωρίς συγκεκριμένα ονόματα και στοιχεία, εκείνη έσπευσε να το διαψεύσει;

Υπενθυμίζεται ότι στο δημοτικό συμβούλιο της 22ας Μαρτίου ο κ. Ορφανός είχε καταγγείλει ότι υπήρξαν και άλλα πολιτικά στελέχη (πλην της Δήμητρας Ακριτίδου και του Δρόσου Τσαβλή) που είχαν εμβολιαστεί εκτός σειράς. Τότε η διοίκηση το προσπέρασε χωρίς να δώσει καμία απάντηση.

Ωστόσο, τέσσερις μέρες μετά, σε δηλώσεις του (στο Radio North 98) ο κ. Αηδονόπουλος, ερωτηθείς για τις καταγγελίες Ορφανού, είχε πει ότι στις αρμόδιες ΔΥΠΕ είχαν σταλεί λίστες για να εμβολιαστεί το προσωπικό του "Βοήθεια στο Σπίτι", στο οποίο ενσωματώθηκε και το προσωπικό των ΚΑΠΗ καθώς και η λίστα του προσωπικού των δημοτικών ιατρείων. "Τέρμα και τελείωσε. Αυτά είναι που υπάρχουν και έγιναν" τόνισε με έμφαση, αποκρούοντας έτσι τις καταγγελίες Ορφανού.

Έσπευσε μάλιστα να προσθέσει ότι "μετά χαράς να κάνει έλεγχο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και αν δεν το κάνει οίκοθεν θα το κάνει κατόπιν εγκλήσεως δικής μου να ασχοληθεί και να τα ψάξει έναν προς ένα. Προκαλώ οποιονδήποτε άλλον να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, να προσφύγει όπου θέλει. Η σπέκουλα πρέπει να σταματήσει...».

Ερώτημα τρίτον: Είναι αλήθεια ότι ο κ. Αηδονόπουλος απέκρυψε την επίμαχη λίστα με το όνομα του κ. Λιακόπουλου από τον Δρόσο Τσαβλή όταν εκείνος ζήτησε στα μέσα Ιανουαρίου όλες τις λίστες που είχαν σταλεί από το δήμο Θεσσαλονίκης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τους κατά προτεραιότητα εμβολιασμούς του προσωπικού; Οι λίστες είχαν ζητηθεί από τον κ. Τσαβλή διότι από τις 19 Ιανουαρίου είχε οριστεί εκείνος, πλέον, υπεύθυνος για την παρακολούθηση των εμβολιασμών αυτών των δημοτικών υπαλλήλων.

Ερώτημα τέταρτον: Γνώριζε ή όχι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τον εκτός σειράς εμβολιασμό του αντιδημάρχου του; Στο ερώτημα αυτό, μόνος αρμόδιος για να απαντήσει είναι ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Εάν δεν γνώριζε τότε θα πρέπει να ζητήσει το λόγο, τόσο από τον εμβολιασθέντα κ. Λιακόπουλο όσο και από τον κ. Αηδονόπουλο ο οποίος το ήξερε εξ' αρχής. Εάν, πάλι, γνώριζε τότε γεννάται το ερώτημα "για ποιον λόγο δεν απέπεμψε και τον κ. Λιακόπουλο, όπως έκανε με τους Τσαβλή και Ακριτίδου;".

Και τέλος, το πέμπτο και σημαντικότερο ερώτημα: "Και τώρα κ. δήμαρχε τι κάνουμε;". Η πράξη του κ. Λιακόπουλου, να εμβολιαστεί εκτός σειράς, μόνος αυτός αντιδήμαρχος πανελλαδικά, είναι σύμφωνη με τους ηθικούς κώδικες της διοίκησης του δήμου, τους οποίους επικαλέστηκε ο κ. Ζέρβας κατά την αποπομπή των Δρόσου και Ακριτίδου; Εάν ναι, τότε θα πρόκειται για κώδικες με ιδιαίτερη ελαστικότητα. Εάν, πάλι, όχι, τότε ο κ. Λιακόπουλος θα πρέπει να έχει την τύχη των άλλων δύο οι οποίοι είχαν υποπέσει, και μάλιστα μεταγενέστερα, στο ίδιο παράπτωμα.

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.