Skip to main content

Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για Σκιαδαρέση: Η νομιμότητα θα επιδιωχθεί

Η ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σχετικά με την απομάκρυνση του Γιώργου Σκιαδαρέση.

«Τη χείριστη θέση στην οποία περιέρχεται η πόλη της Θεσσαλονίκης να αποφασίζουν για αυτήν χωρίς αυτήν» αποδεικνύει, σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η απομάκρυνση από τα καθήκοντά του του προϊσταμένου της Εφορείας Πόλης Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Γιώργου Σκιαδαρέση, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού.

Η Κίνηση Πολιτών σημειώνει πως ανέμενε τις εξελίξεις αυτές «αποκρυπτογραφώντας ανελλιπώς κάθε πτυχή των δημόσιων ενεργειών και κάθε πληροφορίας» και κάνει λόγο για «μεθοδική προετοιμασία της αποκόλλησης και απομάκρυνσης της ενοχλητικής ιστορίας».

Τονίζει μάλιστα πως θα υπερασπιστεί «μέχρις εσχάτων τη μοναδική στον κόσμο ιστορική κληρονομιά που έτυχε στην πόλη της Θεσσαλονίκης» και καλεί τους κατοίκους της να μείνουν δίπλα της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης:

Την κρίσιμη στιγμή που χιλιάδες θεσσαλονικείς και ευρωπαίοι κάτοικοι και επιστήμονες αναμένουν με αγωνία εδώ και δύο μήνες την έκδοση μιας υπουργικής απόφασης βασισμένης στην ετυμηγορία ενός συλλογικού οργάνου, του ΚΑΣ, που επικύρωσε την ήδη ειλημμένη απόφαση τεμαχισμού και αποπομπής του βυζαντινού τοπίου της Βενιζέλου, εκλείπει βαθμιαία η ελπίδα ότι θα πρυτανεύσει η λογική.

Δεν υπάρχει βούληση να εισακουστεί το δίκαιο αίτημά μας της παραμονής κατά χώραν του αρχαίου συνόλου, που μας έλαχε απρόοπτα και που αναδεικνύει και εξυψώνει την πόλη και τους κατοίκους της παγκόσμια προσφέροντας ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα ανάμεσα στις πόλεις με δυνατό ιστορικό παρελθόν.

Σήμερα βλέπουμε μετά λύπης τη μεθοδική προετοιμασία της αποκόλλησης και απομάκρυνσης της ενοχλητικής ιστορίας. Γνωρίζουμε ότι η νομιμότητα θα επιδιωχθεί, ώστε να αποθαρρύνει τον ενάντιο λόγο, που θα υποστηριχθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Το πρώτο βήμα ήταν η σταδιακή απομάκρυνση της προστατευτικής άμμου, που ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες. Η σημερινή όμως απομάκρυνση του προϊσταμένου της Εφορείας Πόλης Θεσσαλονίκης Γιώργου Σκιαδαρέση, που έκανε το καθήκον του, ως όφειλε, να υπερασπιστεί τις αρχαιότητες μη ενδίδοντας σε πιέσεις και κομματικούς χειρισμούς, αποδεικνύει τη χείριστη θέση στην οποία περιέρχεται η πόλη της Θεσσαλονίκης να αποφασίζουν για αυτήν χωρίς αυτήν. Τιμά όμως παράλληλα τον ίδιο τον υπάλληλο που στάθηκε ακλόνητος στη θέση του και στις αξίες που ορκίστηκε να υπηρετεί.

Η Κίνηση Πολιτών, που ανέμενε δυστυχώς τις εξελίξεις αυτές αποκρυπτογραφώντας ανελλιπώς κάθε πτυχή των δημόσιων ενεργειών και κάθε πληροφορίας, στέκεται σθεναρά στη θέση της να υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων τη μοναδική στον κόσμο ιστορική κληρονομιά που έτυχε στην πόλη της Θεσσαλονίκης και καλεί τους κατοίκους της να μείνουν δίπλα της.

Τίποτε δεν θα περάσει απαρατήρητο και αναξιοποίητο, τίποτε δεν θα υπονομεύσει το μέλλον μας.