Skip to main content

Κίνδυνο υπερθέρμανσης των αναδυόμενων οικονομιών, βλέπει ο Στρος-Καν

Η παρατηρούμενη τεράστια ποσότητα ροής κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες οικονομίες είναι ένα θετική», μπορεί να οδηγήσει όμως στην «υπερθέρμανσή» τους, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Η παρατηρούμενη τεράστια ποσότητα ροής κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες οικονομίες είναι ένα θετική, ένα δείγμα υγείας, μπορεί να οδηγήσει όμως στην υπερθέρμανσή τους», εκτιμήθηκε σήμερα από τον πρόεδρο του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, στη Λίμα όπου βρίσκεται.

«Αυτό είναι και το τίμημα της επιτυχίας σας» με τις ξένες επενδύσεις, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΝΤ, που συνομιλούσε με τον περουβιανό πρόεδρο Άλαν Γκαρσία. «Πάντως, δεν φθάνω να υποστηρίξω ότι οι ανησυχίες αυτές υπερβαίνουν τους λόγους, για να είστε ικανοποιημένοι», πρόσθεσε.

«Όταν είσαι πλούσιος, τότε αμβλύνεις τις οικονομικές ανισότητες στην κοινωνία, βλέπεις θετικά το μέλλον», επεσήμανε ταυτοχρόνως, συνιστώντας «σύνεση» στη διαχείριση του έντονου ρυθμού ανάπτυξης, που παρουσιάζει πλέον η περουβιανή οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΔΝΤ έφθασε σήμερα στη Λίμα, προερχόμενος από το Σάο Πάολο, όπου σε ομιλία εκθείασε δημόσια τις λαμπρές αναπτυξιακές προοπτικές της Χιλής, του Περού, της Κολομβίας, ιδίως της Βραζιλίας (περίπου 190 εκατομμύρια πολίτες).

Ένα παράδειγμα: τον Μάρτιο και σε 12μηνη βάση η οικονομία του Περού αναπτυσσόταν με ποσοστό 8,76% συγκριτικά με το προηγούμενο 12μηνο, ποσοστό όμως που παραπέμπει στους πολύ έντονους αναπτυξιακούς ρυθμούς σε σημεία του πλανήτη λίγο πριν από τον Σεπτέμβριο 2008, οπότε ξέσπασε φανερά η διεθνής οικονομική κρίση, οδηγώντας όλον τον πλανήτη - πλην Ασίας - στη μεγαλύτερη φάση οικονομικής ύφεσης μετά από το 1930.