Skip to main content

ΚΙΝΑΛ: Η παρέλαση των υποψηφίων από τη Θεσσαλονίκη και η διάσπαση των... αιρετών

Βασικό στοιχείο της στρατηγικής των υποψηφίων είναι οι περιοδείες ανά την Επικράτεια - Οι προτιμήσεις των αυτοδιοικητικών στη Θεσσαλονίκη

Λιγότερες από δέκα ημέρες απέμειναν ως την πρώτη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής και οι έξι υποψήφιοι ετοιμάζουν τα σχέδιά τους για την τελική ευθεία. Βασικό στοιχείο της στρατηγικής τους, εκτός από τις συνεντεύξεις, είναι οι περιοδείες ανά την Επικράτεια. Στους σχεδιασμούς τους περιλαμβάνεται ασφαλώς και η Θεσσαλονίκη. Άλλωστε ήδη, όλοι τους έχουν περάσει από την πόλη, κάποιοι μάλιστα αρκετές φορές, κάνοντας κυρίως προσωπικές επαφές με τοπικά στελέχη. Ωστόσο, στην τελική ευθεία δίνουν όλοι ξανά το «παρών» με συνεντεύξεις και ομιλίες.  

Χθες ήταν στη Θεσσαλονίκη ο Παύλος Χρηστίδης ο οποίος το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση μελών και φίλων του ΚΙΝΑΛ. Νωρίτερα είχε κάνει την προεκλογική επίσκεψή του στην πόλη ο Παύλος Γερουλάνος. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι εμφανίσεις των υπολοίπων τριών διεκδικητών οι οποίοι, με βάση και τις έως τώρα δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ, θεωρούνται ότι θα δώσουν τη μάχη για την είσοδο στο δεύτερο γύρο της 12ης Δεκεμβρίου. 

Πρώτος έρχεται αύριο ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρώην υπουργός θα μιλήσει στη 1 το μεσημέρι στο Περίπτερο 12 της ΔΕΘ. Στην ίδια εκδήλωση, πριν απ' αυτόν, θα μιλήσουν γι' αυτόν η ευρωβουλευτίνα Εύα Καϊλή, η οποία θυμίζω, στις εσωκομματικές του 2017 ήταν στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και οι Γιάννης Μεϊμάρολγου και Σταύρος Κωνσταντινίδης που είναι στο επιτελείο του.

Ο Χάρης Καστανίδης πρόκειται να κάνει την κεντρική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη την 1η Δεκεμβρίου, στο “Ι. Βελλίδης”. Ο πρώην υπουργός ποντάρει στην πόλη, ως βουλευτής της και οι συνεργάτες του περιμένουν αρκετό κόσμο στην ομιλία του.

Κεντρική ομιλία στη Θεσσαλονίκη θα κάνει και ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος έχει επισκεφθεί την πόλη αρκετές φορές. Η ακριβής ημερομηνία και ο χώρος θα οριστικοποιηθούν πιθανότατα σήμερα.

Αντιθέτως έχει οριστικοποιηθεί η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να κλείσει στη Θεσσαλονίκη την προεκλογική εκστρατεία του με ομιλία το βράδυ της Παρασκευής 3 Δεκεμβρίου, στο “Ι. Βελλίδης”. Θυμίζω ότι ο Παπανδρέου ήταν στην πόλη και την περασμένη Κυριακή όπου γευμάτισε παρέα με πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές (Αράπογλου, Μαγκριώτης, Βούγιας, Παλιαδέλη, Τζαμπάζη) και στη συνέχεια είχε συζήτηση με στελέχη της νεολαίας του ΚΙΝΑΛ σε μπαράκι στην Αγίου Μηνά.

Οι προτιμήσεις των αυτοδιοικητικών

Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους έχουν, πάντως, υποστηρικτές στις τάξεις των αυτοδιοικητικών οι οποίοι ανήκουν στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Για παράδειγμα με τον Γιώργο Παπανδρέου είναι ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος αρχικά υποστήριζε την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά, είναι επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός Σπύρος Βούγιας, όπως και ο πρώην νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος.

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης και ο αντιδήμαρχος Νεάπολης Συκεών Αντώνης Σαουλίδης. Με τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Παπαστεργίου.