Skip to main content

Kids Save Lives: Σημαντική εξέλιξη η μείωση ΦΠΑ στην αγορά απινιδωτών

Ο Οργανισμός ευχαριστεί τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς για την απόφαση μείωσης του ΦΠΑ στην αγορά Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών.

Ως τη σημαντικότερη εξέλιξη μετά την Υπουργική Απόφαση του 2007, που ενέκρινε τότε την τοποθέτηση Απινιδωτών σε δημόσιους χώρους και τη νόμιμη χρήση αυτών από εκπαιδευμένους πολίτες και επαγγελματίες υγείας, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του «KIDS SAVE LIVES», κ. Αναστάσης Στεφανάκης την απόφαση για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 6% στην αγορά των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (AEDs).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η υψηλή τιμή πώλησης των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών και η υπαγωγή τους - μέχρι και σήμερα - στον βασικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, δεν επέτρεπε την μαζική τοποθέτηση απινιδωτών σε δημόσιους χώρους, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στην τοποθέτηση απινιδωτών και την επιβίωση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - όπως η Ολλανδία -, υπάρχει ένας σχεδόν απινιδωτής / ανά οικοδομικό τετράγωνο. «Από σήμερα όμως και μετά την σημαντική απόφαση της Κυβέρνησης δια του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, η αγορά των Απινιδωτών από Ιδιώτες, Επιχειρηματίες, Συλλόγους, Φορείς, Σχολεία, ΟΤΑ, κλπ, με δική τους πρωτοβουλία και δαπάνη διευκολύνεται σημαντικά, γεγονός που θα έχει πολύ σύντομα ως άμεσο αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων απινιδωτών, τη διεύρυνση του δικτύου καταγεγγραμμένων AEDs σε όλη την χώρα μέσω του Εθνικού Χάρτη Απινιδωτών αλλά και την έγκαιρη διάσωση των περιστατικών καρδιακής ανακοπής, μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας».
 
Πριν από την ψήφιση της απόφασης στη Βουλή, σημειώνει ο φορέας, προηγήθηκε συνάντηση εργασίας στο γραφείο του Υφυπουργού Οικονομικών στη Βέροια μεταξύ αντιπροσωπείας του Ελληνικού Ανθρωπιστικού Συλλόγου «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ». Η συνάντηση η οποία είχε στο επίκεντρο της τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στους Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές (AEDs), πραγματοποιήθηκε σε πολύ  φιλικό, γόνιμο και εποικοδομητικό κλίμα, στη διάρκεια της οποίας έγινε επίδειξη των ενεργειών που επιτελεί ο απινιδωτής προκειμένου να επαναφέρει στη ζωή το θύμα της καρδιακής ανακοπής και ακολούθως o κ. Στεφανάκης και η υπεύθυνη επικοινωνίας του Συλλόγου δημοσιογράφος Νίκη Στρατηλάτη, παρουσίασαν στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο,

- τους στόχους του Συλλόγου,
- το έργο του σε 700 σχολεία και τους ΟΤΑ όλης της χώρας,
- την εκπαίδευση των 92,385 μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών,
- την τοποθέτηση 150 απινιδωτών σε σχολεία και δήμους, χάρη κυρίως στο ανθρωπιστικό έργο του εκπαιδευτικού της Αρναίας Χαλκιδικής και μέλους του ΔΣ του Συλλόγου, κ. Αναστάση Σαμαρά,
- τα 24 θύματα εξωνοσοκομειακης καρδιακής ανακοπής που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΖΟΥΝ από ομάδες Πρώτων Ανταποκριτών του Συλλόγου ,
- το εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και το Εργαστήριο Δεξιοτήτων «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ» από το Υπουργείο Παιδείας, που βοήθησαν την 14χρονη Νεφέλη να σώσει την αδερφή της και την 12χρονη Λεμονιά να βοηθήσει προ ημερών ένα θύμα πνιγμού,
- την δωρεάν εφαρμογή «Εθνικός Χάρτης Απινιδωτών» που από το 2016 καταγράφει - ελέγχει περισσότερους από 660 Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές σε όλη τη Χώρα και βοήθησε να σωθεί ο 14χρονος έφηβος ποδοσφαιριστής στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, (https://kidssavelives.gr/aed/) αλλά ΚΑΙ
- την δωρεάν πολύγλωσση εφαρμογή iSAVElives που ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ θα προσφέρει το «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ» με την υποστήριξη του παγκόσμιου κολοσσού Microsoft, στους Έλληνες πολίτες και στους τουρίστες της χώρα μας για να σώζουν και αυτοί ζωές και που θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες (https://kidssavelives.gr/isavelives/).

