Skip to main content

Κικίλιας από Θεσσαλονίκη: Διπλάσια από τα αναμενόμενα τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού

Ανακάμπτει ο ελληνικός τουρισμός, κινητικότητα ενόψει των Χριστουγέννων - Στοίχημα η ανάδειξη του ορεινού όγκου της χώρας

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός, τα έσοδα του οποίου εκτιμάται πως θα φτάσουν την τρέχουσα χρονιά τα 12 δισ. ευρώ.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού της χώρας μας στο περιθώριο το Συμβουλίου των Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της ΠΟΞ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο διεξάγεται σήμερα το μεσημέρι, με την ευκαιρία των εκθέσεων Philoxenia και Ηotelia που πραγματοποιούνται από σήμερα μέχρι και την Κυριακή στη ΔΕΘ.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως τα έσοδα είναι σχεδόν διπλάσια έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, σύμφωνα με τις οποίες αναμενόταν στα 5 έως 6 δις. ευρώ.

Μάλιστα ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως η χθεσινή εκτίμηση της Κομισιόν για ανάπτυξη της χώρας το 2021 που θα αγγίξει το 7,1% βασίζεται σημαντικά και στην άκρως θετική πορεία του τουρισμού.  

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον υπουργό είναι ενθαρρυντικές οι προοπτικές για το φθινόπωρο, ενώ υπογράμμισε πως χρειάζεται να υπάρχει συνεργασία και επαγγελματισμός για να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες.

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους ξενοδόχους για τις προσπάθειες και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν το προηγούμενο διάστημα.



Έμφαση στον ορεινό όγκο της χώρας

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για τη χειμερινή περίοδο, που απασχολεί ιδιαίτερα τους ξενοδόχους, δεδομένου πως η εκ νέου έξαρση της πανδημίας έχει αρχίσει να προβληματίζει τους εν δυνάμει πελάτες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος υπάρχει κινητικότητα για την περίοδο των Χριστουγέννων ωστόσο η εικόνα θα αποτυπωθεί καλύτερα τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, θα πρέπει να αναδειχθεί ο ορεινός όγκος της χώρας μας.  

Στην ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών στην στροφή προς την ποιότητα προκειμένου το τουριστικό προϊόν να διαφοροποιηθεί αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας διατηρεί το ισχυρό της brand καθώς θεωρείται  ασφαλής προορισμός.

Υπογράμμισε πως ο ελληνικός τουρισμός έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει, όπως αυτό προκύπτει από τα καταγεγραμμένα στοιχεία.

Για καλύτερη τουριστική σεζόν από ό,τι αναμενόταν έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ωστόσο ανέφερε πως όλοι οι προορισμοί δεν ανέκαμψαν, όπως για παράδειγμα τα αστικά κέντρα, ο συνεδριακός αλλά και ο εκθεσιακός τουρισμός.

Άμεσα ξεκινά το πρόγραμμα προώθησης του ελληνικού ορεινού όγκου ανέφερε η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου υπογραμμίζοντας πως έμφαση θα δοθεί σε περιοχές που είναι λιγότερο γνωστές ως τουριστικοί προορισμοί.

Για θετική συγκυρία κατά την οποία διεξάγεται η φετινή Philoxenia έκανε λόγο η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη εκφράζοντας τη χαρά της για την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο δίκτυο των γαστρονομικών προορισμών της UNESCO.

Στην επανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού που δίνει ώθηση προς τα εμπρός της οικονομίας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών - Μακεδονίας Θράκης  Σταύρος Καλαφάτης.