Skip to main content

ΚΙΝΑΛ: Αλλάζουν οι συσχετισμοί στη Θεσσαλονίκη - Ρεύμα υπέρ Παπανδρέου

Το ρεύμα υπέρ του πρώην πρωθυπουργού, το μπετονάρισμα των άλλων υποψηφίων και η στάση τοπικών στελεχών του κόμματος εν όψει εκλογών.

Σημαντικές αλλαγές στους συσχετισμούς και μια αύρα αισιοδοξίας στα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής στη Θεσσαλονίκη φέρνει η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για την ηγεσία του κόμματος.

Ενεργά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, υποστηρικτές της Φώφης Γεννηματά και κομματικά στελέχη της Θεσσαλονίκης μίλησαν στη Voria.gr για το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου αρχηγού, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Η εικόνα που αποκομίζει κάποιος από τις συζητήσεις είναι ότι πλέον το φαβορί για την επικράτηση στη Θεσσαλονίκη είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Μήλον της Έριδος για όλους τους υποψηφίους είναι οι ψηφοφόροι της νυν προέδρου, Φώφης Γεννηματά, που πλέον έμειναν «ορφανοί» μετά την απόσυρσή της από την εκλογική μάχη.

Κατά τα άλλα οι υποστηρικτές των άλλων υποψηφίων, που ήταν αποφασισμένοι να στηρίξουν τους εκλεκτούς τους, δεν φαίνεται να αλλάζουν στάση, μετά την είσοδο του κ. Παπανδρέου στη μάχη. Με λίγα λόγια, όπως έλεγε πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στη Voria.gr, «όσοι πήραν από νωρίς θέση δεν αλλάζουν στρατόπεδο. Είναι 'μπετόν' οι ομάδες όλων των υποψηφίων. Το θέμα είναι αποκλειστικά τι θα γίνει με τους υποστηρικτές της Φώφης Γεννηματά κι από εκεί και πέρα είναι κοινή πρόκληση για όλους τους υποψήφιους προέδρους η διεκδίκηση των μελών του ΚΙΝΑΛ, που δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ κάποιου».

Σύμφωνα με όσα δείχνουν οι «τάσεις» στο τοπικό ΚΙΝΑΛ, υπάρχει ένα σαφές ρεύμα υποστήριξης του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, με τους περισσότερους από όσους δεν είχαν υπογράψει υπέρ κάποιου υποψηφίου και τοποθετούνταν υπέρ της κ. Γεννηματά να κλίνουν προς την υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού.

Από την άλλη, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει «μπετονάρει» μια συγκεκριμένη τάση, η οποία θέλει να αποδειχθεί «ο άλλος πόλος», απέναντι στην υποψηφιότητα Παπανδρέου.

Ο κ. Χάρης Καστανίδης είναι αποφασισμένος, όπως λένε υποστηρικτές του, «να το πάει μέχρι τέλους» και η επιρροή του τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ σημαντική, κάτι που το αναγνωρίζουν όλοι.

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, με την απόσυρση Γεννηματά και την είσοδο Παπανδρέου, όπως έλεγαν στελέχη που πρόσκεινται στον ίδιο, αλλά και μη τοποθετημένοι, «σφίγγει» την ομάδα του, με την ελπίδα να είναι εντός ενδεχόμενου δεύτερου γύρου, ενώ ήδη εγγράφει την υποστήριξη στελεχών της νεολαίας, που μέχρι πρότινος ήταν στην πλευρά της κ. Γεννηματά.

Στέλεχος της Θεσσαλονίκης, που έχει τοποθετηθεί υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη από τις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές ακόμη, επισήμανε ότι «η υποψηφιότητα Ανδρουλάκη έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία δεν επηρεάζονται από τις τελευταίες εξελίξεις. Επενδύει στο κλίμα ανανέωσης του ΚΙΝΑΛ κι αυτό είναι το σημαντικό. Στόχος είναι η νίκη. Οι ανακατατάξεις υποκρύπτουν ένα θέμα 'παραγοντισμού'. Δηλαδή δεν αφορούν στον πολύ κόσμο του ΚΙΝΑΛ. Αφορούν μόνο στην τοποθέτηση ορισμένων στελεχών. Εμείς επιμένουμε ότι η προοπτική του κόμματος, η άλλη σελίδα στην οποία πρέπει να περάσει, είναι ο Νίκος. Ο κ. Παπανδρέου πίκρανε πολύ κόσμο. Τώρα επιστρέφει για τη 'ρεβάνς', αλλά είναι ερώτημα από ποιον να την πάρει...».

