Skip to main content

Έρευνα: Ποιοι ξένοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα και γιατί

Τι δείχνει πανελλαδική έρευνα που διενεργήθηκε το πρώτο εξάμηνο. Συνεχίζει να υπάρχει προτίμηση για παλιά διαμερίσματα, με τιμή ως τις 90.000 ευρώ.

Κινητικότητα παρουσίασε η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, στο πρώτο εξάμηνο του 2018, καθώς από το «ψυγείο» βγήκαν και πουλήθηκαν ακίνητα που ήταν στα αζήτητα ως και διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών. Η αγορά είναι φανερό ότι πλέον προσελκύει το έμπρακτο ενδιαφέρον αλλοδαπών- Ευρωπαίων, Κινέζων, Τούρκων και Ισραηλινών-  ενώ  οι περισσότερες αγορές, προφανώς από Έλληνες, έγιναν χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που παρουσίασε η Ένωση Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας, το 68% των ακινήτων που αγοράστηκαν στο Α’ εξάμηνο του 2018, ήταν στην αγορά ως και πάνω από 24 μήνες.  Κατά το εξεταζόμενο διάστημα, άρχισε να εμφανίζεται και ένα υγιές τμήμα αγοράς,  αρκετά μεγάλο αφού ήταν το  32%, ακίνητα που πωλούνται σε λιγότερο από 6 μήνες από την στιγμή της πρώτης  δημοσίευσης.

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση της έρευνας έγινε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, από τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Νίκο Μανομενίδη.

Όπως και σε προηγούμενες περιόδους, η ζήτηση αφορά ως επί το πλείστον- στο 87,6%- παλιές κατοικίες, με πολύ μικρό ποσοστό να αναφέρεται σε σπίτια που θα κατοικηθούν για πρώτη φορά. Τα σπίτια που πουλήθηκαν στο 48,8% χρήζουν εκτεταμένης ανακαίνισης, ενώ το 72,3% των αγοραπωλησιών έγινε σε τιμές έως 90.000 ευρώ με ποσοστό 28,5% να αφορά αγορές σε τιμές ως 30.000 ευρώ.

Τα διαμερίσματα που πουλήθηκαν ήταν λοιπόν κυρίως παλιά, φθηνά και σε ποσοστό 50% δεν ξεπερνούσαν τα 95 τ.μ., ενώ χρειάζονταν ανακαίνιση και σε πολλές περιπτώσεις εκτεταμένη.

Τα ¾ των κατοικιών που άλλαξαν χέρια στο Α’ εξάμηνο του 2018 αγοράστηκαν από Έλληνες ( 74,2%).

Από τους αλλοδαπούς αγοραστές ξεχωρίζουν οι Αλβανοί (7%) και οι Βούλγαροι (6,3%), κατά κύριο λόγο μόνιμοι κάτοικοι  Ελλάδας, που αγόρασαν ακίνητα μέχρι 90.000 ευρώ.

Γερμανοί, Ελβετοί και  Ισραηλινοί  αγόρασαν ακίνητα αξίας 351.000 - 650.000 ευρώ, που δεν απαιτούσαν ανακαίνιση ή βελτιώσεις.  Οι Ισραηλινοί αγόρασαν για εκμετάλλευση, ενώ Γερμανοί και Ελβετοί για εξοχική κατοικία.

Οι Κινέζοι απευθύνονται αποκλειστικά στη Golden Visa και αγόρασαν ένα ή περισσότερα ακίνητα συνολικής αξίας 250.000 ευρώ.

Άγγλοι και Ελβετοί έδειξαν προτίμηση στην Πελοπόννησο ενώ Σέρβοι και Γερμανοί στη Βόρεια Ελλάδα.

Εκτός από τους Έλληνες, ακίνητα ιδιοκτησίας τραπεζών αγόρασαν Αλβανοί, Βούλγαροι και Γερμανοί.

Ελβετοί και Κινέζοι αγοραστές ήταν σε παραγωγική ηλικία 35-55 ενώ Άγγλοι, Γερμανοί ήταν συνταξιούχοι.

Από αυτούς που αγόρασαν κατοικία, το 80,8% ήταν έγγαμοι, στο 52,7% απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Από τους αγοραστές μόνο το 24,2% έτυχε απαλλαγής φόρου πρώτης κατοικίας, το 61,7% πλήρωσε ΦΜΑ ( φόρο μεταβίβασης) και ένα πολύ μικρό ποσοστό πλήρωσε ΦΠΑ. Το 23,1% των ακινήτων που αγοράστηκαν ανήκαν σε τράπεζα και το 66,7% δεν είχε βάρη μεγαλύτερα από την τιμή πώλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 31,8% των ακινήτων που αγοράστηκαν αποκτήθηκαν με σκοπό την εκμετάλλευση, άρα ήταν επενδύσεις. Το 45,7% ήταν για να κατοικήσει η οικογένεια, κύρια κατοικία, ενώ ένα ποσοστό 10,9% αφορούσε την απόκτηση εξοχικής – δεύτερης κατοικίας.