Skip to main content

ΚΙΝΑΛ: Η φιέστα Τσίπρα στα Σκόπια βλάπτει τις ελληνικές επιχειρήσεις

O μύθος των δήθεν ευνοϊκότερων όρων για εμπορικές συνεργασίες ελληνικών επιχειρήσεων κατέρρευσε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.

Για «στημένες φιέστες» του Αλ. Τσίπρα στα Σκόπια, οι οποίες «κάνουν κακό στα εθνικά επιχειρηματικά συμφέροντα» κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του για τη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Σκόπια.

Όπως επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής, «ο μύθος των δήθεν ευνοϊκότερων όρων για εμπορικές συνεργασίες ελληνικών επιχειρήσεων, κατέρρευσε υπό το βάρος των απουσιών στην αποστολή στη γείτονα χώρα: από τις 23 εταιρείες που ανακοινώθηκε ότι συμμετέχουν, οι 21 δραστηριοποιούνται ήδη εκεί είτε μέσω θυγατρικών ή σε δημόσια έργα ενώ τουλάχιστον τα δυο τρίτα, είναι είτε κρατικές ή εξαρτώνται από το ελληνικό δημόσιο».

Σε ό,τι αφορά στους δυο εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας, το κόμμα σημειώνει πως «ο Σύνδεσμος του ενός ανακηρύχθηκε από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κοινωνικός εταίρος, ο άλλος συμμετείχε στην κυβερνητική πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει ακόμη πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών «όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς η εμπορική χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’, αλλά επιτρέπεται στους Σκοπιανούς να καταχρώνται παρανόμως τους προσδιορισμούς ΠΟΠ των ελληνικών προϊόντων».

Απευθυνόμενο προς το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο – όπως υποστηρίζει - «προς το παρόν προκλητικά αποδέχεται τη συμπεριφορά αυτή» το κόμμα υπενθυμίζει ότι «η ΠΟΠ ‘Μακεδονία’ βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις συγκεκριμένης εδαφικής περιοχής που βρίσκονται σε συγκεκριμένο κράτος».

Το Κίνημα Αλλαγής ζητεί την άμεση συγκρότηση της ειδικής επιτροπής που προβλέπεται από το άρθρο 1 παρ. 3(θ) της Συμφωνίας «για να γίνει το συντομότερο ξεκάθαρο, ποιο θα είναι το μέλλον των ελληνικών μακεδονικών προϊόντων και να αναληφθούν οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του».