Skip to main content

Κίνα: Το εμβόλιο μας για τον κορωνοϊό θα είναι παγκόσμιο αγαθό

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ ζήτησε σήμερα μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Κίνα θα καταστήσει το εμβόλιο της κατά του κορωνοϊού παγκόσμιο δημόσιο αγαθό όταν θα είναι διαθέσιμο δεσμεύτηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ στο διοικητικό συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Σι δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την Αφρική, και ζήτησε μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας. Είπε επίσης ότι η Κίνα θα παρέχει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για δύο χρόνια για να υποστηρίξει τον αγώνα κατά του ιού, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα σχόλια του Σι έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι οι χώρες θα βάλουν σε προτεραιότητα τα εθνικά τους συμφέροντα ενώ αναζητείται ένα εμβόλιο που θα προστατεύει από τον ιό ώστε να επανεκκινήσουν οι οικονομίες. Ο ΠΟΥ προωθεί μια πρόταση που στοχεύει στην εξασφάλιση ευρείας πρόσβασης σε θεραπείες και εμβόλια προσέροντας παράλληλά κατάλληλη ανταμοιβή στους δημιουργούς τους.

«Η ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίου κατά του Covid-19 στην Κίνα, όταν θα καταστεί δυνατή, θα καταστεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό και θα είναι με την συνεισφορά της Κίνας η διασφάλιση της προσβασιμότητας και της προσιτής τιμής των εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες» τόνισε ο Σι.

Μεταξύ των δεκάδων προγραμμάτων ανεύρεσης εμβολίων που βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως, η Κίνα έχει ήδη πέντε εμβόλια που βρίσκονται σε στάδιο δοκιμών σε ανθρώπους, ενώ αναμένεται να εγκριθούν περισσότερα τον επόμενο μήνα.