Skip to main content

Κινητοποιήσεις από αύριο στη Θέρμη για τα μαθητικά δρομολόγια

Άλυτο παραμένει το σοβαρό πρόβλημα το οποίο υπάρχει από την αρχή της σχολικής χρονιάς με τη μεταφορά εκατοντάδων μαθητών σε σχολεία της περιοχής.

Του Νίκου Ηλιάδη

Δυναμικές κινητοποιήσεις ξεκινούν από αύριο το πρωί ο δήμος Θέρμης, σύλλογοι γονέων και μαθητές καθώς, παρά τις επίμονες προσπάθειές τους παραμένει άλυτο το σοβαρό πρόβλημα το οποίο υπάρχει από την αρχή της σχολικής χρονιάς με τη μεταφορά εκατοντάδων μαθητών σε αρκετά σχολεία της περιοχής. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τις συσκέψεις οι οποίες έγιναν καθώς και τις υποσχέσεις ότι σύντομα θα βρισκόταν λύση στο πρόβλημα, αυτό παραμένει, παρότι παρήλθε ένας μήνας από τότε που άνοιξαν τα σχολεία.

Έτσι, χθες, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Θέρμης συγκάλεσε σύσκεψη στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε σειρά κινητοποιήσεων αρχής γενομένης από αύριο, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7.45 το πρωί έξω από το λύκειο Βασιλικών, ενώ ανάλογη συγκέντρωση θα γίνει τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, την ίδια ώρα, έξω από το 2ο λύκειο Μίκρας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του δήμου Θέρμης, των μαθητών και της Β’ ΕΛΜΕ.

«Εμείς εδώ και ένα μήνα καταβάλλουμε προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα, αλλά αποτέλεσμα δεν βλέπουμε. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις παντού, στην Περιφέρεια η οποία είναι αρμόδια, ακόμη και στο υπουργείο, χωρίς ωστόσο, να βρεθεί λύση παρότι είχαμε υποσχέσεις για το αντίθετο. Πλέον ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε απέναντι σε αυτούς που έχουν την ευθύνη» δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων δήμου Θέρμης «παρά το γεγονός ότι πέρασε ένας μήνας από την έναρξη των μαθημάτων και παρά τις παραστάσεις διαμαρτυρίας, τα υπομνήματα, τις συσκέψεις και τις διαβεβαιώσεις, το πρόβλημα παραμένει άλυτο». Η Ένωση Γονέων επικρίνει την Περιφέρεια τονίζοντας ότι «πατώντας στην Κοινή Υπουργική Απόφαση η Περιφέρεια καταργεί μια σειρά από δρομολόγια που μετέφεραν μαθητές και καλεί τα παιδιά να πηγαίνουν πλέον στο σχολείο με τα πόδια ή χρησιμοποιώντας τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ».  

Μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Γιώργος Τριανταφυλλίδης είπε πως «από αύριο ανοίγει ένας κύκλος κινητοποιήσεων ο οποίος θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες» αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην Περιφέρεια.

Η σύσκεψη στην Περιφέρεια

Στις 4 Οκτωβρίου ο δήμαρχος Θέρμης μετέβη στην Περιφέρεια όπου συναντήθηκε με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Φάνη Παπά και ζήτησε την ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών του δήμου Θέρμης. Στη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε να συγκληθεί άμεσα η αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να αξιοποιήσει το δικαίωμα που της δίνει ο νόμος και να αποφασίσει την κατ’ εξαίρεση δωρεάν μεταφορά των μαθητών, ανεξαρτήτως της προβλεπόμενης χιλιομετρικής απόστασης που προβλέπεται στην ΚΥΑ, καθώς συντρέχουν σοβαροί λόγοι επικινδυνότητας για τους μαθητές. Επιπλέον αποφασίστηκε να ασκηθούν πιέσεις ώστε να ενισχυθούν με επιπλέον οχήματα τα υφιστάμενα δρομολόγια του ΟΑΣΘ τόσο κατά την προσέλευση, όσο και κατά την αναχώρηση των μαθητών όπου απαιτείται. Επίσης, εάν δεν καταστεί εφικτή η αύξηση των δρομολογίων, τότε η αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να προχωρήσει στην επαναφορά της παράτασης των περσινών συμβάσεων. Ωστόσο, μια βδομάδα μετά δεν προχώρησε τίποτε από αυτά.

