Skip to main content

Κυκλάδες: Αντιδράσεις για τη δρομολόγηση του «Άρτεμις» στη Σαμοθράκη

Τοπικοί παράγοντες και βουλευτές του νομού εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς εκτιμούν πως θα δημιουργηθούν προβλήματα στη σύνδεση των νησιών.

Προβληματισμό και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις Κυκλάδες η απόφαση να δρομολογηθεί για τη γραμμή Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης το πλοίο «Άρτεμις», που μέχρι σήμερα κάνει ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, εξυπηρετώντας τα νησιά του αρχιπελάγους.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το «Άρτεμις» από τις 26 Αυγούστου θα αποχωρήσει προσωρινά από την ενδοκυκλαδική γραμμή, ώστε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με τη σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη.

Ωστόσο, μεταδίδει το cyclades24.gr, οι τοπικοί παράγοντες και βουλευτές του νομού Κυκλάδων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή, καθώς εκτιμούν ότι η αποχώρηση του Άρτεμις εντός της τουριστικής περιόδου, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών.

Να σημειωθεί ότι παρεμβάσεις και επιστολές προς το υπουργείο Ναυτιλίας έκαναν τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο νεοκλεγείς δήμαρχος Σύρου, Νίκος Λειβαδάρας, και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος. Επίσης, ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ., Φίλιππος Φόρτωμας, και αναφορά στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος.

Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η περικοπή δρομολογίων στον τουριστικότερο νομό της χώρας, τις Κυκλάδες κι ενώ η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης επιβατών και μεταφοράς εμπορευμάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες».

Σημειώνει ότι πλέον «περιορίζεται η διασύνδεση των νησιών με την πρωτεύουσα του νομού, την Σύρο, ενώ σχεδόν αποκόπτεται η σύνδεση της μεγάλης πλειοψηφίας του νησιωτικού μας συμπλέγματος με τις Δυτικές Κυκλάδες» και ζητά από τον υπουργό Ναυτιλίας ενημέρωση ως προς τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού και η ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιών, χωρίς να περικοπούν δρομολόγια της ενδοκυκλαδικής γραμμής.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, στην αναφορά του στη Βουλή καταθέτει και τις επιστολές του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Επάρχου Πάρου και του Δήμου Σίφνου για την κατάργηση των ενδοκυκλαδικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων που επιφέρει η μετακίνηση των πλοίων «ΑΡΤΕΜΙΣ» και «ANDROS JET» στη Σαμοθράκη.

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι «δημιουργείται πρόβλημα στη σύνδεση 14 νησιών των Κυκλάδων που εξυπηρετούνται από αυτό το πλοίο (Σύρος, Κύθνος, Κέα, Σίφνος, Σέριφος, Πάρος, Νάξος, Κίμωλος, Άνδρος, Τήνος, Φολέγανδρος, Ίος, Σίκινος, Ανάφη). Εάν παύσουν τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, διακόπτεται εντελώς η δυνατότητα σύνδεσης νησιών όπως Κέα και Κύθνος με τη Σύρο, ενώ και σε περιπτώσεις όπως της Πάρου δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής προς τη Σύρο».