Skip to main content

ΚΙΝΑΛ: Τα τρία σενάρια για την εκλογή προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Ερώτημα είναι εάν οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά, στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, αρχικά αποφασίστηκε, μετά τον αναπάντεχο θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Η επόμενη μέρα της, μετά τη Φώφη Γεννηματά, εποχής ξεκίνησε ήδη στο Κίνημα Αλλαγής και στο ΠΑΣΟΚ, παρά το βαρύ κλίμα εξ αιτίας της αδόκητης απώλειάς της.

Ο θάνατος της προέδρου του ΚΙΝΑΛ βρήκε το κόμμα σε διαδικασία εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας. Διαδικασία στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχει και η ίδια, αλλά τελικώς αποσύρθηκε, μετά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας της. Εν τούτοις, είχε διαμηνύσει μέσω των συνεργατών της, ότι επιθυμία της ήταν η διαδικασία εκλογής να προχωρήσει κανονικά, χωρίς όμως την ίδια. Κανείς, βεβαίως, δεν υπολόγιζε ότι το τέλος της Φώφης Γεννηματά ήταν τόσο κοντά. Πλέον, μετά τη δραματική αυτή εξέλιξη, αναφύονται ορισμένα ερωτήματα τα οποία θα κληθούν να απαντήσουν, πρωτίστως οι έξι υποψήφιοι για την αρχηγία.

Το πρώτο ερώτημα είναι εάν οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά, στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, όπως έχει αποφασιστεί. Επισήμως, κανείς εκ των έξι δεν έχει υποβάλλει αίτημα μετάθεσης των εκλογών, ωστόσο, ανεπισήμως το ενδεχόμενο αυτό συζητείται από ορισμένα στελέχη, κάποια εκ των οποίων, μάλιστα, κινούνται στο περιβάλλον συγκεκριμένων υποψηφίων. Το ζήτημα αυτό, αναμένεται πάντως, να ξεκαθαρίσει άμεσα.

Το δεύτερο ερώτημα, το οποίο είναι και το σοβαρότερο, προέκυψε λόγω του αιφνίδιου θανάτου της Φώφης Γεννηματά. Αφορά την εκλογή νέου προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής. Όπως εξηγεί στην Voria.gr αρμόδια πηγή, “το ενδεχόμενο αυτό είχε συζητηθεί και πριν να υπάρξει αυτή η δραματική τελευταία εξέλιξη με τη Φώφη. Είχε συζητηθεί διότι, στην ενδεχόμενη περίπτωση που η ίδια δεν θα μπορούσε να παραστεί στη Βουλή, όπου το επόμενο διάστημα έρχονται προς συζήτηση πολύ σοβαρά θέματα όπως η εξεταστική επιτροπή που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και βεβαίως ο προϋπολογισμός, θα έπρεπε το κόμμα να εκπροσωπηθεί από έναν από τους βουλευτές ο οποίος θα είχε το αξίωμα του προέδρου της Κ.Ο. Τώρα, δυστυχώς, αυτό δεν είναι πλέον απευκταίο ενδεχόμενο, είναι η πραγματικότητα”.

Είναι προφανές ότι στη συζήτηση αυτή θα εμπλακούν και οι έξι υποψήφιοι για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ, παρότι βουλευτές είναι μόνον τρεις εξ αυτών (Παπανδρέου, Λοβέρδος, Καστανίδης). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια τα οποία εξετάζονται είναι κυρίως δύο. Το πρώτο θέλει ο νέος πρόεδρος της ΚΟ να είναι προσωρινός, κάποιος από τους παλαιότερους βουλευτές που δεν εμπλέκονται όμως, στη μάχη για την αρχηγία. Το στέλεχος αυτό θα παραμείνει στη θέση του επικεφαλής της ΚΟ έως ότου εκλεγεί νέος αρχηγός ή μέχρι και τις επόμενες εκλογές, στην περίπτωση που ο νέος αρχηγός δεν είναι μέλος της τωρινής ΚΟ. Στην περίπτωση αυτή, φαβορί γι' αυτόν το ρόλο είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, από τα ιστορικότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο οποίος είχε μάλιστα διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές του 2007, μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το δεύτερο σενάριο θέλει στην εκλογή νέου προέδρου της ΚΟ να εμπλακούν και όσοι από τους υποψήφιους για την αρχηγία είναι βουλευτές. Σε αυτήν την περίπτωση, βεβαίως, όποιος επικρατήσει αποκτά ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων στην κάλπη της 5ης Δεκεμβρίου. “Ουσιαστικά ακυρώνονται οι εσωκομματικές εκλογές καθώς δεν θα έχουν πλέον κανένα νόημα”, αναφέρει στην Voria.gr έμπειρο κομματικό στέλεχος. Σύμφωνα με στελέχη δύο εκ των υποψηφίων για την αρχηγία, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πυροδοτήσει πολύ σφοδρές αντιπαραθέσεις οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και σε διάσπαση του κόμματος. “Δεν είναι δυνατόν, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού από τη βάση, με την προσδοκία να προσέλθουν στις κάλπες ακόμη και 200.000 μέλη και φίλοι του κόμματος, εμείς να πάμε να εκλέξουμε αρχηγό από ένα σώμα 22 ανθρώπων”, αναφέρει πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, στα διάφορα εσωκομματικά πηγαδάκια διακινείται και ένα τρίτο σενάριο σύμφωνα με το οποίο, θα μπορούσε να εκλεγεί αρχηγός της ΚΟ ένας εκ των βουλευτών που είναι και υποψήφιος για την αρχηγία, με τη δέσμευση ότι θα αποσύρει την υποψηφιότητά του και δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου. Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν ήδη από σήμερα προκειμένου να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση, με συμφωνία μεταξύ των έξι υποψηφίων. Την τυπική αρμοδιότητα για τη σύγκλιση της ΚΟ έχει ο γραμματέας της Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος, υπενθυμίζεται, ότι τελικώς δεν έθεσε υποψηφιότητα για την αρχηγία.