Skip to main content

KingBoardz: Η εταιρεία που φτιάχνει σανίδες windsurf και SUP made in… Λάκκωμα

Ο Σάββας Πουλτουρτζίδης, η κόρη του Ελένη και ο Θωμάς Μπακιρτζής δίνουν μια ευρωπαϊκή παραγωγική εναλλακτική σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου στην ΕΕ

Η αγάπη τους για τα θαλάσσια σπορ και η πεποίθησή τους πως η Ελλάδα κρύβει αναξιοποίητες παραγωγικές δυνάμεις τούς έκαναν να οραματιστούν την KingBoardz, μια εταιρεία που θέλει να γίνει… βασιλιάς στην κατασκευή σανίδων για windsurfing και SUPing. Από το εργοστάσιό τους στο Λάκκωμα, που ξεκίνησε τη λειτουργία του την άνοιξη του 2020, ο Σάββας Πουλτουρτζίδης και η κόρη του Ελένη της εταιρείας ξυλουργικών μηχανημάτων και κοπτικών εργαλείων Sadimac, και ο επί χρόνια αθλητής του windsurfing Θωμάς Μπακιρτζής, που διατηρεί στη Θεσσαλονίκη το κατάστημα εξοπλισμού θαλάσσιων σπορ stonero, φιλοδοξούν να κάνουν την KingBoardz την ευρωπαϊκή παραγωγική εναλλακτική για μεγάλες εταιρείες του κλάδου που έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη, αλλά προμηθεύονται σήμερα τις σανίδες τους από την Ασία και δη την Ταϊλάνδη. Με το ενεργειακό και μεταφορικό κόστος να έχει εκτιναχθεί το τελευταίο διάστημα στα ύψη, η βορειοελλαδική εταιρεία θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει στους πελάτες, πέρα από ένα ποιοτικό και made in EU προϊόν, την επιθυμητή εξοικονόμηση κόστους και χρόνου.

Θωμάς Μπακιρτζής
Σάββας Πουλτουρτζίδης

Ήδη μάλιστα η KingBoardz έχει κλείσει το πρώτο της συμβόλαιο στη Βουλγαρία, ενώ αυτή την περίοδο έχει επαφές με σημαντικές ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου, που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την παραγωγική της πρόταση. Πέραν των σανίδων του windsurfing που φτιάχνει φασόν για τρίτους και οι οποίες θα κατευθύνονται στο εξωτερικό, η εταιρεία έχει αναπτύξει και το δικό της brand για σανίδες SUP, το SupFun. Μάλιστα, έχει προχωρήσει και σε μια συνεργασία με την καλλιτέχνη Μαρία Μπακανιάρη, έργο της οποίας κοσμεί μια limited edition σανίδων του SUP.     

«Η Θεσσαλονίκη απέχει μόλις δύο ώρες αεροπορικώς από τις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις όσον αφορά τη μετακίνηση των πελατών μας και περίπου 48 ώρες οδικώς για τη μεταφορά των προϊόντων. Το εργοστάσιο απέχει μόλις 10 λεπτά από κοντινές θάλασσες για τη δοκιμή των σανίδων σε πραγματικές συνθήκες. Οι χρόνοι μας από την παραγγελία στην παράδοση είναι ασυναγώνιστοι σε σχέση με εταιρείες εκτός Ευρώπης, ενώ τα CNC κέντρα εργασίας μας, η επαναστατική διαδικασία PVC θερμοφορμαρίσματος, οι πρώτες ύλες άριστης διαλογής, η εξειδικευμένη τεχνογνωσία και οι συνεχείς έλεγχοι διασφαλίζουν την ποιότητά μας» λέει στη Voria η Ελένη Πουλτουρτζίδου. H KingBoardz εξυπηρετεί επίσης πελάτες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν και να κατασκευάσουν το δικό τους brand σε σανίδες για wingfoiling, kitefoiling και e-foiling.



Η νέα επένδυση στο Μελισσοχώρι

Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητες παραγωγικές εγκαταστάσεις 700 τ.μ. στο Λάκκωμα, όπου ξεκίνησε αρχικά δοκιμαστικά να εφαρμόζει τον φιλόδοξο σχεδιασμό της, σύντομα όμως οι αυξημένες παραγωγικές ανάγκες οδήγησαν στη μίσθωση ενός ακόμα χώρου ανάλογης επιφάνειας στο Σχολάρι. Στόχος όμως είναι η υλοποίηση μιας μεγάλης παραγωγικής επένδυσης στο Μελισσοχώρι, όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της Sadimac, για τη δημιουργία μονάδας 2.500 τ.μ., η οποία και θα αποτελέσει σε ενάμιση περίπου χρόνο τον βασικό παραγωγικό πόλο της KingBoardz. Σήμερα η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας είναι 100 σανίδες τον μήνα, ενώ με τη νέα μονάδα, η οποία αναμένεται να ενταχθεί στον επενδυτικό νόμο, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 500. Όταν ολοκληρωθεί δε το νέο εργοστάσιο, οι σημερινές εγκαταστάσεις θα αξιοποιηθούν ως χώρος έρευνας για την ανάπτυξη των προϊόντων. Η εταιρεία ξεκίνησε με μόλις πέντε άτομα και σήμερα απασχολεί 23 εργαζομένους, ενώ προσλαμβάνει συνεχώς νέους τεχνίτες.  



«Η αγορά είναι πολύ μεγάλη. Ο πατέρας μου ήταν ανέκαθεν πολύ ρομαντικός. Ως χομπίστας του windsurfing σκεφτόταν «γιατί να μην μπορούμε κι εμείς στην Ελλάδα να έχουμε παραγωγή σανίδων για θαλάσσια σπορ»; Η δική μας τεχνογνωσία γύρω από τον χώρο των CNC μηχανημάτων και η γνώση του Θωμά Μπακιρτζή γύρω από τα θαλάσσια σπορ έγιναν και η βάση για τη δημιουργία της εταιρείας» εξηγεί η Ελένη Πουλτουρτζίδου.  

 Ελένη Πουλτουρτζίδου