Skip to main content

«Kill the Bill»: Διαδηλωτές κατά αστυνομίας στο Μπρίστολ

Νέες διαδηλώσεις αλλά και συλλήψεις στο Μπρίστολ κατά του ν/σ που προωθεί η κυβέρνηση Τζόνσον για την εκχώρηση διευρυμένων αρμοδιοτήτων στην αστυνομία

Η τρίτη νύχτα διαδηλώσεων στη περιοχή του Μπρίστολ, νοτιοδυτικά της Αγγλίας οδήγησε ξανά σε ένταση μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών και τελικά σε 10 νέες συλλήψεις, φτάνοντας συνολικά τις 39 μέσα σε μία εβδομάδα. Σύμφωνα με την αναφορά της Avon and Somerset, της αστυνομίας του Μπρίστολ, τα αδικήματα αφορούσαν βίαιη αναταραχή, επίθεση σε εργαζόμενο (emergency worker) και κατοχή σκληρών ναρκωτικών κατηγορίας Α. Εννιά από τους συλληφθέντες παραμένουν υπό κράτηση, ενώ ένας αφέθηκε ελεύθερος.

Περισσότεροι από 1000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στο κέντρο του Μπρίστολ με το σύνθημα «Kill the Bill» ώστε να διαμαρτυρηθούν ενάντια του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που δίνει στην αστυνομία εκτεταμένες αρμοδιότητες. Στις δέκα το βράδυ ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε προς το αστυνομικό τμήμα του Μπρίστολ και σύμφωνα με την αστυνομία άρχισε να πετάει αυγά, γυάλινα μπουκάλια και διάφορα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα οι ίδιοι να προσπαθούν να τους απωθήσουν με οποιοδήποτε μέσο, χρησιμοποιώντας τις ασπίδες τους και επιστρατεύοντας ακόμα και τα άλογα που βρίσκονται στο σώμα.

Έγκλημα, δικαιοσύνη, αστυνόμευση

Η ένταση μπροστά από το Bridewell Station, το αστυνομικό τμήμα της περιοχής το οποίο είχε γίνει γυαλιά-καρφιά την προηγούμενη Κυριακή, κράτησε μέχρι τη 01:00 τα ξημερώματα. Το τεράστιο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο το οποίο έχει βγάλει στους δρόμους χιλιάδες Βρετανούς (Police, Crime, Sentencing and Courts Bill) συμπεριλαμβάνει σημαντικές κυβερνητικές προτάσεις για το έγκλημα, τη δικαιοσύνη και την αστυνόμευση στην Αγγλία και την Ουαλία.

Τις σφοδρότερες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η παράγραφος που δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία να επιβάλλει αυστηρούς όρους αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής των ειρηνικών διαδηλώσεων, όπως την επιβολή συγκεκριμένης ώρας έναρξης και λήξης, τα όρια ηχορύπανσης αλλά και αυστηροποίηση των ποινών, όπως επιβολή χρηματικού προστίμου έως και 2.500 λίρες για όποιον δεν ακολουθεί τους κανόνες της αστυνομίας ακόμα και ποινή φυλάκισης έως 10 έτη για καταστροφή μνημείων (όπως την κατάρριψη του αγάλματος του δουλεμπόρου Έντουαρντ Κόλστον στο Μπρίστολ).

Η διαμαρτυρία στο Μπρίστολ ήταν μία από τις πολλές που έχουν προγραμματιστεί για αυτό το Σαββατοκύριακο σε όλη την Αγγλία ενάντια στο νομοσχέδιο, ενώ οι διοργανωτές με το σύνθημα «Kill the Bill» καλούν τον κόσμο σε εθνική ημέρα δράσης στις 3 Απριλίου.

Αυστηρότεροι κανόνες για τις διαδηλώσεις εφαρμόζονται ήδη στην Αγγλία, ως έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι που φαίνεται ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα μονιμοποιηθούν.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle