Skip to main content

Κοινός βηματισμός Μπουτάρη – Καμίνη για το προσφυγικό

Οι δύο δήμαρχοι θα προχωρήσουν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για κοινές δράσεις και παρεμβάσεις στο προσφυγικό ζήτημα.

Εντείνουν τη συνεργασία τους οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και Αθήνας Γιώργος Καμίνης, αυτή τη φορά, για το προσφυγικό ζήτημα.

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν στην υπογραφή Μνηνομίου για τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου συνεργασίας, με σκοπό την υλοποίηση συντονισμένων δράσεων και παρεμβάσεων για το προσφυγικό ζήτημα. Οι δράσεις σχεδιάζεται να είναι σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για την ανάπτυξη πολιτικών κοινωνικής ένταξης προσφύγων.

Η σύναψη του Μνηνονίου Συνεργασίας αναμένεται να συζητηθεί και να λάβει την έγκριση από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την ερχόμενη Τετάρτη.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας η οποία εποπτεύεται από τον αντιδήμαρχο Πέτρο Λεκάκη, θα υλοποιηθούν δράσεις ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, υποβολής κοινών προτάσεων χρηματοδότησης, διαμόρφωσης πολιτικών σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κλπ. Αναλυτικά:

1. ανταλλαγή εμπειριών, πολιτικών και καλών πρακτικών εφαρμογών για την ένταξη προσφύγων και την διαμόρφωση σχετικών πολιτικών,
2. συντονισμό των πρωτοβουλιών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την διαμόρφωση και ανάπτυξη πολιτικών και δομών των υπηρεσιών των δύο φορέων
3. ανταλλαγή επισκέψεων από ομάδες εμπειρογνωμόνων των δύο φορέων,
4. συμμετοχή των φορέων σε συντονιστικούς μηχανισμούς που οργανώνονται από το κάθε φορέα,
5. υλοποίηση κοινών δράσεων, και προγραμμάτων και στη συμμετοχή σε προτάσεις χρηματοδότησης από κοινού,
6. στήριξη και την παροχή τεχνογνωσίας από κοινού σε άλλους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
7. διαμόρφωση πολιτικών σε Ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με σκοπό την προώθηση προτεραιοτήτων για την κοινωνική ένταξη προσφύγων,
8. συντονισμό δράσεων όπως έρευνες πεδίου και υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων,
9. διοργάνωση από κοινού εκδηλώσεων (σεμινάρια, ημερίδες, εργαστήρια κλπ)

Στη συγκεκριμένη συνεργασία δίνεται η δυνατότητα να προσχωρήσει οποιοσδήποτε δήμος με απλή δήλωσή του ώστε να διευρυνθεί η εμβέλεια και η αποτελεσματικότητά του.