Skip to main content

Κίνα: Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει επέκταση των lockdown

Επεκτάθηκε το lockdown στη Βόρεια Κίνα, όπου συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού - Έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευτατίων 21 μηνών

Εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι κλήθηκαν σήμερα να μείνουν στα σπίτια τους στη βόρεια Κίνα, όπως και εκατομμύρια άλλοι σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς οι αρχές έχουν επιβάλει αυστηρό λοκντάουν στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών.

Η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός πριν από δύο χρόνια, έχει ακολουθήσει μια στρατηγική «μηδενικών κρουσμάτων» με αυστηρούς περιορισμούς στα σύνορα, με παρατεταμένες καραντίνες και στοχευμένα λοκντάουν καθώς το Πεκίνο προετοιμάζεται για να υποδεχτεί χιλιάδες επισκέπτες από το εξωτερικό για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο.

Οι αρχές ωστόσο είναι αντιμέτωπες με μια έξαρση κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες και σήμερα κατέγραψαν 209 κρούσματα του κορωνοϊού --ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός από τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου-- όταν το επίκεντρο της πανδημίας ήταν η κεντρική πόλη Ουχάν.

Η αύξηση των κρουσμάτων, ενώ είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, έχει οδηγήσει τις αρχές στην επιβολή των «αυστηρότερων» δυνατών περιορισμών, όπως οι ίδιες τους αποκαλούν, στη βόρεια πόλη Σιάν, της οποίας οι 13 εκατομμύρια κάτοικοι εισέρχονται στην έκτη ημέρα καραντίνας.

Οι γειτονικές πόλεις έχουν επίσης καταγράψει αύξηση των κρουσμάτων με τη Γιανάν, η οποία απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από τη Σιάν, να κλείνει σήμερα τις επιχειρήσεις και να επιβάλλει σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε μια περιοχή να παραμείνουν στα σπίτια τους, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ.

Το λοκντάουν στη Σιάν είναι το αυστηρότερο που επιβάλλεται στην Κίνα μετά την ανάλογη καραντίνα που είχε επιβληθεί στην Ουχάν, η οποία έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό.

Στην πόλη λειτουργούν πάνω από 4.400 διαγνωστικά κέντρα και έχουν επιστρατευθεί περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι για τη διενέργεια των τεστ, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο CCTV.

Οπτικό υλικό δείχνει πολίτες με μάσκα να σχηματίζουν ουρές για να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ στους δρόμους και σε αθλητικά κέντρα.