Skip to main content

Κοινή Διακήρυξη για στενότερη ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ

Την Κοινή Διακήρυξη υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κι ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Yuval Steinitz

Κοινή Διακήρυξη για θέματα ενεργειακής συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ισραήλ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κι ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Yuval Steinitz, στο πλαίσιο της προώθησης κοινών projects που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών.
powered by Rubicon Project

Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την ισχυρή στήριξη των δύο χωρών στην υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med, που αποτελεί βιώσιμη και στρατηγική επιλογή κοινού ενδιαφέροντος για όλοκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ισραηλινή πλευρά έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κύρωσης της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που υπεγράφη στις 2 Ιανουαρίου, ενώ η Ελλάδα κύρωσε τη Συμφωνία στις 14 Μαΐου.

Οι κ. Χατζηδάκης και Steinitz ανέδειξαν τη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτη)-Κύπρου-Ισραήλ, που υλοποιείται ως Εργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) από τον EuroAsia Interconnector, που υπέβαλε στις 27 Μαϊου αίτηση για χρηματοδότηση του έργου από το ευρωπαϊκό ταμείο Connect Europe Facility.

Στην ατζέντα βρέθηκε, επίσης, η εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μέσα από την πρωτοβουλία 3+1 (που περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ), καθώς και μέσα από το East Med Gas Forum, για το οποίο συζητήθηκε το ενδεχόμενο διεύρυνσής του σε έναν μόνιμο οργανισμό ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην Κοινή Διακήρυξη γίνεται επίσης αναφορά στην προοπτική επενδύσεων κι ανταλλαγής τεχνογνωσίας στις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, τις λύσεις αποθήκευσης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, τα εναλλακτικά καύσιμα.

O κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε και με τη νέα υπουργό Περιβάλλοντος του Ισραήλ, Gita Gamliel, με την οποία έθεσε τις βάσεις για σχέδια συνεργασίας στον χώρο της πράσινης καινοτομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Είχε επίσης συνάντηση και με τον υπουργό Ανώτερης Εκπαίδευσης και Υδάτων, Ze’ev Elkin, με τον οποίο συζήτησε συμπράξεις σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και η αφαλάτωση των υδάτων.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε πως «η Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας και Ισραήλ για την ενέργεια είναι αρκετά εύγλωττη. Οι σχέσεις των δύο χωρών συνολικά, αλλά και ειδικά στον ενεργειακό τομέα, ποτέ δεν ήταν σε καλύτερο επίπεδο. Προχωρούμε αποφασιστικά για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med. Με την ίδια βούληση θα προχωρήσουμε μαζί με τη Κύπρο για τη κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης, Κύπρου και Ισραήλ. Οι ΑΠΕ και οι νέες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο ανοίγουν νέα πεδία συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Το ίδιο ισχύει και για την περιβαλλοντική πολιτική, με έμφαση στη συνεργασία σε θέματα θαλάσσιας ρύπανσης και αφαλάτωσης».