Skip to main content

Κιλκίς: Θεία λειτουργία στα ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας του 5ου-6ου μ.Χ. αιώνα

Για πρώτη φορά μετά από 15 αιώνες έγινε λειτουργία στην παλαιοχριστιανική της Κορομηλιάς, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων και τη Μεσοπεντηκοστή

Μια υπαίθρια αρχιερατική θεία λειτουργία τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης στον περίβολο των ερειπίων της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας στην Κορομηλιά Κιλκίς, που χρονολογείται στον 5ο-6ο μ.Χ. αιώνα..
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς και η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου και είναι η πρώτη φορά μετά από 15 αιώνες που στο χώρο ακούστηκαν ψαλμοί και το Ιερό Ευαγγέλιο.

Κάτοικοι της περιοχής και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, ενώ η προϊσταμένη της ΕΦΑ Κιλκίς, Γεωργία Στρατούλη, δήλωσε στη Voria πως αυτή η ευτυχής διπλή συγκυρία «σύστησε ένα σπουδαίο μνημείο το οποίο έχει ανασκαφεί σε μεγάλο ποσοστό”, προσθέτοντας πως η θεία λειτουργία τελέστηκε μόλις λίγα μέτρα μακριά από το Ιερό Βήμα ου παλαιοχριστιανικού ναού που έχει έρθει στην επιφάνεια.

Η περιοχή της Κορομηλιάς, που βρίσκεται σε απόσταση 13 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Κιλκίς, έχει πολλές και παλιές αναφορές σε χώρους λατρείας.
Είναι χαρακτηριστικό πως στους τοίχους της παλαιοχριστιανικής βασιλικής έχουν βρεθεί ενσωμαματωμένα δομικά στοιχεία παλιότερων εποχών, καθώς και βωμίσκοι της υστερορωμαϊκής εποχής.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ίσως υπήρχε εκεί ιερό της Δήμητρας, καθώς έχουν ανασκαφεί τμήματα λίθινου τιμητικού ανάγλυφου προς τιμή της θεάς.

Ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι «η βασιλική της Κορομηλιάς μαρτυρά την ευλάβεια και την ευγένεια των πνευματικών μας προγόνων που με τη ζωή τους έδωσαν πνοή σ' ολόκληρη την περιοχή και στον συγκεκριμένο Ναό...που αποτελούσε το κέντρο της πνευματικής ζωής...Οι Ναοί αποτελούν ζωντανούς πνεύμονες της πνευματικής μας ζωής».

Οι ανασκαφές στην παλαιοχριστιανική εκκλησία της Κορομηλιάς έγιναν τη δεακετία του 1980 και του 2000 και ο τρίκλιτος ναός βρίσκεται στη θέση αρχαιότερου. Τα δάπεδα όλων των χώρων κοσμούνται με χοντρές ψηφίδες κατασκευασμένες μεταξύ άλλων και από αρχαιότητες ρωμαϊκών χρόνων.