Skip to main content

Κιουμής: Δεν έχει τόση σημασία το ποιο εμβόλιο κάνουμε, αλλά η επικαιροποιημένη ανοσία

Ο κ. Κιουμής μιλώντας στο e-farmako δίνει διευκρινίσεις για τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια με τα όποια ξεκίνησε ο ενισχυτικός εμβολιασμός.

«Δεν θα έλεγα να απασχολεί τον κόσμο τόσο πολύ τον εάν θα κάνει το Α ή το Β εμβόλιο από τα καινούργια, όσο το να έχει μια επικαιροποιημένη ανοσία, ανάλογα με το πότε νόσησε, ώστε να μπορέσει να περάσει το χειμώνα χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του στα σοβαρά», επισημαίνει ο Ιωάννης Κιουμής, Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ.

Ο κ. Κιουμής μιλώντας στο e-farmako δίνει διευκρινίσεις για τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια με τα όποια ξεκίνησε ο ενισχυτικός εμβολιασμός απέναντι σε παραλλαγές της Όμικρον αλλά και τη συζήτηση που κυριαρχεί στις μέρες μετά και τις σχετικές συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως σημειώνει ο ίδιος «είναι πιο αισιόδοξα τα πράγματα στην πανδημία. Προσωπικά περίμενα πιο αργά τα εμβόλια. Ήρθαν νωρίτερα από όσο περιμέναμε. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό νέο. Επίσης έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο δεν είναι το απόλυτα επικαιροποιημένο, αυτή τη στιγμή γιατί δεν στοχεύει με τις παραλλαγές της Β4 και της Β5, αλλά στην αρχική παραλλαγή Όμικρον. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσφέρει προστασία απέναντι στη Β4 και 5 παρόλο που θα ήταν πολύ καλύτερο εάν είχαμε ένα εξειδικευμένο εμβόλιο, το οποίο όμως θα έρθει λίγο αργότερα. Επομένως έχουμε στα χέρια μας ένα όπλο που είναι σημαντικό».

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.