Skip to main content

Κινητοποίηση στο ΑΠΘ από εστιακούς φοιτητές - Ζητούν δωρεάν τεστ κορωνοϊού

Οι Οικότροφοι Φοιτητές των Εστιών της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν κινητοποιήση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ - Ζητούν δωρεάν τεστ κορωνοϊού και ιχνηλάτηση

Κινητοποιήση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ και κατάληψη στα γραφεία του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) πραγματοποιήσε ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης με βασικά αιτήματα τα δωρεάν τεστ κορωνοϊού στους εστιακούς φοιτητές αλλά και άμεση ιχνηλάτηση των κρουσμάτων στις εστίες από τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Διαβάστε περισσότερα: ΑΠΘ: 4 κρούσματα στις φοιτητικές εστίες

Συγκεκριμένα η κατάληψη στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ βρίσκεται στη τρίτη ημέρα, με την απόφαση του ΣΟΦΕΘ να τονίζει πως θα διαρκέσει μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, που είναι μεταξύ άλλων εκτός από τα δωρεάν τεστ κορωνοϊού και της άμεσης ιχνηλάτησης, το δωρεάν υγειονομικό υλικό για όλους τους οικοτρόφους, οι επισκευές στα δωμάτια των εστιών αλλά και το άνοιγμα δεύτερης διανομής φαγητού και επέκταση του ωράριου λειτουργίας του εστιατορίου ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

Παράλληλα, οι εστιακοί ζητούν συνάντηση με τον Αντιπρύτανη του ΑΠΘ, Δημήτριο Κωβαίο, ώστε να ακούσει τα αιτήματα τους, ενώ η κινητοποίηση στην Πρυτανεία διήρκησε μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Όπως δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης, Καλλιόπη Βενέρη στη Voria.gr, «ήρθαμε για κινητοποίηση στη Πρυτανεία για να ακουστούν τα αιτήματά μας και μας απάντησαν πως κανείς δεν είναι εδώ ότι όλα είναι κλειστά λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού. Πήραμε τηλεφωνό τον Αντιπρύτανη, μας χλεύασε και μας είπε πως δεν εκπροσωπούμε κανέναν. Μετά από λίγο όμως, ενώ μας έλεγε πως δεν βρίσκεται στον χώρο της Πρυτανείας, εμφανίστηκε και αρνήθηκε να συνομιλήσει μαζί μας».

Συγκεκριμένα το δελτίου τύπου του Σύλλογου Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης για τις κινητοποιήσεις αναφέρει:

«Στις 3 Νοέμβρη ο Σ.Ο.Φ.Ε.Θ. προχώρησε σε κατάληψη διαρκείας στα γραφεία της διεύθυνσης και του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μμέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του έπειτα από απόφαση γενικής συνέλευσης. Για μία ακόμα φορά ο διευθυντήςτων εστιών Σ.Φιλιππίδης και ο εκπρόσωπος του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ Κ. Παπάντος αντιμετώπισαν τους φοιτητές με χλευασμούς ειρωνείες και τραμπουκισμούς. Συγκεκριμένα , ο διευθυντής έφτασε σε σημείο να βρίσει και να σπρώξει φοιτητές(!) , αδιαφορώντας για τη κρισιμότητα της κατάστασης των εστιών εν μέσω πανδημίας και τα αιτήματα του.

Ταυτόχρονα την στιγμή που επιβεβαιώθηκε οικότροφος θετικός σε κορονοιό επέλεξε να κλείσει την γραμματεία, παρακωλύοντας τις διαδικασίες για τη μεταφορά του συνοικοτρόφου μας σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Η στάση αυτή δεν μας ξαφνιάζει, καθώς έρχεται σε σύμπνοια με τη πολιτική που ακολουθεί το κράτος και όλοι οι αρμόδιοι φορείς του από την αρχή της πανδημίας απέναντι στους εστιακούς φοιτητές. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πολιτικές αυτές πριν μερικούς μήνες επέλεξαν να μας πετάξουν έξω από τα σπίτια μας αντί να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (τακτικές απολυμάνσεις, μάσκες, δωρεάν τεστ κ.ά.) ώστε να ζήσουμε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια σε αυτά. Οι κρίσιμοι μήνες που ακολούθησαν μας βρήκαν εκτεθειμένους στην πανδημία, χωρίς καμία απολύμανση και αντισηπτικά στους κοινόχρηστους χώρους, με μείωση του προσωπικού καθαριότητας καθώς και του ωραρίου διανομής φαγητού (με αποτέλεσμα να συνωστιζόμαστε ). Ταυτόχρονα οι ίδιες πολιτικές επέλεξαν να ενισχύσουν με εκατομμύρια τα ΜΜΕ για την προπαγάνδιση της ατομικής ευθύνης, όπως και τα σώματα ασφαλείας για την καταστολή στα πανεπιστήμια και τους δημόσιους χώρους. Εκατομμύρια επίσης δόθηκαν σε πολεμικούς εξοπλισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις αφήνοντας το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρέει.

Το τελευταίο διάστημα με τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη , συνοικότροφοι μας βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό με την διεύθυνση να προσπαθεί να το αποκρύψει μένοντας πρακτικά άπραγη χωρίς να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, όπως να ενημερώσει του φοιτητές και να ιχνηλατήσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα για την διασφάλιση της υγειάς μας. Την ίδια ώρα ο πρύτανης του ΑΠΘ προκλητικά δήλωνε ότι έχουν γίνει όλα τα παραπάνω ενώ η συλλογική μας πρωτοβουλία ήταν αυτή που φρόντισε για την ενημέρωση των συνοικοτρόφων μας και προέβει σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα αυτονόητα.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις του συλλόγου οι οποίες οδήγησαν σε μαζικές κινητοποιήσεις σε πρυτανεία, διεύθυνση και Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ . Η επιμονή των αρμόδιων φορέων να υποβαθμίζουν συστηματικά την ποιότητα των ζωών μας, μας εξοργίζει και οξύνει τον αγώνα μας. Οπως είπαμε και στην αρχή δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω και να δεχτούμε εκπτώσεις στις ζωές μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματα μας , θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί , να υπερασπιστούμε τις ζωές μας , τη δημοσία υγεία και παιδεία.

Δίνουμε μεγάλη σημασία στη διεύρυνση του αγώνα και καλούμε φοιτητικούς συλλόγους και τους Συλλόγους Οικοτρόφων στον ελλαδικό χώρο να στηρίξουν και να πλαισιώσουν με αντίστοιχες αποφάσεις και δράσεις τον κοινό μας αγώνα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Άμεσα μαζικά τεστ για τους εστιακούς/ές φοιτητές/ριες
Άμεση ιχνηλάτηση και όχι αυτοιχνηλάτηση των επάφων των κρουσμάτων
Υγειονομικό υλικό δωρεάν για όλους /ες τους οικοτρόφους /ίσσες
Συχνή καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων
Μονιμοποίση παρουσίας κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο ΑΠΘ που να επιφόρτιζεται με την παρακολούθηση της πανδημίας
Άνοιγμα δεύτερης διανομής φαγητού και επέκταση του ωράριου λειτουργίας του εστιατορίου ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός
Αμέσα δίκτυο και σήμα για κάθε δωμάτιο
Άμεση επισκευή όλων των βλαβών σε υδραυλικά ,μπάνια και ασανσέρ
Πρόσληψη μόνικου προσωπικού καθαριότητας, συντήρησης σίτισης και ψυχικής υγείας».