Skip to main content

Κίνηση Πολιτών: Οικονομικά εφικτή και ωφέλιμη η μεταφορά της ΔΕΘ στα δυτικά

Την πρότασή τους για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στους υφιστάμενους χώρους της έκθεσης στο κέντρο της πόλης επανέλαβαν τα μέλη της Κίνησης.

Την πρότασή τους για μεταφορά της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη επανέλαβαν τα μέλη της Κίνησης Πολιτών για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη, που διεκδικούν τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στους υφιστάμενους χώρους της έκθεσης στο κέντρο της πόλης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, επισήμαναν ότι το σχέδιο που προτείνουν είναι οικονομικά εφικτό και θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για την πόλη, όσο και για τον εκθεσιακό της φορέα.

Ο πρώην βουλευτής και υπουργός επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι ο σχεδιασμός αυτός υπάρχει από το από 1985 και ίσχυε μέχριτο 2012. Τόνισε πως η ΔΕΘ πρέπει να μετατραπεί σε μητροπολιτικο πάρκο και να ενσωματωσει αθλητικές, πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και κοινωνικές και ελαφρές εκθεσιακές δραστηριότητες μέσα από την ανακατασκευή των κτηρίων που έχουν ιστορικό και αρχιτεκτονικο χαρακτήρα. Και οι βαριές εκθέσεις να μεταφερθούν δυτικά στο οικόπεδο των 1.000 μέτρων δίπλα στο ΤΕΙ και στους οδικούς άξονες που είναι του Δημοσίου. Αυτό, όπως είπε, επιτρέπει ταχύτατη μελέτη και κατασκευή, αρκεί να υπάρχει η βούληση των αρμοδίων. Σχολιάζοντας το master plan που έχει εγκριθεί έκανε λόγο για αχρείαστο real estate που θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά την πόλη.



Ο κ. Μαγκριώτης υποστήριξε ότι το επιχείρημα της έλλειψης κρατικών χρημάτων είναι προσχηματικό, επισημαίνοντας πως υπάρχουν δημόσιοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ «αλλά όχι για τη Θεσσαλονίκη». Αντ' αυτού, σημείωσε, επελέγη η μέθοδος ΣΔΙΤ, που σημαίνει ακριβότερες υπηρεσίες.

Ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι η κίνηση έχει μέλη από διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές αφετηρίες και τη συμπαράσταση πολιτών, όλων των κομμάτων πλην ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πολλών δημάρχων και επιστημονικών συλλόγων. «Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε αυτό το ατόπημα. Να διεκδικήσουμε δημόσια χρηματοδότηση και ισορροπη ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για καλό της πόλης και των πολιτών», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Στράτος Μάνος, πολεοδόμος χωροτάκτης, ανέφερε ότι η μεταφορά της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα έχει τριπλό όφελος. Όπως είπε, θα βελτιώσει ποιότητα ζωής στην πόλη με τη δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου,  θα προσφέρει αναπτυξιακή υποδομή στη Δυτική Θεσσαλονίκη και θα δημιουργήσει χωρικούς όρους βιωσιμότητας σε βάθος 50ετιας στη ΔΕΘ.