Skip to main content

Λευκορωσικά στρατεύματα ενδέχεται να εισβάλουν απόψε στην Ουκρανία, λέει το Κίεβο

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανέφερε ότι λευκορωσικός οικισμός στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας βομβαρδίστηκε.

Το κρατικό κέντρο στρατηγικών επικοινωνιών της Ουκρανίας, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ηγέτης, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έκανε γνωστό ότι η Λευκορωσία ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία σήμερα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σε ανακοίνωσή του το κέντρο αναφέρει:

«Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα λευκορωσικά στρατεύματα ενδέχεται να εισβάλουν στις 11 Μαρτίου στις 21:00 (8 η ώρα Ελλάδος).

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανέφερε ότι λευκορωσικός οικισμός στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια ρωσικής επιδρομής, καταγγέλλοντας προβοκάτσια των Ρώσων για να εμπλακεί στον πόλεμο η Λευκορωσία.

«Ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στον λευκορωσικό οικισμό Κοπάνι, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας την Παρασκευή, για να εμπλέξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία» ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας υποστηρίζουν δε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από λευκορωσικό έδαφος, από το αεροδρόμιο Ντουμπρόβιτσα, εισήλθαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, και κατόπιν επέστρεψαν στη Λευκορωσία όπου έπληξαν το Κοπάνι.

«Πρόκειται για πρόκληση. Στόχος είναι να συρθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία», αναφέρει η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας. Oι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δημοσίευσαν βίντεο, θέλοντας να πιστοποιήσουν τους ισχυρισμούς τους.

Υπήρξαν "θετικές" εξελίξεις στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. «Υπάρχουν ορισμένες θετικές αλλαγές, όπως με ενημέρωσαν οι διαπραγματευτές από την πλευρά μας», είπε ο Πούτιν στον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο - βασικό σύμμαχο της Ρωσίας - σε μια συνάντηση που είχαν στη Μόσχα.

Ουκρανία: Θα αντεπιτεθούμε στην περίπτωση που Λευκορώσοι στρατιώτες περάσουν τα σύνορα

Η Ουκρανία δείχνει αυτοσυγκράτηση έναντι της Λευκορωσίας, αλλά θα αντεπιτεθεί στην περίπτωση που Λευκορώσοι στρατιώτες περάσουν τα σύνορα για να συμμετάσχουν στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέξι Ντανίλοφ.

Σύμφωνα με τον Ντανίλοφ, η Ουκρανία ήταν προσεκτική στην αντιμετώπιση της Λευκορωσίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή χρησιμοποιείται ως βάση για την απογείωση των ρωσικών αεροπλάνων που επιτίθενται στο ουκρανικό έδαφος.

Εάν «ένας στρατιώτης περάσει τα σύνορά μας, θα αντεπιτεθούμε», προειδοποίησε.

Ζελένσκι: Η Ρωσία έστειλε μισθοφόρους στην Ουκρανία

Σε νέο βίντεο που ανήρτησε στο προφίλ του στο Facebook, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με στρατιωτικά χρώματα στα ρούχα του και φόντο έναν δρόμο του Κιέβου, τόνισε ότι η Ρωσία αναπτύσσει Σύρους μισθοφόρους, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται ακόμα χρόνος και υπομονή για να επιτευχθεί η νίκη».

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει στείλει Σύρους μισθοφόρους στην Ουκρανία, ενώ εμφανίστηκε να μην είναι ικανοποιημένος από όσα αποφασίστηκαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται στις Βερσαλλίες, λέγοντας ότι χρειάζονται πιο δυναμικές κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δήλωσε ότι η χώρα έχει φτάσει σε μια «στρατηγική καμπή» στη σύγκρουση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει.

«Είναι αδύνατο να πούμε πόσες μέρες έχουμε ακόμα για να ελευθερώσουμε ουκρανική γη. Αλλά μπορούμε να πούμε ότι θα το κάνουμε. Διότι έχουμε ήδη φτάσει σε μια στρατηγική καμπή», υπογράμμισε.

«Οι Ουκρανοί είναι περήφανοι άνθρωποι που πάντα υπερασπίζονται τη γη τους και δεν θα δώσουν στον κατακτητή ούτε ένα κομμάτι αυτής της γης, ούτε ένα τοις εκατό της ελευθερίας τους», πρόσθεσε με έμφαση.

Πρόσθεσε ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος, σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις προς τη Ρωσία. «Εάν αυτό συνεχιστεί, τότε τα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν είναι αρκετά και αναμένω -εργαζόμαστε ήδη σήμερα πάνω σε αυτό- νέες κυρώσεις από τους εταίρους μας», είπε και συμπλήρωσε: «Η Ρωσία πρέπει να πληρώνει για αυτόν τον τρομερό πόλεμο, να πληρώνει καθημερινά».

Εμφανίστηκε μη ικανοποιημένος από τις αποφάσεις που λαμβάνει η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, καλώντας την να προχωρήσει σε πιο δυναμικές κινήσεις.
Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να τιμωρηθεί η Ρωσία καθώς ανοίγει πυρ σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Τουλάχιστον 564 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, ανάμεσά τους 41 παιδιά

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 564 αμάχων στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Στα θύματα συγκαταλέγονται 41 παιδιά, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ.

Όπως υπογραμμίζει στην ημερήσια ενημέρωσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ, ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων του πολέμου εκτιμάται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος. Η Υπηρεσία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επιβεβαιώσει αναφορές από περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες εχθροπραξίες.

Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους από τη χρήση εκρηκτικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών βαρέος πυροβολικού, πυραύλων και αεροπορικών επιδρομών, πρόσθεσε.

Πηγή: REUTERS/Maksim Levin