Ο Οργανισμός μάλιστα απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς για την εν λόγω απόφαση, η οποία έχει ως εξής:

Προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,
Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο,
Διεθυντυντή Πρωθυπουργικού Γραφείου κ. Γρηγόρη Δημητριάδη.

Σας ευχαριστούμε «εκ βάθους καρδίας» γιατί για άλλη μια φορά βάλατε πάνω απ όλα την ανθρώπινη ζωή, για άλλη μια φορά δώσατε προτεραιότητα στην διάσωση της ζωής των Ελλήνων. Με την σημερινή σας απόφαση κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα αλλάζει με πρωταγωνιστές τα ΠΑΙΔΙΑ. Με την σημερινή σας απόφαση κ. Πρωθυπουργέ, κάνατε 92.385 παιδικές μαθητικές καρδιές - μικρών ηρώων διασωστών -, εκπαιδευτικούς και εκπαιδευμένους πολίτες που κυκλοφορούν ανάμεσα μας σε όλη την Ελλάδα, να ΠΕΤΑΞΟΥΝ από την χαρά τους, γιατί με την μείωση του ΦΠΑ στο 6% από το 24% στην αγορά Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών, κάνετε το έργο τους ευκολότερο και τη ζωή όλων μας ασφαλέστερη και καλύτερη.

Η σημερινή σας απόφαση είναι η σημαντικότερη εξέλιξη μετά την Υπουργική Απόφαση του 2007 για την τοποθέτηση Απινιδωτών σε δημόσιους χώρους και τη νόμιμη χρήση αυτών από εκπαιδευμένους πολίτες και επαγγελματίες υγείας.

Κύριε Απόστολε Βεσυρόπουλε – Υφυπουργέ Οικονομικών και κ. Γρηγόρη Δημητριάδη Διευθυντά του Πρωθυπουργικού Γραφείου,

Σας ευχαριστούμε «από καρδιάς», γιατί όχι μόνον γιατί σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων, δίνοντας προβάδισμα έναντι όλων των άλλων στη ΖΩΗ, αλλά τρέξατε γρηγορότερα και από την ταχύτητα του φωτός το αίτημα εκατομμυρίων Ελλήνων για απόκτηση απινιδωτών, γεμίζοντας με έκδηλη και πρωτόγνωρη αισιοδοξία πρωτίστως τις καρδιές των εκατοντάδων ενεργών εκπαιδευτών μας σε όλη την Επικράτεια.

Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ανθρώπινου Συλλόγου «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ» ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΧΑΡΑΣ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ την ΔΩΡΕΑ 2 Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών, με τους οποίους ο καταγεγγραμμένος αριθμός τους στη χώρα μας ανέρχεται στους 663,

ΚΑΙ καλεί- 

όλους τους Έλληνες, Συλλόγους, Φορείς, ΟΤΑ, Περιφέρειες, Σχολεία, Γήπεδα, Πανεπιστήμια, και επιχειρηματίες να προμηθευτούν όλοι από έναν απινιδωτή και να τον ΚΑΤΑΓΡΑΨΟΥΝ στον Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών του KIDS SAVE LIVES, έτσι ώστε μετά την σημερινή ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ,

ΝΑ βοηθήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στην ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ στην Ελλάδα!

