Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020
x

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τι προέκυψε από τη γενική συνέλευση της Κίνησης την περασμένη Τετάρτη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Ποια είναι τα δεδομένα.

Ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από τη μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ όπου αποφασίστηκε η απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε στη γενική συνέλευση της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς την περασμένη Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, δικηγόρος Φωκίων Δεληγιάννης, μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους, την αναγκαιότητα να καταφύγει η Κίνηση σε κάθε δυνατό ένδικο βοήθημα για την εκπλήρωση του στόχου, δηλαδή στην παραμονή των αρχαίων "κατά χώραν" και εγκρίθηκε από το σώμα η πρόταση για προσφυγή στο ΣτΕ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους κινδύνους που διατρέχει το μνημειακό σύνολο, αν αποσπαστεί. Η  ομότιμη καθηγήτρια αρχιτεκτονικής ΑΠΘ Αλέκα Αλεξοπούλου, εξήγησε τεκμηριωμένα και με οπτικό υλικό από προηγούμενες απόπειρες απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων, ότι είναι αναπότρεπτη και ανυπολόγιστη η καταστροφή που θα υποστούν οι αρχαίοτητες, διότι εκτός από την απώλεια της αυθεντικότητας θα χαθεί κατά τη διαδικασία απόσπασης  σημαντικό ποσοστό του μνημειακού συνόλου.

Κοινή διαπίστωση των περίπου 200 παρευρισκομένων, είναι ότι το θέμα των αρχαιοτήτων δεν είναι αρκετά γνωστό στην κοινωνία και θα χρειαστεί συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται ανοιχτή συνάντηση των μελών και όσων ενδιαφέρονται, κάθε Τετάρτη στις 20:00, στο cafe Bazaar, στην πλ. Άθωνος, Παπαμάρκου 34.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