Skip to main content

KINVENT: Από τη Θεσσαλονίκη στην Εθνική Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας

Η KINVENT, που κινείται μεταξύ Θεσσαλονίκης και Μονπελιέ, έχει κατακτήσει με το KFORCE τον χώρο του αθλητισμού και της φυσικοθεραπείας διεθνώς.

Κανείς άνεμος δεν είναι ούριος όταν δεν ξέρεις πού θες να πας. Κι ο 33χρονος Θεσσαλονικιός μηχανολόγος μηχανικός Θανάσης Κόλλιας ήξερε ακριβώς πού ήθελε να πάει και μάλιστα από νωρίς.

Παίζοντας από παιδί με τα εργαλεία στο εργαστήρι του πατέρα του, που στο πλαίσιο της δουλειάς του στα ΤΕΦΑΑ ασχολούνταν με την αξιολόγηση της αθλητικής απόδοσης, αλλά και έχοντας ο ίδιος ως αθλητής του ράγκμπι και της κωπηλασίας συχνές επαφές με τη φυσικοθεραπεία, αποφάσισε να δημιουργήσει το 2017 την KINVENT, αλλάζοντας με την εφαρμογή KFORCE τα δεδομένα στη μέτρηση και την παρακολούθηση της δύναμης, της κίνησης και της ισορροπίας αθλητών και ασθενών. Κατάφερε δε σε μόλις τρία χρόνια να βρεθεί στα προπονητήρια και στους χώρους αποκατάστασης των Εθνικών Ομάδων Ποδοσφαίρου της Γαλλίας και της Βραζιλίας, τριών μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων του Champions League, τριών βραζιλιάνικων ποδοσφαιρικών club, του Αμερικανικού Πρωταθλήματος Πάλης (Ultimate Fighting Championship-UFC), της Εθνικής Ομοσπονδίας Ράγκμπι της Γαλλίας, αλλά και της Εθνικής Ομοσπονδίας Στίβου της ίδιας χώρας. Μάλιστα, πρόσφατα η τελευταία ζήτησε από την KINVENT να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα αξιολόγησης για νέα ταλέντα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι.

Η KINVENT -που έκανε τα πρώτα της βήματα μέσα από την προθερμοκοιτίδα καινοτομίας OK! Thess και στη συνέχεια πήρε χρηματοδότηση από το Uni.Fund- μοιράζει τη δραστηριότητά της μεταξύ του Μονπελιέ, όπου είναι η έδρα της-ο ιδρυτής της είναι μισός Γάλλος- και της Θεσσαλονίκης. Στη μεν γαλλική πόλη, που θεωρείται από τις πλέον αθλητικές της Γαλλίας, έχει το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις της, στη δε Θεσσαλονίκη τον τεχνικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την έρευνα για hardware και software.

Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 13 άτομα, από προγραμματιστές, μηχανολόγους μηχανικούς και ηλεκτρολόγους μηχανικούς μέχρι μαθηματικούς, ηλεκτρονικούς και μηχανικούς. Στόχος της δε είναι να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων της στους 20 μέχρι το τέλος του έτους. Αυτόν τον καιρό μάλιστα η KINVENT ετοιμάζεται να ανοίξει υποκατάστημα και στη Νέα Υόρκη.



To KFORCE και ο Καρλ το καγκουρό

«Μέσα από την επαφή μου με τους φυσικοθεραπευτές, λόγω της ενασχόλησής μου με τον αθλητισμό, έβλεπα την αγωνία τους να αποδείξουν στους ασθενείς πως η κατάστασή τους βελτιώνεται και υπάρχει πρόοδος μέσω των ασκήσεων, κάτι που ήταν δύσκολο. Παράλληλα οι ασκήσεις επαναλαμβάνονταν και οι ασθενείς έχαναν σύντομα το ενδιαφέρον τους» λέει στη Voria.gr ο Θανάσης Κόλλιας, εξηγώντας πώς προέκυψε η ιδέα για την KINVENT.

Με «πολιορκητικό κριό» το KFORCE, ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασυνδεδεμένων συσκευών (εφαρμογή και ασύρματες συσκευές) για τη μέτρηση και την παρακολούθηση της δύναμης, της κίνησης και της ισορροπίας αθλητών και ασθενών μέσω τεχνολογιών Internet of Things, η εταιρεία μπήκε πολύ γρήγορα στον κόσμο των επαγγελματιών υγείας και του αθλητισμού. Μάλιστα, μέχρι στιγμής περίπου 3.000 επαγγελματίες της φυσικοθεραπείας χρησιμοποιούν το KFORCE, κάτι που σημαίνει ότι το έχουν αξιοποιήσει πάνω από 200.000 ασθενείς-αθλητές ανά τον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία σε συνεργασία με ένα experts advisory board 20 φυσικοθεραπευτών αναπτύσσει πρωτόκολλα αξιολόγησης, όπως για παράδειγμα για την εξάρθρωση ενός ώμου, που βοηθούν στον απολογισμό της κατάστασης του πάσχοντος σημείου και ορίζουν στόχους αποκατάστασης. Αυτό τον καιρό δε δουλεύει ένα πρωτόκολλο για την αποκατάσταση της κινητικότητας ασθενών που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, η οποία είναι απαραίτητη μετά από μεγάλο διάστημα στο κρεβάτι.

Στα τρία χρόνια λειτουργίας της η KINVENT κατάφερε να αποκτήσει παρουσία σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία και λοιπές σκανδιναβικές χώρες, αλλά και στην Ελλάδα, όπου αυτή την περίοδο έχει επαφές με μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα της Α’ Εθνικής.

Πέρα όμως από την παρακολούθηση της προόδου ασθενή-αθλητή, τη μέτρηση της επίδοσής του, τη δημιουργία πρωτοκόλλων εξάσκησης και την αξιολόγηση, το KFORCE δίνει κίνητρα σε αθλητές και ασθενείς, που κουράζονται συνήθως στο πλαίσιο ενός επαναλαμβανόμενου προγράμματος φυσικοθεραπείας ή αποκατάστασης, ώστε να βιώσουν την όλη διαδικασία πιο ευχάριστα. Μάλιστα, με ήρωα τον Karl, ένα χαριτωμένο καγκουρό, το KFORCE κάνει τις ασκήσεις αποκατάστασης παιχνίδι, με συγκεκριμένη όμως στόχευση στις ανάγκες και στους στόχους του αθλητή-ασθενή.

«Είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που κάνουμε πλήρη αξιολόγηση της λειτουργικής επίδοσης ενός αθλητή» λέει ο Θανάσης Κόλλιας.

KPOWER: Ένα νέο προϊόν στα σκαριά

Η KINVENT ετοιμάζεται αυτόν τον καιρό να κάνει την είσοδό της και στον χώρο του fitness, με ένα νέο προϊόν, το KPOWER, που θα παρουσιάσει τον ερχόμενο Οκτώβριο στην έκθεση FIBO στην Κολωνία. Η νέα αυτή εφαρμογή θα απευθύνεται στους επαγγελματίες του fitness αυτή τη φορά και θα τους δίνει τη δυνατότητα διαμόρφωσης προγραμμάτων άσκησης με βάση τον στόχο του αθλούμενου, τη δυνατότητα παροχής κινήτρου, αλλά και αξιολόγησης του αποτελέσματος. Σε επόμενη φάση το KPOWER θα μπορεί να αξιοποιηθεί και από το σπίτι. Ο Karl θα πρωταγωνιστεί και εδώ, μετατρέποντας την άσκηση σε διασκέδαση και μπαίνοντας σε ευχάριστες περιπέτειες παρέα με τον αθλούμενο. Άλλωστε, ποιος δεν αγαπά ένα καγκουρό που χοροπηδά, παίζει ράγκμπι και κάνει τη γυμναστική παιχνίδι;