Skip to main content

Κοινό μέτωπο Μακρόν - Τριντό κατά Τραμπ για κλίμα και εμπόριο

«Είναι πάντα πολύ ευχάριστο να συνομιλώ με τον Εμανουέλ, με τον οποίο έχουμε τόσες ομοιότητες και κοινά ενδιαφέροντα», σχολίασε ο Καναδός πρωθυπουργός

Tην βούλησή τους να υπερασπιστούν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα αλλά και το ελεύθερο εμπόριο απέναντι στην κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασαν σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο.

Πριν από τη συνάντηση, ο Τριντό υπενθύμισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί «να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή». Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι είναι «κοινή» η δέσμευση στα ζητήματα που αφορούν το κλίμα «σε μια περίοδο που (η συμφωνία του Παρισιού) αμφισβητείται από κάποιους», κάνοντας έτσι μια έμμεση αναφορά στον Τραμπ και την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτή τη συμφωνία.

Σχολιάζοντας την αμφιλεγόμενη Συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Καναδά (Ceta), ο Μακρόν υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του ανέθεσε την Πέμπτη σε μια επιτροπή να εξετάσει τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον και την υγεία, ώστε να δώσει μια απάντηση στους επικριτές της.

Οι δύο βενιαμίν της G20, ανερχόμενοι αστέρες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, δεν δίστασαν να προβάλουν και πάλι τη στενή σχέση τους, όπως το είχαν κάνει πρόσφατα και στη σύνοδο της G7 στην Ταορμίνα.

«Είναι πάντα πολύ ευχάριστο να συνομιλώ με τον Εμανουέλ, με τον οποίο έχουμε τόσες ομοιότητες και κοινά ενδιαφέροντα», σχολίασε ο Τριντό.