Skip to main content

Δημιουργείται πράσινη πολυκατοικία πρότυπο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το project «Κοινά υπό Κατοίκηση» στοχεύει να δημιουργήσει πρότυπη πράσινη πολυκατοικία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επενδύοντας στην κοινότητα.

Πολυκατοικίες φιλικές προς το περιβάλλον που θα φέρνουν κοντά τους κατοίκους τους είναι το όραμα της νέας πρωτοβουλίας «Κοινά Υπό Κατοίκηση» που δημιουργήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα START.

Το νέο πρότζεκτ έχει στόχο να δημιουργήσει μια πρότυπη πράσινη πολυκατοικία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η οποία όμως πρώτα θα έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια μικρή κοινότητα με τους κατοίκους των διαμερισμάτων.

Πρότζεκτ μάνατζερ του προγράμματος είναι ο Περικλής Χατζηνάκος, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε προγράμματα της πόλης και έχει πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία Πάρκου Τσέπης αλλά και η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου. Όπως ανέφερε, στη Θεσσαλονίκη αντιστοιχούν μόλις 2,8 τμ πρασίνου ανά κάτοικο ενώ έρευνες δείχνουν πως μέχρι το 2050 το 68% του πληθυσμού θα έχει μετακινηθεί στις πόλεις. Με αυτά τα δεδομένα, ο ίδιος προσπάθησε να βρει μια λύση ώστε το αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης να γίνει βιώσιμο για τους κατοίκους της και παράλληλα φιλικό με το περιβάλλον. «Υπάρχουν πολλές πολυκατοικίες, ελάχιστο πράσινο, και ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι. Εφόσον όμως δεν μπορούμε να αρχίζουμε να κατεδαφίζουμε κτήρια, άρχισα να σκέφτομαι λύσεις παίρνοντας ως δεδομένο την υπάρχουσα κατάσταση», σημείωσε προσθέτοντας πως κατέληξε στο να επικεντρωθεί σε ένα μικροκύτταρο της κοινωνίας, την πολυκατοικία.

Η πολυκατοικία ως κοινότητα

Η πολυκατοικία είναι ο ενδιάμεσος χώρος μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου χώρου. «Φανταστείτε να υπήρχε σε κάθε πολυκατοικία ενός όροφος όπου θα λειτουργούσε ως κοινοτικός χώρος και θα μπορούσαν να μαζευτούν οι κάτοικοι να αλληλεπιδράσουν. Αυτό ωστόσο δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, άρα θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις υπάρχουσες συνθήκες», τόνισε ο ίδιος. Όπως ανέφερε, οι κάτοικοι μπορούν να εκμεταλλευτούν δημιουργικά τους χώρους που ήδη υπάρχουν, όπως την ταράτσα ενός κτηρίου ή τον ακάλυπτο χώρο του ώστε να συναντιούνται και να λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις για το πώς θα ζουν στο κτήριο αυτό. Αυτό ωστόσο προϋποθέτει την καλλιέργεια την αίσθηση της κοινότητας. Έπειτα σε ένα επόμενο βήμα, οι κάτοικοι μπορούν να αναλάβουν από κοινού δράση ώστε να προχωρήσουν σε ενέργειες φιλικές προς το περιβάλλον όπως το να βάλουν ένα κομποστοποιητή, να δημιουργήσουν ένα κήπο στην ταράτσα, κάθετους κήπους στην πρόσοψη της πολυκατοικίας ή ακόμα να συλλέγουν το βρόχινο νερό.

H πρώτη πολυκατοικία που θα «πρασινίσει»

Η ομάδα του πρότζεκτ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με μια πολυκατοικία σε πολύ κεντρικό σημείο της πόλης η οποία έχει εκφράσει την επιθυμία της να λάβει μέρος στο πρόγραμμα προκειμένου να αποτελέσει ένα πρώτο παράδειγμα το οποίο θα μπορούν να μιμηθούν και άλλες πολυκατοικίες στη συνέχεια. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηνάκος, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πρότυπη πράσινη πολυκατοικία ωστόσο το αποτέλεσμα θα προσαρμοστεί στις ανάγκες και επιθυμίες της κοινότητας της πολυκατοικίας.

Πρώτα θα γίνουν εκπαιδευτικές και εμψυχωτικές δράσεις για τους κατοίκους και σε δεύτερο στάδιο θα γίνουν οι τεχνικές παρεμβάσεις. «Όλα στηρίζονται στις ανάγκες της κοινότητας. Δεν μπορούμε να πάμε αυτόνομα να φυτέψουμε έναν λαχανόκηπο στην ταράτσα αν κανείς από τους κατοίκους δεν ενδιαφέρεται για την κηπουρική», τόνισε χαρακτηριστικά. Οι πρώτες συναντήσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Η εμπειρία της Γερμανίας

Ο Περικλής Χατζηνάκος επιλέχθηκε να συμμετέχει με αυτή την ιδέα στο πρόγραμμα START στο πλαίσιο του οποίου εκπαιδεύτηκε στο cultural management και έκανε πρακτική για δύο μήνες στη Γερμανία. Όπως τόνισε, πέρα από τις δεξιότητες που απέκτησε, είδε πως η φιλοσοφία του προγράμματος έχει λειτουργήσει ευεργετικά σε πόλεις όπως το Βερολίνο και η Βρέμμη. «Η φιλοσοφία αυτή υπάρχει από τη δεκαετία του ’70 στη Γερμανία».

Οι νέοι στο τιμόνι της πρωτοβουλίας

Η ομάδα αποτελείται από έξι νέους επαγγελματίες ο καθένας εκ των οποίων φέρνει μια εξειδίκευση στο “τραπέζι” της πρωτοβουλίας. Ο Νίκος Καλλιγάς είναι Πολιτικός Μηχανικός, η Ηλέκτρα Μαντσίνη είναι αρχιτέκτονας, ο Χρήστος Σχοινάς ασχολείται με το βιομηχανικό σχέδιο ενώ η Θένια Χρηστάκου και η Μαρία Τσανανά αποτελούν τις εμψυχώτριες της ομάδας. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηνάκος, είναι όλοι νέοι οι οποίοι θέλουν να εργαστούν και να δημιουργήσουν στην Ελλάδα, επιθυμία που μπορούν να πραγματοποιήσουν μέσω του προγράμματος.

Το πρότζεκτ θα λαμβάνει χρηματοδότηση για έξι μήνες από το πρόγραμμα START ενώ σε αυτό συμμετέχουν φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ευρωπαϊκοί φορείς, ο δήμος Θεσσαλονίκης και εραστήρια του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.