Τι λέει η Περιφέρεια

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Φάνης Παπάς ερωτηθείς σχετικά δήλωσε στη Voria.gr ότι «φέτος για πρώτη φορά γίνεται το 98% των μαθητικών δρομολογίων από την πρώτη μέρα. Είχαμε να το ζήσουμε χρόνια αυτό. Το πρόβλημα στη Θέρμη οφείλεται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα παιδιά δεν δικαιούνται από το νόμο να μεταφέρονται με μισθωμένα λεωφορεία λόγω των περιορισμών που θέτει η ΚΥΑ. Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα συγκροτήθηκε μια επιτροπή υπό την κ. Πατουλίδου για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Επίσης, είμαστε σε μια επικοινωνία με τον ΟΑΣΘ ώστε όπου μπορεί να βάλει και άλλο λεωφορείο να το κάνει, διαφορετικά έχουμε ζητήσει να μας διαβεβαιώσει ότι δεν μπορεί να το κάνει ώστε να δούμε εάν μπορούμε να μισθώσουμε εμείς λεωφορεία. Κάθε μέρα προσπαθούμε να λύσουμε κάποια από τα προβλήματα. Σημειακά θα δοθούν λύσεις όμως για να υπάρξει συνολική λύση θα πρέπει να αλλάξουν οι περιορισμοί που προβλέπει η ΚΥΑ, σε χιλιομετρικές αποστάσεις και σε κόστος».

Οι αιτίες του προβλήματος

Το πρόβλημα προκλήθηκε εξ αιτίας απόφασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να καταργήσει κάποια από τα περσινά μαθητικά δρομολόγια και να τα αντικαταστήσει με τη χορήγηση ειδικού μαθητικού δελτίου πολλαπλών διαδρομών προκειμένου οι μαθητές να εξυπηρετούνται δωρεάν με την αστική συγκοινωνία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Αποστόλου «σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές είτε δεν υπάρχουν δρομολόγια του ΟΑΣΘ, είτε είναι ελάχιστα τα λεωφορεία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους μαθητές». Προβλήματα δημιούργησε και η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία καθορίζει τις χιλιομετρικές αποστάσεις και τις λοιπές προϋποθέσεις για τη μεταφορά των μαθητών με μισθωμένα λεωφορεία. Η ΚΥΑ προβλέπει μεταξύ άλλων μετάβαση των παιδιών στο σχολείο με τα πόδια, όταν υπάρχει ενδεδειγμένη πεζή διαδρομή και τη μεταφορά τους υπό προϋποθέσεις που αφορούν στις χιλιομετρικές αποστάσεις ανάμεσα στο σπίτι και το σχολείο (τουλάχιστον 1.200 μέτρα για μαθητές δημοτικού, 3.000 μέτρα για μαθητές γυμνασίων και 5.000 μέτρα για μαθητές λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ). Δεν προβλέπει, ωστόσο, κάποιες ιδιαιτερότητες όπως για παράδειγμα οι περιπτώσεις όπου οι μαθητές είναι αναγκασμένοι να διασχίζουν επικίνδυνους δρόμους υψηλής ταχύτητας κ.ο.κ.

