Skip to main content

Υπό άγριο σφυροκόπημα οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Εικόνα κατάρρευσης στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, άρον άρον αποχωρούν οι επενδυτές - Στο ναδίρ η Πειραιώς - Κατά 3,19% υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης

Σε δίνη σφοδρού sell off έχουν περιέλθει, με το άνοιγμα της συνεδρίασης σήμερα, οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απόρροια της έντονης ανησυχίας των επενδυτών για την κατάσταση στις ελληνικές συστημικές τράπεζες, λόγω των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς, για την οποία γνωστοποιήθηκε ότι έχει διορία τρεις μήνες προκειμένου να αντλήσει ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ, κινήθηκε για αρκετή ώρα σε limit down (-29%).

Ειδικότερα, στις 14:08, ο Γενικός Δείκτης κατρακυλά κατά 3,19% και διαμορφώνεται στις 659,47 μονάδες, υπαναχωρώντας σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, λόγω των οξύτατων απωλειών στις τράπεζες, οι οποίες χάνουν τουλάχιστον το 11,69% της αξίας τους.

Η μετοχή της Πειραιώς καταρρέει (-28,05%) και η μετοχή της Eurobank χάνει 17%. Σε βουτιά 7,10% κινείται η Εθνική Τράπεζα και πτώση 5,25% καταγράφει η Alpha Bank.

Νωρίτερα, η Voria.gr έγραφε ότι η αγορά δείχνει ανήμπορη να ανακόψει το sell off που δέχεται, και το οποίο συνδέεται με φήμες που εμπεριέχουν το στοιχείο της υπερβολής. Αυτό αφορά κυρίως την Πειραιώς η οποία δέχεται μεγάλες πιέσεις παρότι υλοποιεί το πλάνο αναδιάρθρωσης, ενώ αναμένει και την έγκριση των νέων στόχων μείωσης των NPEs από τον SSM.

Στο μεταξύ, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 2,86% στις 1.744 μονάδες, καθώς πέραν των τραπεζών, πιέσεις παρατηρούνται και στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία διολισθαίνει κοντά στο 7%. Ταυτόχρονα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ καταγράφει κάμψη κατά 2%, του ΑΔΜΗΕ κατά 1,85% και των ΕΛΠΕ κατά 1,32%.

Ο όγκος των συναλλαγών κυμαίνεται στα 27 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών 18 ενισχύονται, 51 υποχωρούν, εννέα παραμένουν αμετάβλητες και 120 είναι ανενεργές.

Οι επενδυτές δρουν και υπό τον φόβο εξάπλωσης της ιταλικής κρίσης στην αγκομαχούσα ελληνική οικονομία, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στην πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα. Το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου της Ελλάδας βρίσκεται σήμερα στο 4,267%. Πτωτικά κινείται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, υποχωρώντας στο 3,34%, ενώ χθες είχε κλείσει στο 3,36%.

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί αυτήν την ώρα στο 3,35% (προηγούμενο κλείσιμο στο 3,45%). Η απόδοση του ιταλικού 5ετούς υποχωρεί στο 2,54%, ενώ χθες εμφάνιζε υψηλά τεσσάρων μηνών, φτάνοντας το 2,68%.

Πρώτη ενημέρωση: 12:12

Τελευταία ενημέρωση: 14:08