«Στον απλό κόσμο του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει κλικ. Θεωρείται ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο μόνος που ως αρχηγός του ΚΙΝΑΛ μπορεί να περιορίσει την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ», τόνιζε στέλεχος που υποστήριζε μέχρι πρότινος την υποψηφιότητα Γεννηματά.

Ένα από τα στελέχη που υποστήριξαν από την αρχή την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου, είναι ο δικηγόρος, Βαγγέλης Παπανικολάου, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι και η συγκεκριμένη ομάδα είναι... μπετοναρισμένη: «Η επιλογή μου στις εσωκομματικές εκλογές, είναι ο Παύλος Γερουλάνος. Ως μέλος του κινήματος , υπέγραψα για αυτόν και την υπογραφή μου δεν την παίρνω πίσω. Διαβάζω τα τελευταία χρόνια ανελλιπώς την αρθρογραφία του, τις θέσεις του, παρακολουθώ τη στάση του και διακρίνω έναν πολιτικό βαθειά προσανατολισμένο στα ιδεώδη του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και τις αρχές και αξίες του ΠΑΣΟΚ, με τις απαραίτητες προσαρμογές στον σύγχρονο κόσμο. Το γεγονός ότι δεν είναι "προϊόν" του στενού κομματικού σωλήνα, καθώς και ο κοσμοπολιτισμός, η αστική ευγένεια και η ηπιότητα που αποπνέει, είναι στοιχεία απόλυτης επιτυχίας κατά τη γνώμη μου. Άλλωστε είναι και ο μοναδικός υποψήφιος, που συμμετείχε σε εκλογική μάχη, και έλαβε ποσοστό τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό του κόμματος, το οποίο τον στήριζε . Με τον Παύλο λοιπόν. Υ.Γ. Για το μέλλον, και ανάλογα πως θα εξελιχθεί η εκλογική μάχη, πάλι θα δηλώσω ευθαρσώς την προτίμηση μου, αν χρειαστεί...».

Ένα ζήτημα είναι τι θα κάνει η πρωτοβουλία του Δικτύου Σύγχρονων Δημοκρατών, που περιλαμβάνει σημαίνοντα στελέχη του ΚΙΝΑΛ στην περιοχή, όπως ο Σάκης Αλευράς, ο Δημήτρης Κατσαντώνης, ο Χρόνης Μακρίδης, ο Χρήστος Παπαστεργίου, ο Δημήτρης Σιώτος και ο Βαγγέλης Τσουκνιδάς.

Το Δίκτυο στις 23 Σεπτεμβρίου άλλωστε είχε παρουσιάσει μια συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα για την επόμενη μέρα του ΚΙΝΑΛ εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου. Προς το παρόν τα στελέχη του Δικτύου δεν έχουν πάρει θέση, όμως είναι προφανές ότι αναγνωρίζουν πως η εκλογική μάχη με την είσοδο Παπανδρέου στις υποψηφιότητες έχει αλλάξει εντελώς το τοπίο. Ήδη γίνονται συσκέψεις (μία ήταν σε εξέλιξη και σήμερα το πρωί) προκειμένου να επανεξεταστούν τα δεδομένα.

Ο κ. Χρόνης Μακρίδης έλεγε στη Voria.gr ότι «εμείς με την πλατφόρμα που δημοσιοποιήσαμε παραμένουμε σταθεροί στη μεγάλη προοπτική της παράταξης. Σε αυτό άλλωστε αποσκοπούσε η πρωτοβουλία μας κι όχι στη στήριξη κάποιου συγκεκριμένου υποψήφιου προέδρου. Εξάλλου, ζητήσαμε τη συμμετοχή όλων των μελών του ΚΙΝΑΛ, βάζοντας το κοινό αφήγημα και εξ αρχής είπαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει ποιον θα στηρίξει το κάθε μέλος και στέλεχος για πρόεδρο».

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη μέρα, είναι βέβαιο ότι η συζήτηση μετά την ανάδειξη του νέου αρχηγού θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση του κόμματος, που έχει μια σημαντική και εξόφθαλμη ιδιαιτερότητα: Το ΚΙΝΑΛ θα προσπαθήσει να διεκδικήσει, πέρα από τους νέους ψηφοφόρους, και όσους το εγκατέλειψαν για να ενταχθούν σε άλλα κόμματα και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί όμως θα προκύψει το ζήτημα της αποδοχής των στελεχών (για τους ψηφοφόρους μιλάει μόνο η κάλπη) που θα θελήσουν να επιστρέψουν.

Έμπειρο κομματικό στέλεχος τόνιζε χαρακτηριστικά: «Πέρα από δυο τρία εμβληματικά ονόματα, που δεν μπορούν να επιστρέψουν, όλοι οι άλλοι είναι καλοδεχούμενοι».