Skip to main content

Κικίλιας: Ούτε ένας επιστήμονας δεν συστήνει τη μη χρήση μάσκας

Δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να ακολουθούμε τους κανόνες, τόνισε προς όλες τις κατευθύνσεις ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η σταθεροποιητική εικόνα που παρουσιάζει ο αριθμος των νέων ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφονται τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου στη χώρα μας, συγκριτικά με την άνοδο που υπήρξε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, δεν θα πρέπει να οδηγήσει ξανά τους πολίτες σε εφησυχασμό.

Επιπλέον ο μαζικός εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σε συνδυασμο με την «ευλαβική τήρηση» των μέτρων προστασίας  και αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού θα αποτελέσουν την καλύτερη «γραμμή άμυνας» ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της σύζευξης των ιών της γρίπης και του κορωνοϊού.

Αυτά είναι τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη που έδωσε ο  υπουργός Υγείας κος Βασίλης Κικίλιας, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην εικόνα που παρουσιάζει την τελευταίας ημέρες η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα ο κος Κικίλιας υποστήριξε ότι: « Υπάρχει μία σταθεροποίηση, όπως μας λένε οι επιστήμονές μας. Εξακολουθώ να εμπιστεύομαι και να ακούω και τους 29 κορυφαίους επιστήμονες, λοιμωξιολόγους-επιδημιολόγους που έχουμε στην Επιτροπή και γενικά τους επιστήμονές μας στη χώρα και παντού.

Αλλά δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να ακολουθούμε τους κανόνες: μάσκα, μέτρα ατομικής προστασίας, υγιεινή των χεριών, κοινωνική αποστασιοποίηση, σεβασμός στις ευπαθείς ομάδες, σεβασμός στους παππούδες, στις γιαγιάδες μας, σε αυτούς που έχουν υποκείμενη νόσο, για να τα καταφέρουμε εξίσου καλά και σε αυτή την προσπάθεια αυτού του χειμώνα που θα διανύσουμε, μέχρι να έρθει το εμβόλιο.».

Για τη σημασία του αντιγριπικού εμβολίου, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως : «Ο συνδυασμός του εμβολιασμού κατά της γρίπης με τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας, έχει υπερπολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Με ενημέρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και το αναλύσαμε στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ότι στην Αυστραλία παρατηρείται μεγάλη πτώση του ιού της γρίπης, γιατί ο πληθυσμός λόγω της Covid χρησιμοποιεί αυξημένα τα μέσα ατομικής προστασίας και προσέχει γενικώς και αυτό έχει μειώσει υπερπολλαπλάσια τον ιό της γρίπης.».

Τέλος, ο κύριος Κικίλιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προ ημερησίας συζήτηση μεταξύ πολιτικών αρχηγών που διεξήχθη τη Δευτέρα στη Βουλή, για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και την υγεία.

«Παρακολουθήσαμε όλοι έναν εκνευρισμό, μία διάχυτη νευρικότητα και μία ατεκμηρίωτη κριτική από τον κ. Τσίπρα, σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που νομίζω ότι έκανε σοβαρή προσπάθεια να είναι ενωτικός, να είναι θεσμικός και μίλησε με στοιχεία για όλες τις εκφάνσεις της πανδημίας, την υγειονομική, την οικονομική, τις επιπτώσεις στην κοινωνία μας, τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική Κυβέρνηση.
       
Πώς έχει οργανώσει στην πρώτη και δεύτερη φάση το σύστημα ελέγχου, το σύστημα αεροδιακομιδών, τον έλεγχο στις πύλες εισόδου. Νομίζω ότι θα ήταν μία ευκαιρία για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα τη μείζονα αντιπολίτευση, να δείξει ότι εννοεί ότι αυτό που λέει περί σοβαρότητας, για ένα τεράστιο θέμα Δημόσιας Υγείας. Δυστυχώς, είδα ατεκμηρίωτη κριτική και μια αντιπολιτευτική τακτική που προσομοιάζει μάλλον σε κόμματα μικρών ποσοστών.», είπε ο κος Κικίλιας.