Skip to main content

Κοινό μέτωπο της Θεσσαλονίκης για τα ανενεργά στρατόπεδα

Σχεδόν το σύνολο των περιφερειακών παρατάξεων ζητούν να μην περιληφθούν τα 13 στρατόπεδα του πολεοδομικού συγκροτήματος στο ΤΑΙΠΕΔ Ενόπλων Δυνάμεων.

Κοινό κείμενο με τις θέσεις των παρατάξεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα πρώην στρατόπεδα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης θα συντάξει η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, για να το στείλει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ζητώντας παράλληλα και συνάντηση μαζί του για το ζήτημα.

Με εξαίρεση την παράταξη του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση», οι υπόλοιπες παρατάξεις βρήκαν κοινό τόπο σε ό,τι αφορά στα 13 πρώην στρατόπεδα, με αφορμή το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο προβλέπεται η σύσταση ΤΑΙΠΕΔ για τα στρατιωτικά ακίνητα.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, διατύπωσε τη θέση της διοίκησης της Περιφέρειας, τονίζοντας πως δεν είναι αντίθετος στην αξιοποίηση των στρατιωτικών ακινήτων, με εξαίρεση όμως τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης, για τα οποία υπάρχει η πάγια θέση της απόδοσης στις τοπικές κοινωνίες.

«Η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι υπέρ της αξιοποίησης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας χώρων ή κτιρίων ανά την Ελλάδα που δεν χρησιμοποιούνται και ανήκουν στην κυριότητά του. Τα ακίνητα δεν μπορούν να μένουν ανεκμετάλλευτα και αναξιοποίητα, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Για την περίπτωση όμως των πρώην στρατοπέδων εντός των πολεοδομικών συγκροτημάτων και σε περιοχές με μεγάλη ανάπτυξη και ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, όπως το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, θεωρούμε ότι οι χώροι αυτοί πρέπει να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες και μέσω των Δήμων να αποφασιστεί η αξιοποίησή τους σε όφελος των πόλεων και του κοινωνικού συνόλου, για χρήσεις πρασίνου, πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού. Δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιοποίηση των δημόσιων εκτάσεων και ακινήτων, αλλά ειδικά για τα πρώην στρατόπεδα εντός του αστικού ιστού η θέση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ξεκάθαρη και δεν είναι σημερινή. Άλλωστε, ως Περιφέρεια έχουμε σχεδιάσει να κατευθύνουμε κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) για την αξιοποίηση των χώρων αυτών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», Βασίλης Γάκης, επισήμανε ότι τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης πρέπει να αποδοθούν στους ΟΤΑ και συντάχθηκε με την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού φορέα, που θα αναλάβει τη σχεδίαση και λειτουργία αυτών των πολύ σημαντικών χώρων για το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, εξέφρασε τις αντιδράσεις της παράταξης στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικής Άμυνας» και σε όλη τη λογική που το διαπνέει, όπως τις δημοσιοποίησε άλλωστε σε συνέντευξη τύπου (σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε η Voria.gr) και ζήτησε εκ νέου την απόδοση των χώρων αυτών στις τοπικές κοινωνίες για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, άθλησης, αναψυχής και πολιτισμού, ενώ κάλεσε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις όσους αντιδρούν στο ξεπούλημα που επιχειρείται και ζήτησε άμεση απόσυρση του κεφαλαίου Γ' του νομοσχεδίου.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Θεόδωρος Ιγνατιάδης, εξέφρασε την αντίθεσή του στην παραχώρηση των στρατοπέδων στους δήμους και ζήτησε τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα, που θα χρηματοδοτήσει και τα απαιτούμενα έργα για τη μετατροπή των χώρων των πρώην στρατοπέδων σε μητροπολιτικά πάρκα.

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, δήλωσε ότι απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση του μεγάλου πλούτου των πρώην στρατοπέδων και ζήτησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να προχωρήσει σε σοβαρή διαβούλευση για το θέμα με τους δήμους.

Ο επικεφαλής της «Οικολογίας Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος, χαρακτήρισε «απαράδεκτη μεθόδευση και επιλογή» για τη Θεσσαλονίκη την προοπτική παραχώρησης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου στον ΠΑΟΚ για τη δημιουργία γηπέδου και εμπορικών κέντρων.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση από το νομοσχέδιο και τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς πρέπει να εξαιρεθούν τα πρώην στρατόπεδα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, ζήτησε να σταματήσουν οι αποσπασματικοί σχεδιασμοί για τα πρώην στρατόπεδα, που είναι στρατηγικοί χώροι ανάπτυξης και να βρεθεί η λύση στην αξιοποίησή τους μέσα από τη δημιουργία μητροπολιτικού φορέα.