Skip to main content

Κιουμής: Φοβάμαι την υπεραισιοδοξία που δημιουργήθηκε για την Όμικρον

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας σημειώνει πως η υποχώρηση της νέας παραλλαγής εξηγείται γιατί υπάρχει η αντίστοιχη εμπειρία από άλλες χώρες.

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

«Η Όμικρον θα υποχωρήσει σιγά σιγά. Είναι το αναμενόμενο. Αυτό όμως που φοβάμαι έχει να κάνει με την υπεραισιοδοξία που έχει δημιουργηθεί από διάφορους παράγοντες, όχι μόνο από επιστήμονες του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού, και μάλιστα διεθνούς φήμης, η οποία κρύβει κινδύνους», επισημαίνει στο e-farmako ο Ιωάννης Κιουμής, Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ.

Όπως διευκρινίζει «μοιάζει σαν να λέμε ότι τελειώνοντας ή μειώνοντας τα ποσοστά των κρουσμάτων της Όμικρον ότι λύσαμε το πρόβλημα. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Και ανήκω σε αυτούς που θεωρούνται αισιόδοξοι». Μάλιστα ο κ. Κιουμής τονίζει πως η υποχώρηση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού εξηγείται «γιατί υπάρχει η αντίστοιχη εμπειρία από άλλες χώρες που προηγούνται χρονολογικά από εμάς – δεν νομίζω πως η Ελλάδα θα αποτελέσει μία εξαίρεση στον κανόνα, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να το στηρίζει». Ωστόσο, επιμένει πως «άλλο είναι η αισιοδοξία που βασίζεται σε συμπαγή επιστημονικά δεδομένα και αποδείξεις κι άλλο η υπεραισιοδοξία που πολλές φορές είναι επικίνδυνη».

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.