Skip to main content

Κοινοπραξία βρετανικών και αμερικανικών funds θέλει την ΕΒΖ για 100 εκ

Τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ διαθέτει κοινοπραξία funds και ευρωπαϊκής πολυεθνικής για να αγοράσει την ΕΒΖ. Πρόταση υποβλήθηκε σε μέτοχο και κυβέρνηση.

Μια νέα προοπτική επιβίωσης ενδέχεται να έχει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης τη στιγμή που ο διαγωνισμός για την πώληση των δύο θυγατρικών της Σερβίας φαίνεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν την αδιέξοδη κατάληξη.

Την νέα αυτή προοπτική κομίζει ο επενδυτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Φαρμάκης, ο οποίος αποκαλύπτει ότι εκπροσωπεί funds της Βρετανίας και των ΗΠΑ όπως επίσης πολυεθνική εταιρεία του κλάδου με διεθνή παρουσία στην παραγωγή και εμπορία ζάχαρης, εισηγμένη σε ευρωπαϊκό χρηματιστήριο. Η κοινοπραξία αυτή, σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη, ενδιαφέρεται να αποκτήσει την ΕΒΖ Α.Ε., στο σύνολό της και όχι αποκλειστικά τις θυγατρικές της Σερβίας που έχουν βγει προς πώληση με διεθνή διαγωνισμό, επενδύοντας για την εξαγορά 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ.  

«Πριν τέσσερις εβδομάδες υπέβαλα την πρότασή μας στους stakeholders της ΕΒΖ, αιτούμενος και επίσημα δεδομένα για τον Όμιλο. Η ευγενική απάντηση που έλαβα ήταν ότι σε τούτη την χρονική φάση δεν ανοίγουν το θέμα πώλησης της Εταιρείας, καθώς μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τα εργοστάσια της Σερβίας», είπε στη Voria.gr ο κ. Φαρμάκης.

Η εταιρεία και τα funds που εκπροσωπεί ο κ. Φαρμάκης, είχαν εξετάσει και στο παρελθόν την περίπτωση επένδυσης στην ΕΒΖ αλλά ο λόγος που δεν συμμετείχαν στους διαγωνισμούς πώλησης της εταιρείας (σ.σ. δύο διαγωνισμοί για την ΕΒΖ Α.Ε. που έγιναν κηρύχτηκαν άγονοι), ήταν η δυσκολία πρόσβασης σε συγκεκριμένα δεδομένα της επιχείρησης.

Παρότι έτσι έχει η κατάσταση και σήμερα, ο κ. Φαρμάκης δηλώνει ότι το enterprise value της ΕΒΖ εκτιμάται τουλάχιστον στα 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και θα ήταν έτοιμη να διαθέσει η Κοινοπραξία που εκπροσωπεί και στην οποία ο ίδιος μετέχει και ο ίδιος ως διαχειριστής κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό σύμβουλο, τα funds που εκπροσωπεί δεν έχουν ακόμη κάνει κινήσεις εισόδου σε άλλες ελληνικές εταιρείες, ωστόσο εξετάζουν την ελληνική αγορά καθώς παρουσιάζει έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό που κρύβει σημαντικές υπεραξίες. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βάσει της εικόνας της Χρηματιστηριακής της Αγοράς, ανήκει στα emerging markets, έχοντας όμως ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά μιας ανεπτυγμένης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο κ. Φαρμάκης επισήμανε ότι σκοπός της κοινοπραξίας είναι, σε περίπτωση που αποκτούσε την ΕΒΖ, να διατηρήσει την βιομηχανία στο όλον της, να σταθεροποιήσει αρχικά την παραγωγική της δομή και τα μερίδιά της στην αγορά και σε επόμενο βήμα να την ενισχύσει.

Εν τω μεταξύ, όσο η συζήτηση για τον διαγωνισμό και το μέλλον της ΕΒΖ Α.Ε. συνεχίζεται, η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πιεστικότατο πρόβλημα ρευστότητας που δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην περίοδο της ζαχαρικής καμπάνιας. Ο χρόνος του διαγωνισμού για τις θυγατρικές της Σερβίας εξαντλείται και πολύ σύντομα θα πρέπει η κυβέρνηση, ο μέτοχος (σ.σ. ο εκκαθαριστής της μετόχου ΑΤΕ) και η Τράπεζα Πειραιώς που είναι η πιστώτρια Τράπεζα, να εξετάσουν πιθανές λύσεις για την ΕΒΖ.