Skip to main content

Κικίλιας για κορωνοϊό: Τηρείται το πρωτόκολλο - Κανένας λόγος πανικού

Ο υπουργός ζήτησε να τηρηθεί η ψυχραιμία μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη

Κανονικά τηρείται το πρωτόκολλο ασφαλείας αναφορικά με το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας, η 38χρονη γυναίκα νοσηλεύεται όπως θα έπρεπε σε νοσοκομείο αναφοράς, δηλαδή στο ΑΧΕΠΑ, σε θάλαμο μαγνητικής πίεσης ενώ ταυτόχρονα γίνεται η ιχνηλάτηση των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή μαζί της αυτές τις δύο ημέρες και των επιβατών που είχαν συγκεκριμένη απόσταση από την ίδια και του πληρώματος της πτήσης στην οποία επέβαινε για να έρθει από την Ιταλία στην Ελλάδα.

Ο υπουργός ζήτησε να τηρηθεί η ψυχραιμία και η ηρεμία καθώς και να υπάρχει σωστή ενημέρωση.

«Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το αντίθετο. Η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα», τόνισε ο ίδιος καλώντας τους πολίτες να ακούν επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους.

«Ο ιός αυτός προσομοιάζει στον ιό της γρίπης. Τα πιο πολλά περιστατικά θα είναι ασυμπτωματικά», πρόσθεσε.

«Συζητήσαμε με όλους τους συναρμόδιους φορείς για το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και πώς θα το αντιμετωπίσει η Πολιτεία», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε εδώ έτοιμοι να συνδράμουμε το έργο των καθ’ ύλην αρμοδίων, δηλαδή του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας όπου και όταν μας ζητηθεί. Όπως και πριν το πρώτο κρούσμα, έτσι και στο επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να έχουμε πολύ στενή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο, όσο και με την Πολιτική Προστασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Δεν χρειάζεται πανικός. Το μόνο που χρειάζεται σε αυτή τη φάση είναι ψυχραιμία».

«Αυτό που χρειάζεται είναι ενημέρωση και αυτοπειθαρχία. Ο καθένας να απευθύνεται στον γιατρό του και να ακολουθεί οδηγίες. Κανένας λόγος πανικού», σημείωσε με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.