Skip to main content

Κινέζοι οι βασικοί επενδυτικοί παίκτες στην Ελλάδα

Οι Κινέζοι εξακολουθούν να παίζουν κρίσιμο ρόλο στο κομμάτι "επενδύσεις" στην Ελλάδα και προς το παρόν μονοπωλούν τις όποιες εξελίξεις.

H Voria.gr σας είχε γράψει νωρίς – σχεδόν από την πρώτη στιγμή - για την συνεργασία της ΔΕΗ με την κινέζικη εταιρία CMEC, για το έργο της «Μελίτης». Ως γνωστόν, υπογράφτηκε ήδη μεταξύ τους και το απαραίτητο MoU, γεγονός που συνεπάγεται ότι η υλοποίηση του project μπαίνει στην τελική του ευθεία, αν και οι Κινέζοι πέρνουν την θέση των Ιταλών, σε ένα project που η Ρώμη επιμένει ότι «δεν βγαίνει» οικονομικά. Ωστόσο, το Πεκίνο έχει αντίθετη άποψη και το αποδεικνύει εμπράκτως.

Βεβαίως, αυτή δεν είναι η μοναδική κινέζικη κίνηση μεγάλου μεγέθους, το τελευταίο διάστημα. Προηγήθηκε η πώληση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) που έχει ολοκληρωθεί εδώ και τρεις μήνες. Εδώ ωστόσο θα πρέπει να γίνει μια σημαντική παρατήρηση: Αν και έχει περάσει τόσος καιρός, ακόμα και σήμερα δεν έχει υπογραφεί η κυβερνητική απόφαση, βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι του Οργανισμού μπορούν να μεταταχθούν σε άλλες θέσεις του δημοσίου! Μάλιστα, στο λιμάνι επικρατεί αναβρασμός, κατά του υπουργού Ναυτιλίας, καθώς 100 τουλάχιστον είχαν δηλώσει ότι θέλουν να φύγουν από τους Κινέζους (Cosco) και να πάνε στον κρατικό Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας.

Ανεξάρτητα πάντως αυτής της διάστασης, γεγονός είναι ένα: Οι Κινέζοι εξακολουθούν να παίζουν κρίσιμο ρόλο στο κομμάτι "επενδύσεις" στην Ελλάδα. Και προς το παρόν μονοπωλούν τις όποιες εξελίξεις επί ελληνικού εδάφους.