Skip to main content

Κιλκίς: Στερεύει το νερό από την ανομβρία- Έκκληση για οικονομία στην κατανάλωση

Έκκληση από την Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Παιονίας για οικονομική κατανάλωση νερού λόγω μεγάλης πτώσης της παροχής των πηγών από την ανομβρία.

Έκκληση στους δημότες του δήμου Παιονίας του νομού Κιλκίς να μην προβαίνουν σε άσκοπη κατανάλωση νερού λόγω της μεγάλης πτώσης της παροχής των πηγών υδροληψίας από την παρατεταμένη ανομβρία απευθύνει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Παιονίας (ΔΕΥΑΠ).

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση, φέτος η ανομβρία ξεκίνησε από τον Ιούλιο, δηλαδή αρκετά νωρίς το καλοκαίρι και διαρκεί μέχρι και σήμερα που είναι πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποτέλεσμα αυτής της παρατεταμένης ανομβρίας είναι η κατακόρυφη πτώση της παροχής τόσο των πηγών του Πάικου όσο και των γεωτρήσεων ύδρευσης με συνέπεια την αδυναμία κάλυψης όλων των αναγκών σε νερό των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων η ΔΕΥΑΠ παρακαλεί τους δημότες να περιορίσουν τις ποσότητες νερού «που άδικα και απρόσεκτα σπαταλούν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΠ:

Παράκληση της ΔΕΥΑ Παιονίας, να μειώσουμε όλοι οι Δημότες την άσκοπη κατανάλωση του νερού, λόγω της μεγάλης πτώσης της παροχής των πηγών υδροληψίας του Δήμου που οφείλεται στην παρατεταμένη ανομβρία.

Από την ΔΕΥΑ Παιονίας ανακοινώνεται ότι, φέτος η ανομβρία ξεκίνησε από τον Ιούλιο, δηλαδή αρκετά νωρίς το καλοκαίρι και διαρκεί μέχρι και σήμερα που είναι πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποτέλεσμα αυτής της παρατεταμένης ανομβρίας είναι η κατακόρυφη πτώση της παροχής τόσο των πηγών του Πάϊκου όσο και των γεωτρήσεων ύδρευσης. Αποτέλεσμα της παραπάνω μείωσης είναι, η αδυναμία κάλυψης όλων των αναγκών σε νερό των καταναλωτών. Με αυτά τα δεδομένα και εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, κάνουμε έκκληση – παράκληση στους δημότες μας να μειώσουν την κατανάλωση του νερού, ώστε να περάσει ανώδυνα για όλους η περίοδος της ανομβρίας.

Πως μπορούμε να κάνουμε οικονομία στο νερό.

            Πρέπει να γίνει κατανοητό πώς όταν η  Δ.Ε.Υ.Α.  Παιονίας ζητά οικονομία στο νερό, δεν ζητά από τους καταναλωτές να στερηθούν το νερό. Τους ζητά να περιορίσουν τις ποσότητες νερού που άδικα και απρόσεκτα σπαταλούν.

            Μέχρι και 50% οικονομία στην κατανάλωση του νερού μπορούμε να εξασφαλίσουμε, χωρίς να έχουμε την παραμικρή αίσθηση ότι στερούμαστε το νερό ή ότι το νερό δεν είναι άφθονο, αν ακολουθήσουμε μερικές έξυπνες και πρακτικές οδηγίες, όπως:

    Το πλύσιμο του αυτοκινήτου μπορεί να μην προκαλεί τόσο μεγάλη σπατάλη νερού αν γίνεται με κουβά αντί για το λάστιχο. Το ίδιο μεγάλη σπατάλη νερού προκαλεί το πλύσιμο του μπαλκονιού και του πεζοδρομίου με το λάστιχο.
    Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, δεν πρέπει να αφήνουμε τη βρύση να τρέχει, γιατί έτσι σπαταλάμε άδικα το νερό.
    Το ντους απαιτεί λιγότερη από τη μισή ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται συνήθως σε ένα λουτρό.
    Σώστε την ηρεμία σας και το νερό, επισκευάζοντας τη βρύση που στάζει. Περίπου ένα λίτρο νερού μπορεί να χαθεί κάθε 10 λεπτά. Γι’ αυτό θα ήταν καλύτερα να καλέσετε έναν υδραυλικό.
    Αν στο δρόμο τρέχουν νερά τότε κάποια ζημιά θα έχει συμβεί στο κεντρικό δίκτυο της ύδρευσης. Όποιος αντιληφθεί βλάβη σε κάποιον από τους οικισμούς του Δήμου μας, να τηλεφωνήσει στο 2343020040, που είναι το τηλέφωνο της  Δ.Ε.Υ.Α. Παιονίας για την αναγγελία βλαβών.

Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε τι νερό ξοδεύουμε σε κάθε μας δραστηριότητα. Έτσι:

    Στο καζανάκι της τουαλέτας ξοδεύουμε 7-10 λίτρα.
    Στο ντουζ 35 λίτρα.
    Στο λουτρό 80 λίτρα.
    Στο πλυντήριο ρούχων 80 λίτρα και
    στο πλυντήριο πιάτων 22 λίτρα.