Skip to main content

Κοινή γραμμή Τσίπρα-Τζιτζικώστα για ανοιχτό αεροδρόμιο Μακεδονία

Τι είπαν ο πρωθυπουργός με τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας για το μνημείο της Αμφίπολης, για το πρόγραμμα νέων αγροτών και για άλλα σημαντικά θέματα.

Οι εργασίες στο αεροδρόμιο Μακεδονία, η ένταξη περισσότέρων ατόμων στο πρόγραμμα νέων αγροτών, και η ανάδειξη του μνημείου της Αμφίπολης ήταν τρία από τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να μην κλείσει το αεροδρόμιο Μακεδονία λόγω των εργασιών, καθώς όπως είπε, δεν μπορεί ένα τέτοιο αεροδρόμιο να λειτουργεί με το 30% της δυναμικότητας του για τέσσερις με πέντε μήνες. Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι με τον πρωθυπουργό βρίσκονται σε κοινή γραμμή αναφορικά με το ζήτημα αυτό.

Αναλυτικά δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Τζιτζικώστας:

«Του ζήτησα στο θέμα του αεροδρομίου Μακεδονία να παρθούν γρήγορα οι αποφάσεις από το αρμόδιο υπουργείο και σε καμία περίπτωση να μην μειωθεί κατά 70% η δυνατότητα εξυπηρέτησης του αεροδρομίου και τη χειμερινή περίοδο το "Μακεδονία" δέχεται έναν σημαντικό αριθμό επισκεπτών. Δεν μπορεί το αεροδρόμιο αυτό να λειτουργεί για 4-5 μήνες με το 30% της δυναμικότητας του».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι με τον κ. Τσίπρα συμφωνούν ότι το αεροδρόμιο δεν πρέπει να κλείσει και ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε να γίνουν οι εργασίες και το αεροδρόμιο να λειτουργεί ταυτόχρονα κανονικά, αλλιώς θα πρέπει ενδεχομένως οι εργασίες να γίνουν αργότερα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ζήτησε ακόμα από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην κατεύθυνση ώστε να ενταχθούν και οι υπόλοιποι νέοι αγρότες στο πρόγραμμα των νέων αγροτών.

«Στην Κεντρική Μακεδονία έχουν ενταχθεί 2.000 νέοι αγρότες και του ζήτησα να ενταχθούν και 1.200 επιλαχόντες, υπενθυμίζοντας του ότι στην κεντρική Μακεδονία παράγεται το 26% του ΑΕΠ του πρωτογενή τομέα», τόνισε.

«Συζητήσαμε επίσης και θέματα που έχουν να κάνουν με την Αμφίπολη. Σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε μια σύσκεψη από την οποία προκύπτει ότι στα τέλη Οκτωβρίου το υπουργείο Πολιτισμού θα φέρει ένα νέο τεχνικό δελτίο άρτιο και ολοκληρωμένο, προκειμένου να ενταχθεί το έργο ύψους 1,5 εκ. ευρώ στο ΕΣΠΑ». Μάλιστα, σημείωσε ότι ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα στην επόμενή του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη να επισκεφθούν μαζί την Αμφίπολη και ότι ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά.

Χαρακτηρίζοντας το σημαντικότατο έργο υποδομής για την Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό και για τον δρόμο Θεσσαλονίκης -Έδεσσας.

«Η κυβέρνηση κατηύθυνε 10 εκ. ευρώ για να ξεκινήσουν οι απαλλοτριώσεις. Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να προσπαθήσουμε από κοινού ώστε να βρεθούν τα κονδύλια προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του δρόμου Θεσσαλονίκης-Έδεσσας».

Ο περιφερειάρχης, όπως είπε, ζήτησε ακόμα από τον κ. Τσίπρα περισσότερα χρήματα για σχολεία στην περιφέρεια, αλλά του μετέφερε το αίτημα του να υπάρχει ένας φορέας για τον Θερμαϊκό. Τέλος, του υπενθύμισε την πρόταση του για flat tax rate για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας είναι θετικός στην ιδέα και είπε ότι θα προσπαθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε ερώτηση αναφορικά με το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ περιφέρειας και κυβέρνηση, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι είναι πολύ καλό.

Μιλώντας για το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Κ. Μακεδονίας, σημείωσε ότι αυτό και της Αττικής θα γίνουν τελευταία, διευκρινίζοντας ότι της Κ. Μακεδονίας θα γίνει είτε στο τέλος του χρόνου είτε στην αρχή του 2018.