Σε ποια σχολεία υπάρχει πρόβλημα

Στο δήμο Θέρμης προβλήματα παρουσιάστηκαν στις ακόλουθες περιπτώσεις;

1. Από το Πλαγιάρι προς το 2ο γυμνάσιο Μίκρας (αφορά περίπου 120 μαθητές). Η χιλιομετρική απόσταση είναι μικρότερη των τριών χιλιομέτρων, ωστόσο δεν υπάρχει γραμμή του ΟΑΣΘ για να εξυπηρετεί τα παιδιά, ενώ η πεζή διαδρομή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους μαθητές.
2. Από το Ν. Ρύσιο προς το 2ο ΓΕΛ Μίκρας (αφορά περίπου 70 μαθητές). Η χιλιομετρική απόσταση είναι μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων και η μεταφορά των μαθητών γίνεται με δρομολόγια της γραμμής του ΟΑΣΘ. Ωστόσο, αφενός τα αστικά λεωφορεία δεν επαρκούν, αφετέρου η επιστροφή των μαθητών είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη, καθώς αναγκάζονται να κατέβουν στη στάση «Νεράιδα», πάνω στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Ν. Μηχανιώνας και να διασχίσουν την κεντρική οδό, διπλής κατεύθυνσης, πλάτους 30 μέτρων και στη συνέχεια να διανύσουν άλλο περίπου ενάμιση χιλιόμετρο για να φτάσουν στο Ν. Ρύσιο.
3. Από τη Σουρωτή στο ΓΕΛ και στο ΕΠΑΛ Βασιλικών (αφορά περίπου 100 μαθητές). Η απόσταση είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη στην ΚΥΑ και η μεταφορά των μαθητών γίνεται με λεωφορεία του ΟΑΣΘ που όμως δεν επαρκούν.
4. Από Ν. Ραιδεστό, Ν. Ρύσιο, Ταγαράδες, Αγ. Παρασκευή και Σουρωτή προς το ΕΠΑΛ Βασιλικών (αφορά περίπου 120 μαθητές). Η απόσταση είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη στην ΚΥΑ και η μεταφορά των μαθητών γίνεται με λεωφορεία του ΟΑΣΘ που όμως δεν επαρκούν. Το λεωφορείο, κατά την προσέλευση στο σχολείο, γεμίζει ήδη από Ν. Ρύσιο και Ταγαράδες αδυνατώντας έτσι να εξυπηρετήσει τους μαθητές από Αγ. Παρασκευή και Σουρωτή με αποτέλεσμα αυτοί να μην προσέρχονται εγκαίρως στο σχολείο τους.  
5. Από την Αγ. Παρασκευή στο ΓΕΛ Βασιλικών (αφορά 46 μαθητές). Εδώ συμβαίνει το παράδοξο να δικαιολογείται η μεταφορά των μαθητών του γυμνασίου, αλλά όχι και αυτών του λυκείου καθώς η ΚΥΑ προβλέπει άλλες χιλιομετρικές αποστάσεις για τους μεγαλύτερους μαθητές.
6. Από την Καρδία στο 1ο ΓΕΛ Μίκρας (αφορά 72 μαθητές). Η απόσταση είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη στην ΚΥΑ και η μεταφορά των μαθητών γίνεται με λεωφορεία του ΟΑΣΘ που όμως δεν επαρκούν.

Πέρυσι υπήρχαν λεωφορεία

Όλα τα ανωτέρω δρομολόγια, την περσινή χρονιά έγιναν με μισθωμένα λεωφορεία, ωστόσο φέτος, λόγω της αλλαγής της στάσης της Περιφέρειας και των περιορισμών της ΚΥΑ εξυπηρετούνται αποκλειστικά από τις γραμμές του ΟΑΣΘ, όπου αυτές υπάρχουν. Όμως, τα δρομολόγια και η χωρητικότητα των αστικών λεωφορείων δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες μαθητές με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα. Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Στέλιος Αποστόλου επικοινώνησε επανειλημμένως με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Στέλιο Παππά και τον διευθύνοντα σύμβουλο Σάββα Παναγιωτίδη ζητώντας να αυξηθούν τα δρομολόγια κατά τις ώρες προσέλευσης και αναχώρησης των μαθητών. Όμως, του είπαν ότι αυτές είναι οι δυνατότητες του ΟΑΣΘ καθώς πολλά από τα λεωφορεία είναι παροπλισμένα.