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΛΥ,

ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ!

Οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές

Οι Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (ΑΕDs) μπορούν να σώσουν ζωές συνανθρώπων μας που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή, κυρίως τα πρώτα κρίσιμα λεπτα.

Υπάρχουν χειροκίνητοι - εξειδικευμένοι απινιδωτές στα νοσοκομεία από τη δεκαετία του 1960, η σύγχρονη τεχνολογία όμως μας επιτρέπει εδώ και δεκάδες χρόνια, την κατασκευή μικρότερων και απλούστατων στην χρήση αυτόματων συσκευών που τοποθετούνται σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, έτοιμες προς χρήση και από τους πολίτες.

Εάν ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (AED) φτάσει σε 3 έως 5 λεπτά, τότε οι πιθανότητες επιβίωσης του θύματος καρδιακής ανακοπής εκτοξεύονται σε 50 έως 70%, δείχνοντας την αναγκαιότητα τοποθέτησης των σωτήριων συσκευών σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο για την έγκαιρη χρήση τους. Το KIDS SAVE LIVES συστήνει την τοποθέτηση ενός τουλάχιστον AED / ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και 2 πιστοποιημένων πολιτών ανά οικοδομικό τετράγωνο!

Ο χειρισμός του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή είναι εύκολος, απαιτείται μόνο η παρακολούθηση ενός ολιγόωρου σεμιναρίου με θέμα την Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS), το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν έφηβοι μαθητές και απλοί πολίτες, χωρίς καμία ιατρική γνώση ή εμπειρία. Οι αυτόματοι απινιδωτές (ΑΕD) καθοδηγούν τον χειριστή καθ’ όλη την διάρκεια του περιστατικού με την χρήση οπτικών και φωνητικών οδηγιών στην Ελληνική γλώσσα.

Οι Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (ΑΕD) αναλύουν τον καρδιακό ρυθμό και επιτρέπουν την χορήγηση απινίδωσης (ηλεκτροσοκ) μόνο εάν ανιχνεύσουν κάποια επικίνδυνη για τη ζωή αρρυθμία - και μόνο τότε -, προκειμένου να αποκαταστήσουν τον καρδιακό ρυθμό (αυτό είναι που το καθιστά απόλυτα ΑΣΦΑΛΕΣ για τη χρήση του και από ΠΟΛΙΤΕΣ).

Λίγα λόγια για τον Οργανισμό

Ο Ελληνικός Ανθρωπιστικός Σύλλογος «KIDS SAVE LIVES -Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές», ξεκίνησε το έργο του το 2010 και συστάθηκε ως οργανισμός το 2016, στοχεύοντας στην αύξηση του ποσοστού επιβίωσης θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής στην Ελλάδα.

Όλα ξεκίνησαν από την εκπαίδευση. Το εθνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘’KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές'’ (και το ομώνυμο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής) που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσoκομειακής Φροντίδας, έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 70.000 μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς σε περισσότερα από 700 σχολεία της Χώρας, με την εθελοντική συμμετοχή εκατοντάδων πιστοποιημένων εκπαιδευτών του European Resuscitation Council (Έγκριση προγραμμάτων: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων).

Πρωταρχικός στόχος του Συλλόγου είναι η θεσμοθέτηση μαθήματος Α’ Βοηθειών στα ελληνικά σχολεία, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ταυτόχρονη προαγωγή του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο. Πρόταση Σχεδίου Νόμου κατατέθηκε στην Υπουργό Παιδείας κα Ν. Κεραμέως (Αθήνα, 2019), στο πλαίσιο εκπαίδευσης των υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, τη χρήση Απινιδωτή και τις Πρώτες Βοήθειες σε επείγουσες  για τη ζωή καταστάσεις.