Skip to main content

Κινητικότητα για δράσεις του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία

Έντονη κινητικότητα σχετικά με την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 παρατηρείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη γ.γ. κ. Πόπη Γερακούδη, να προγραμματίζει σειρά επαφών σε διάφορα υπουργεία με στόχο ν
Έντονη κινητικότητα σχετικά με την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 παρατηρείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη γ.γ. κ. Πόπη Γερακούδη, να προγραμματίζει σειρά επαφών σε διάφορα υπουργεία με στόχο να οριστικοποιηθούν αλλαγές και σχεδιασμοί, οι οποίοι θα τεθούν επί τάπητος την Παρασκευή κατά τη διάρκεια σύσκεψης που θα έχει στη Λάρισα με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και φορέων η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη.

 Με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου εξετάζονται οι προοπτικές αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και των επιμέρους Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ώστε να ενσωματωθούν οι προτεραιότητες της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της χώρας και οι διαθέσιμοι πόροι να διατεθούν με στοχευμένο και αποδοτικό τρόπο. Επιπρόσθετα, με τον ανασχεδιασμό των προτεραιοτήτων σημαντική συμβολή στην επιτάχυνση της απορροφητικότητας των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων εκτιμάται ότι θα έχουν οι παρακάτω ενέργειες  του ΥΠΟΙΑΝ που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη:

- Συνέχιση υλοποίησης των προγραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των ΜΜΕ σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. 
- Άμεση καταχώρηση στο ΕΣΠΑ δαπανών που προέρχονται από μεταφερόμενα έργα/δράσεις στο πλαίσιο των υπερδεσμεύσεων των ΕΠ του Γ’ ΚΠΣ που είχαν εγκριθεί σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες κλεισίματος.
- Με τη σταδιακή διασφάλιση του κλεισίματος του Γ’ ΚΠΣ, μεταφορά δαπανών από τα  έργα-γέφυρες που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
- Εκπόνηση επιμέρους Προγραμμάτων Επιτάχυνσης της υλοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2007 – 2013 από τις Διαχειριστικές Αρχές των Ε.Π. υπό το συντονισμό της Εθνικής Αρχής Συντονισμού.
Ειδικότερα για το 2010 προγραμματίζεται να διατεθούν για την τόνωση της οικονομίας και τη στήριξη των νέων αναπτυξιακών προτεραιοτήτων και πολιτικών, συνολικά πόροι ύψους €10,3 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (αύξηση κατά 8,42% σε σχέση με το 2009 ή 4,2% του ΑΕΠ από 3,9% το 2009).


Νέες κατευθύνσεις

Σε έγγραφα που έχουν φτάσει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνονται οι νέες κατευθύνσεις για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ οι οποίες σε γενικές γραμμές έχουν ως εξής:
1. Δεν υπάρχει περιθώριο επιβάρυνσης των εθνικών πόρων πέρα από τα προβλεπόμενα κατά τον αρχικό προγραμματισμό ποσά κοινοτικής και εθνικής χρηματοδότησης. Οι μη επιλέξιμοι εθνικοί πόροι (λόγω απαλλοτριώσεων  και μελλοντικών εσόδων  από έργα που παράγουν έσοδα) θα καλύπτονται μόνο για συγκεκριμένα ποσά που θα προκύπτουν από τα εντασσόμενα έργα. Κατά την ίδια παραδοχή, έργα που έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί  στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ και αποτελούν μέρος της υπερδέσμευσης του προϋπολογισμού που δεν θα χρησιμοποιηθεί για το κλείσιμο των προγραμμάτων της περιόδου 2000-2006 θα πρέπει υποχρεωτικά – και εφόσον είναι επιλέξιμα από το ΕΣΠΑ - να συγχρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013.
2. Θα πρέπει ο νέος σχεδιασμός να διαπνέεται από αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων.
3. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε προγραμματικές επιλογές που αναμένεται να παράξουν πολλαπλά αναπτυξιακά αποτελέσματα. Περιθώρια για  επιλογή «εύκολων» επιλογών όπως περιφερειακή, τοπική οδοποιία, συντηρήσεις δρόμων κλπ δεν υπάρχουν.
4. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν κατά το δυνατόν ολοκληρωμένο χαρακτήρα ώστε να πολλαπλασιαστούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα από αυτές. 
5. Η σκοπιμότητα επιλογής μιας παρέμβασης δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από το ποιος θα είναι ο φορέας εκτέλεσης ενός έργου.
6. Οι άξονες προτεραιότητας που αφορούν στην επιχειρηματικότητα και την ψηφιακή σύγκλιση, θα πρέπει να ενισχυθούν.
7. Κατά τη διαμόρφωση της νέας πρότασης σχεδιασμού των ΠΕΠ, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τόσο οι κανονιστικές δεσμεύσεις της περιόδου 2007-2013.
8. Τέλος, η όλη λογική αναθεώρησης των προγραμμάτων θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την εφικτότητα και την ωριμότητα υλοποίησης του προγραμματισμού, με γνώμονα τη διασφάλιση αποφυγής απώλειας πόρων από την εφαρμογή του κανόνα αυτόματης αποδέσμευσης πόρων (ν+3, ν+2).