Skip to main content

Κίνα: Όλα έτοιμα για το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος

Το συνέδριο του ΚΚΚ αναμένεται φέτος να ανανεώσει την ηγετική ομάδα της Κίνας εξασφαλίζοντας παράλληλα στον Σι Τζινπίνγκ μια νέα θητεία.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη πενταετή θητεία ως γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος στο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο Κυριακή στο Πεκίνο.

Όπως ανακοίνωσε ο Σουν Γελί, το εν λόγω συνέδριο θα διαρκέσει ως τις 22 Οκτωβρίου.

Το συνέδριο του ΚΚΚ, που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια, αναμένεται φέτος να ανανεώσει την ηγετική ομάδα της Κίνας εξασφαλίζοντας παράλληλα στον Σι Τζινπίνγκ μια νέα θητεία.

Την επομένη της ολοκλήρωσής του, στις 23 Οκτωβρίου, θα αποκαλυφθεί η σύνθεση της νέας Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου.

Συνολικά, περίπου 2.300 αντιπρόσωποι θα συναντηθούν κεκλεισμένων των θυρών μετά την τελετή έναρξης του συνεδρίου στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στη δυτική πλευρά της πλατείας Τιενανμέν, στο κέντρο του Πεκίνου.

Ο 69χρονος Σι Τζινπίνγκ θα κάνει έναν απολογισμό των τελευταίων πέντε ετών και θα παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη για την επόμενη πενταετία σε μια ομιλία που θα μεταδοθεί τηλεοπτικά.

Για την ειδησεογραφική κάλυψη του γεγονότος, οι εκπρόσωποι του Τύπου έχουν κληθεί να παραμείνουν σε μια «φούσκα» υγείας από χθες Παρασκευή, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που συνδέονται με την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων που ακολουθεί η χώρα ως προς την Covid.

Σε απόσταση από τον τόπο διοργάνωσης του συνεδρίου, σε ένα ξενοδοχείο στο δυτικό Πεκίνο, οι δημοσιογράφοι υποβάλλονται σε μια σειρά από διαγνωστικούς ελέγχους.

«Η επιδημία είναι πάντα εκεί, είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», εξήγησε ο εκπρόσωπος του συνεδρίου, όταν ρωτήθηκε για το μέλλον της πολιτικής μηδενικού Covid.

Αυτό το συνέδριο, το 20ο από την ίδρυση του ΚΚΚ το 1921, θα πρέπει να οδηγήσει σε μια ευρεία ανασύνθεση της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, του παντοδύναμου οργάνου που έχει την πραγματική εξουσία στην Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters