Skip to main content

Κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για τη σεξουαλικη παρενόχληση ζητά η Ευθυμίου

Πολυεπίπεδη ανάληψη πρωτοβουλιών για το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης ζητά η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.

Τη λήψη κοινοβουλευτικής δράσης για την αντιμετώπιση θεμάτων ανεπαρκούς καταγγελίας καταγγελίας με τη θέσπιση επίσημων διαδικασιών για την καταγγελία της σεξουαλικής παρενόχλησης θα ζητήσει από τον γ.γ. της ΚΟ της ΝΔ κ. Μπούγα η βουλευτής του κόμματος Άννα Ευθυμίου, μετά τις διαστάσεις που πήρε η καταγγελία της Ολυμπινίκη Σοφίας Μπεκατώρου.

Παράλληλα επισημαίνει επισημαίνει ότι είναι θετικό βήμα η αντίδραση του ΑΠΘ και του πρύτανη να ζητηθεί παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταγγελίες των φοιτητριών σχετικά με περιστατικά σεξουαλικής παρενοχλησης.

Αναλυτικά η δήλωση της Άννας Ευθυμίου:

«Η Σοφία Μπεκατώρου έκανε την αρχή και άνοιξε ο ασκός του αιόλου, δίνοντας δύναμη σε δεκάδες γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους και να αποκαλύψουν δημόσια την όποια μορφή παρενόχλησης ή κακοποίησης υπέστησαν.

Ως γυναίκα βουλευτής που ασχολούμαι ενεργά με τα κοινωνικά θέματα αλλά και ως νομικός, θα απευθυνθώ άμεσα στο Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, κ. Μπούγα, προκειμένου να ληφθεί κοινοβουλευτική δράση για: 1) την αντιμετώπιση των θεμάτων ανεπαρκούς καταγγελίας με τη θέσπιση επίσημων διαδικασιών για την καταγγελία της σεξουαλικής παρενόχλησης, στο πλαίσιο των οποίων θα εντάσσονται και οι ανώνυμες καταγγελίες, 2) την αντιμετώπιση θεμάτων κοινωνικού στιγματισμού, 3) την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και 4) την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση αναδυόμενων μορφών βίας, όπως για παράδειγμα στον κυβερνοχώρο, που εκτείνεται από την ανεπιθύμητη επικοινωνία, το «τρολάρισμα» και τον κυβερνοεκφοβισμό έως τη σεξουαλική παρενόχληση και τις απειλές βιασμού.

Μάλιστα, κατόπιν καταγγελιών παρόμοιων περιστατικών από φοιτήτριες του Α.Π.Θ., και επειδή πρόκειται για ένα θέμα μείζονος σημασίας, ιδίως για μία πόλη με την ιδιότητα της «φοιτητούπολης», επικοινώνησα σήμερα με τον πρύτανη του Α.Π.Θ. κ. Παπαϊωάννου. Ο κ Παπαϊωάννου μου γνωστοποίησε ότι ζήτησε την παρέμβαση της Εισαγγελίας, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες.

Είναι πολύ σημαντικό που ο πρύτανης του Α.Π.Θ. επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά στις καταγγελίες αυτές. Αυτό οφείλει να κάνει κάθε φορέας και κάθε πολίτης που γίνεται γνώστης περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης».