Skip to main content

Κύκλοι ΥΠΕΣ για τα περί μείωσης του ακατάσχετου των κομμάτων

Η διάταξη δεν έχει καμία σχέση με το ακατάσχετο της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, το οποίο ρυθμίζεται σε άλλο άρθρο, λένε κύκλοι του ΥΠΕΣ.

Σε σκοπιμότητα και άγνοια αποδίδουν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μείωση του ακατάσχετου των κομμάτων, με αφορμή διευκρινιστική διάταξη για την κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης στα πολιτικά κόμματα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι σε σχετική ανακοίνωση, η τροπολογία είναι ερμηνευτική, δηλαδή δεν θεσπίζει τίποτα καινούργιο, ούτε αλλάζει το υφιστάμενο πλαίσιο, παρά μόνο διασαφηνίζει το περιεχόμενο μιας διάταξης που ήδη ισχύει (αρ. 7 παρ. 7 του νόμου 3023/2002) και συγκεκριμένα καθιστά σαφές ότι με το 50% της κρατικής χρηματοδότησης πρέπει να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα των κομμάτων.

Σημειώνουν ακόμα, ότι η διάταξη δεν έχει καμία σχέση με το ακατάσχετο της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, το οποίο ρυθμίζεται σε άλλο άρθρο (αρ. 1 παρ. 7 του νόμου 3023/2002). Όπως διευκρινίζουν, το ακατάσχετο είναι μόλις το 10% της κρατικής χρηματοδότησης (δηλαδή 90% μπορεί να κατασχεθεί κανονικά από τις τράπεζες) και δεν έχει σχέση με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά αφορά μόνο αυτά που εξυπηρετούνται κανονικά. Διότι εάν ένα δάνειο δεν εξυπηρετείται, το 50% του ανεκχώρητου δεν έχει καμία ισχύ, ούτε προστατεύει το κόμμα που οφείλει, αλλά ισχύει το ακατάσχετο του 10%, προσθέτουν πηγές του υπουργείου.