Skip to main content

Κιλκίς: Ένα σπήλαιο με θεραπευτικές ιδιότητες

Σύμφωνα με Τσέχους επιστήμονες το σπήλαιο του Κιλκίς μπορεί να συμβάλλει στην θεραπεία του παιδικού άσθματος και δερματολογικών παθήσεων.

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται η παραμονή στο Σπήλαιο του Κιλκίς θεραπεύει το
παιδικό άσθμα και τις δερματολογικές παθήσεις που προέρχονται είτε από μολύνσεις είτε από αλλεργίες. Αυτό έδειξαν οι επιστημονικές έρευνες των Τσέχων επιστημόνων που ασχολήθηκαν με τις ευεργετικές επιδράσεις του σπηλαίου του Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Μακρίδη, Σπηλαιολόγο και υπεύθυνο του Σπηλαίου Κιλκίς, οι κυριότεροι παράγοντες είναι η θερμότητα του αέρος και των ρευμάτων που δημιουργεί, οι αλλαγές και η σχετική υγρασία, η μη παρουσία όζοντος στους χώρους του σπηλαίου, το χαμηλό ή και μηδενικό περιεχόμενο μικροοργανισμών, τα ραδιενεργά σωματίδια, η μη παρουσία σκόνης, ενώ υπάρχουν τα μικρά σταγονίδια υγρασίας, το όξινο περιβάλλον και η παρουσία ασβεστίου και μαγνησίου καθώς επίσης και η υψηλή περιεκτικότητα σε CO2 που διεγείρει τα αναπνευστικά κέντρα και ωθεί σε βαρύτερες αναπνοές. Επομένως, ο ασθενής εισπνέει μεγαλύτερες ποσότητες των θεραπευτικών στοιχείων.

Το Σπήλαιο

Το Σπήλαιο βρίσκεται στο Λόφο του Αγίου Γεωργίου και ανακαλύφθηκε γύρωστο 1925, ωστόσο  η πρώτη χαρτογράφηση του έγινε το 1960 ενώ οι εργασίεςαξιοποίησης του άρχισαν το 1977. Οι πόρτες για το κοινό άνοιξαν μετάαπό 9 χρόνια δηλαδή το 1986.

Το σπήλαιο παρουσιάζει ένανπρωτότυπο σχηματισμό για τα Ελληνικά σπήλαια διότι διαθέτει σύστημαδιακλάσεων (σχισμών), που σε παράλληλες και κάθετες διευθύνσεις έχουνδιανοιχτεί κατακόρυφα, παρουσιάζοντας ψηλές οροφές και δαιδαλώδειςστενούς διαδρόμους.

Το σπήλαιο διαθέτει έξι ευρύχωρους θαλάμους, ενώστους τοίχους, τις οροφές και τα δάπεδα του υπάρχει κάλυμμα μεσταλακτιτικά στολίσματα και με μοναδικά στο είδος τους πέτρινακοράλλια. Τα κοράλλια, οι λιθωματικές αυτές δημιουργίες είναιαποτέλεσμα του τινάγματος και σκορπίσματος της σταγόνας του νερού καθώςπέφτει στο έδαφος και έτσι δημιουργούνται σε κοιλώματα βράχων, εκείόπου δεν υπάρχει ρεύμα αέρος.

Η έκταση του μαζί με τον δεύτεροόροφο υπερβαίνει τα 1.000 τ.μ ενώ το μήκος των διαδρομών του είναι 500μέτρα Η θερμοκρασία του παραμένει σταθερή στους 15-17 βαθμούς Κελσίουόλο τον χρόνο και η υγρασία του είναι 95%.


Εκτός “παιχνιδιού” η Ελλάδα

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Ρωσία, την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Ρουμανία, η σπηλαιοθεραπεία είναι ευρέως διαδεδομένη και σε ορισμένες χώρες όπως την Τσεχία και τη Ρωσία εφαρμόζεται εδώ και 30 χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη, η σπηλαιοθεραπεία εφαρμόζεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών και διαρκεί 21 μέρες, όπου απαιτείται η 2ωρη παραμονή εντός του σπηλαίου. Το όραμα του κ. Μακρίδη είναι εντός του σπηλαίου να προστεθούν ξαπλώστρες για τους ασθενείς όπου με την κατάλληλη ένδυση θα παρακολουθούν το πρόγραμμα θεραπείας τους, η οποία θα περιλαμβάνει και ασκήσεις για το αναπνευστικό σύστημα διάρκειας 5 έως 10 λεπτά.

Στο Σπήλαιο του Κιλκίς, ξεκίνησαν οι προεργασίες για την δημιουργία ενός ξενώνα όπου θα διέμεναν οι ασθενείς όμως το έργο δεν ολοκληρώθηκε. Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένα 10.500 σπήλαια, όμως κανένα δενέχει αξιοποιηθεί πέραν του τουριστικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει.

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ.Βασίλη Μακρίδη, Υπεύθυνο Σπηλαίου Κιλκίς, Σπηλαιολόγος (Ε.Σ.Ε), Τηλ: 23410 20054


Χριστίνα Καραμανίδου



 

Business Story
Off