Skip to main content

Κικίλιας: Ξεπερνά τα 89 εκατ. ευρώ το σύνολο των δωρεών στο ΕΣΥ

Επιπλέον, υπάρχουν 226 Φορείς, Οργανισμοί και Ιδιώτες, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών, ύψους περίπου 8,8 εκ. ευρώ.

«Το σύνολο των δωρεών προς το ΕΣΥ ξεπερνά τα 89 εκ. ευρώ» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την διάρκεια εκδήλωσης παρουσίασης των δωρεών προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πρωτοφανής αυτή πανδημία, κατέρριψε δεδομένα και συνήθειες χρόνων, επανατοποθετώντας με βίαιο τρόπο, μέσα από τις παγκόσμιες απώλειες, την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλοι μαζί οργανώσαμε μια άνευ προηγουμένου αερογέφυρα προμηθειών, που τόσο μεγάλη ανάγκη είχαν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων μας.  Έγινε μια συντονισμένη δουλειά, εν μέσω παγκόσμιας διαμάχης υλικών και παραδοσιακής γραφειοκρατίας. Το ελληνικό Δημόσιο όμως, κατάφερε να κινηθεί μέσα στην κρίση γρήγορα, οργανωμένα, αποτελεσματικά, αλλά κυρίως με διαφάνεια».

Κατά τον υπουργό Υγείας, οι δωρεές αφορούν 865 Φορείς / Οργανισμούς / Ιδιώτες, που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία δωρεάς.

«Αλλά και Κράτη, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία ευχαριστούμε ιδιαίτερα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας

Το σύνολο των δωρεών αυτών ξεπερνά τα 89 εκ. ευρώ.

  • Από αυτά, 40 εκ. ευρώ αφορούν τον ιατρικό εξοπλισμό.

Ενδεικτικά:

1.228 Monitors ΜΕΘ

1.051 Αναπνευστήρες και 172 φορητούς αναπνευστήρες

595 Κλίνες ΜΕΘ

  • 24,2 εκ. ευρώ αφορούν Μέσα Ατομικής Προστασίας

Ενδεικτικά:

20.252.348 μάσκες

330.199 χειρουργικές στολές

160.397 Ολόσωμες Προστατευτικές Στολές

134.774 Ποδονάρια

  • 12,5 εκ ευρώ αφορούν καταθέσεις χρηματικών ποσών

Επιπλέον, έχουμε 226 Φορείς / Οργανισμούς / Ιδιώτες, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών, ύψους περίπου 8,8 εκ. ευρώ, για τις οποίες αναμένουμε να ολοκληρωθούν διαδικασίες.

«Είναι η στιγμή να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, να αφήσουμε πίσω μας κακές πρακτικές του παρελθόντος και να προετοιμάσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας για το μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει και το σχεδιασμό ενός λειτουργικού back up συστήματος ασφαλείας που θα ενεργοποιείται σε τέτοιες κρίσεις», επισήμανε ο υπουργός Υγείας.