Skip to main content

Κι όμως, οι Κινέζοι δεν αγοράζουν ευρωπαϊκά ομόλογα

Κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης, διαβεβαιώνουν πως το Πεκίνο, μέχρι στιγμής, δεν δείχνει κανένα σχετικό ενδιαφέρον.

Παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται και γράφονται αναφορικά με το επικείμενο κινεζικό ενδιαφέρον για την αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων από την Κίνα ή για τη συμμετοχή της στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, που γίνονται η μια μετά την άλλη, η πραγματικότητα είναι, ως συνήθως, πολύ διαφορετική.

Όπως διαβεβαιώνουν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης, το Πεκίνο, μέχρι στιγμής, δεν δείχνει κανένα σχετικό ενδιαφέρον. Η εμπειρία της Αθήνας από αυτή τη διαδικασία είναι αποκαλυπτική και φρόντισε να την καταστήσει γνωστή και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έτρεφαν ανάλογες ελπίδες.

Προς το παρόν, η εκτίμηση της Κομισιόν είναι πως συμφέρει την Κίνα να προχωρήσει σε τέτοιου είδους τοποθετήσεις. Τι απαντάει ο εν δυνάμει ενδιαφερόμενος; Ότι για να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να μην περιορίζεται μόνο σε συμβολικές κινήσεις, θα πρέπει να λάβει τα σχετικά ανταλλάγματα. Προς το παρόν όμως δεν τα δημοσιοποιεί.

Η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι έχουν να κάνουν κυρίως με επενδυτικές διευκολύνσεις. Η Ευρωζώνη επιμένει με νόημα ότι συμφέρει στην Κίνα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην ΕΕ. Όμως κανείς προς το παρόν δεν γνωρίζει τι ακριβώς κρύβεται στο μυαλό τους.