Skip to main content

Κυλικειάρχες ν. Θεσσαλονίκης: Πεταμένα σε κάδους γεύματα μαθητών

Οι διαχειριστές των κυλικείων κάνουν λόγο για μη σωστό τρόπο διανομής των σχολικών γευμάτων στους μαθητές που οδηγεί σε κατασπατάληση χρημάτων.

Για μη σωστή λειτουργία του προγράμματος σίτισης των μαθητών στα δημοτικά σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης κάνει λόγο με ανακοίνωση του το Σωματείο Κυλικειαρχών στα σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Αν και όπως λένε συμφωνούν απόλυτα με το να μοιράζονται γεύματα στα σχολεία κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ως δεκατιανό, διαφωνούν με τον τρόπο που γίνεται αυτό, καθώς τα προϊόντα διανέμονται σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο σε όσους έχουν ουσιαστικά πρόβλημα.

«Ενώ την πρώτη εβδομάδα κύλισε το πρόγραμμα σχετικά καλά, αμέσως μετά την δεύτερη εβδομάδα η εικόνα ήταν δυστυχώς άσχημη. Τα τρόφιμα βρισκόταν πεταμένα στους κάδους του σχολείου άθικτα, πράγμα που προφανώς πρέπει να διερευνηθεί προκειμένου να απαντηθεί ο λόγος που τα παιδιά τα πετούσαν χωρίς να τα αγγίξουν. Είναι πολύ σημαντικό πιστεύουμε η διάθεση τους να γίνεται αποκλειστικά στους μαθητές που τα έχουν ανάγκη. Είναι πραγματικά αδιανόητο να κατασπαταλούνται χρήματα του Ελληνικού Λαού σε μια τόσο δύσκολη περίοδο την οποία διανύει η χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Οι κυλικειάρχες εκτιμούν πως εφόσον τα κυλικεία αναλάβουν το πρόγραμμα σίτισης, το κόστος ανά παιδί θα μειωθεί σημαντικά σε αντίθεση με την κατασπατάληση χρημάτων των φορολογούμενων πολιτών που συμβαίνει τώρα, όπου δίνονται γεύματα στους μαθητές πριν γυρίσουν από το σχολείο στο σπίτι.

«Αυτό εξάλλου είναι και παράλογο διότι τα παιδιά τα οποία χρήζουν την βοήθεια σίτισης, έχουν ανάγκη κατά την διάρκεια των μαθημάτων και όχι πριν πάνε στο σπίτι τους. Όλα αυτά τη στιγμή που μπορεί να διαμορφωθεί το μενού για τα παιδιά και το σχολικό κυλικείο να τα διαθέτει στους μαθητές με ζεστά φρέσκα προϊόντα και κυρίως με απόλυτη διακριτικότητα χωρίς να νιώθει άσχημα κανένα παιδί. Επίσης το κόστος θα είναι σαφώς οικονομικότερο καθώς το κόστος ανά μαθητή θα μειωθεί πάρα πολύ ενώ θα δίνονται τρόφιμα στα παιδιά που πραγματικά έχουν ανάγκη και μάλιστα βρίσκονται και στο σχολείο και όχι σε όσα είναι εγγεγραμμένα και πιθανόν απουσιάζουν, μηδενίζοντας έτσι τα τρόφιμα που περισσεύουν που θα υπάρχουν καθημερινά. Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε πως σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί η διανομή φρούτων αλλά και γάλακτος στους μαθητές, τα οποία μένουν εκτός ψυγείου ώρες, κάτι το οποίο έχει μηδενίσει εντελώς την λειτουργία του σχολικού κυλικείου», τονίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.