Skip to main content

Κίνδυνος για τρίτο κύμα επιδημίας χολέρας στην Υεμένη

Στην πορεία των δύο τελευταίων μηνών, ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων χολέρας έχει αυξηθεί, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Μεγεθύνεται ο κίνδυνος να πλήξει την Υεμένη νέο, το τρίτο κατά σειρά, κύμα της επιδημίας χολέρας, προειδοποίησε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο Στεφάν Ντουζαρίτς, κάνοντας λόγο για αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που μολύνθηκαν από την ασθένεια μέσα στις τελευταίες εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού υπογράμμισε ότι οι βροχές που εκδηλώνονται το τρέχον διάστημα «επιτείνουν τον κίνδυνο» να ξεσπάσει αυτό το τρίτο κύμα.

«Στην πορεία των δύο τελευταίων μηνών, ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων χολέρας έχει αυξηθεί», εξήγησε. «Από τον Απρίλιο του 2017, έχουν αναφερθεί πάνω από 1,1 εκατομμύριο ύποπτα κρούσματα χολέρας και 2.310 θάνατοι που συνδέονται με την ασθένεια στη χώρα», τη φτωχότερη του αραβικού κόσμου, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

«Από τις αρχές της χρονιάς ως τα μέσα του Αυγούστου, αναφέρθηκαν σχεδόν 120.000 κρούσματα. Παρότι αυτός ο αριθμός είναι κατώτερος από εκείνον της αντίστοιχης περιόδου του 2017, η αύξηση των κρουσμάτων αυτές τις τελευταίες εβδομάδες αφήνει να εννοηθεί ότι επαπειλείται ένα τρίτο κύμα της επιδημίας», επέμεινε ο Ντουζαρίτς.

Έχουν αναπτυχθεί πρόσθετα ιατρικά μέσα επί του πεδίου για να αντιμετωπιστεί αυτό το ενδεχόμενο νέο κύμα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Στις αρχές του Αυγούστου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ήδη προειδοποιήσει για την πιθανότητα να εκδηλωθεί ένα «μείζον κύμα» κρουσμάτων χολέρας στην εμπόλεμη χώρα.

Η κατάσταση στην Υεμένη περιγράφεται από τον ΟΗΕ ως η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. Από την επέμβαση στον πόλεμο, τον Μάρτιο του 2015, μια στρατιωτικής συμμαχίας αραβικών κρατών από την διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας υπέρ των κυβερνητικών δυνάμεων κι εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, πάνω από 10.000 άνθρωποι -εκ των οποίων 9.500 άμαχοι- έχουν σκοτωθεί, ενώ πάνω από 8 εκατομμύρια άμαχοι είναι στα πρόθυρα του λιμού.