Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Νέες θέσεις εργασίας στην αγορά της Πληροφορικής

Αισιοδοξία ότι η Θεσσαλονίκη θα εξελιχθεί σε περιφερειακό hub νέων τεχνολογιών - Αυξάνονται οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται στον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, όπου παραμένει το διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις. Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, η Θεσσαλονίκη, σταδιακά και σταθερά, εξελίσσεται σε περιφερειακό hub νέων τεχνολογιών, σε έναν κλάδο που, όπως λένε όσοι εμπλέκονται με αυτόν, είναι ίσως ο μοναδικός που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για το πολυπόθητο brain gain.

Οι δεκάδες εταιρείες πληροφορικής - περίπου 8 στις 10 ελληνικές - που δραστηριοποιούνται στην πόλη αναπτύσσονται συνεχώς, επεκτείνοντας τον κύκλο εργασιών τους και αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων τους. Είναι ενδεικτικό ότι εταιρείες που πριν 2-3 χρόνια απασχολούσαν 5-10 άτομα, πλέον έχουν προσωπικό που ανέρχεται σε 50-60 άτομα.

Έτσι, έχουν ήδη δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας, που κάποιοι τις υπολογίζουν σε πάνω από 100 αυτή τη στιγμή, ενώ άλλοι ανεβάζουν τον αριθμό σε τουλάχιστον 600. Πρόκειται για εξειδικευμένες θέσεις (web developers, mobile developers, engineers, data scientists, consultants, project managers, QA consultants, quality test engineers κα) που είναι καλοπληρωμένες, με μισθούς που ξεπερνούν κατά πολύ τον βασικό και κατά μέσο όρο ανέρχονται στα 1.200 ευρώ, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που αγγίζουν τα 3.000-3.500 ευρώ.

Ωστόσο, παρότι φαίνονται δελεαστικές δεν είναι εύκολο να καλυφθούν ελλείψει έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού. Υπάρχουν επιχειρηματίες στον συγκεκριμένο κλάδο που, όπως λένε, αναζητούν για πολύ καιρό υπαλλήλους, αδυνατώντας να βρουν αυτό που ψάχνουν, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι όσοι έχουν μια σχετική εμπειρία και πλούσια βιογραφικά σε ό,τι αφορά τις σπουδές τους προτιμούν να δοκιμάσουν τις τύχες τους σε πιο ώριμες αγορές του εξωτερικού όπου υπάρχει παρόμοια ανάγκη για προσωπικό, παρέχοντας ωστόσο πολλαπλάσιους μισθούς και μεγαλύτερες ευκαιρίες ανέλιξης.

Νέες δουλειές μέσω του Techsaloniki

Σε μία προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των πτυχιούχων - που θεωρούνται καταρτισμένοι σε ικανοποιητικό επίπεδο - και της αγοράς, ομάδα επιχειρήσεων πληροφορικής πραγματοποιεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια εκδηλώσεις όπου πραγματοποιούνται διερευνητικές επαφές και συνεντεύξεις. Το 4ο Techsaloniki, όπως ονομάζεται ο θεσμός, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, 18 επιχειρήσεις πληροφορικής πρόσφεραν τη δυνατότητα σε υποψηφίους εργαζόμενους να διεκδικήσουν 86 ανοικτές θέσεις εργασίας. Συνολικά στην εκδήλωση έγιναν 400 εγγραφές και περίπου 200 συνεντεύξεις, όπως είπε στη Voria.gr ένας εκ των διοργανωτών του event, ο Πάτροκλος Παπαπέτρου της Soft Conf.

«Το Techsaloniki είναι ένας εύκολος, γρήγορος και διαδραστικός τρόπος για να βρουν οι επιχειρήσεις τους κατάλληλους υποψηφίους. Ένα από τα βασικά προβλήματα που παρατηρούμε είναι ότι οι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν σε ποιες επιχειρήσεις να απευθυνθούν και στέλνουν μαζικά βιογραφικά, μια πρακτική που δεν έχει σημαντικά ποσοστά επιτυχίας», σημειώνει ο κ. Παπαπέτρου. Ο ίδιος διαπιστώνει ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις στην αγορά πληροφορικής, επικοινωνιών και τεχνολογιών, παρατηρώντας μεγάλη κινητικότητα τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες εταιρείες, που ανοίγουν υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις των εταρειών Prodyna από τη Γερμανία και της GWF από την Ελβετία, που έχουν παραρτήματα στην πόλη και συμμετείχαν στο 4o Techsaloniki.

Άλλωστε, παραμένει το ενδιαφέρον μεγάλης αμερικανικής εταιρείας παροχής τεχνικής υποστήριξης για τη δημιουργία call center στη Θεσσαλονίκη. Άνθρωποι της εταρείας είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Τεχνόπολη, καθώς είναι σε αναζήτηση χώρου για να στεγάσουν το υποκατάστημα, που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους, θα λειτουργήσει στις αρχές του 2019 και θα απασχολήσει σε πρώτη φάση 200 άτομα.

«Το οικοσύστημα τεχνολογίας και πληροφορικής της Θεσσαλονίκης είναι σε άνοδο. Δημιουργούνται συνεχώς startups, ενώ οι πιο ώριμες εταιρείες εξάγουν λογισμικό σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε την αισιοδοξία ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει hub στον κλάδο των νέων τεχνολογιών. Προϋπόθεση είναι να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα, φορολογικά και ασφαλιστικά, για να προχωρήσουν επενδύσεις, και να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει στο εξωτερικό. Άλλωστε, ο συγκεκριμένος κλάδος είναι ο κατ' εξοχήν προνομιακός για να γίνει το brain drain, brain gain», δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Τεχνόπολης, Τάσος Τζήκας.

Εξάλλου, στην Τεχνόπολη λειτουργεί το Technopolis Cluster, που έχει ως όραμα να αναδειχθεί ως ένας «ανταγωνιστικός, σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεργατικός σχηματισμός, ο οποίος θα συμβάλλει στην έξυπνη, βιώσιμη, εξωστρεφή και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη των επιχειρηματικών μελών του καθώς και όλων των παραγόντων αλυσίδας αξίας του ευρύτερου οικοσυστήματός του, με σκοπό την ανάδειξη του ICT σε στρατηγικό κλάδο για τη Θεσσαλονίκη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ελλάδα». Στο cluster φιλοξενούνται 30 επιχειρήσεις, με συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών 357 εκατ. ευρώ, κέρδη 12,5 εκατ. ευρώ, εξαγωγές σε περισσότερες από 25 χώρες σε όλες της ηπείρους και πάνω από 3.000 εργαζόμενους.