Skip to main content

Κιουμής: Νομοτελειακά η Όμικρον θα επικρατήσει – Θα υπάρξει μείωση των απωλειών στις ΜΕΘ

O oμότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ μίλησε για μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Χριστούγεννα

«Η μείωση στα κρούσματα θα ακολουθηθεί και από μία μείωση, αλλά μικρότερη, και στους θανάτους ανθρώπων που είναι στις ΜΕΘ», εκτίμησε για το επόμενο διάστημα ο Ιωάννης Κιουμής, Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, ενώ υπογράμμισε ότι «νομοτελειακά η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει».

Μιλώντας στο e-farmako o κ. Κιούμης είπε ότι πιστεύει «πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, ίσως και στο μισό από αυτό που βλέπουμε σήμερα. Δεν θα είναι δυστυχώς ισόποση η μείωση των θανάτων, ούτε της κατάληψης των κλινών, στις ΜΕΘ. Θα είναι κάπως καλύτερες οι συνθήκες, αλλά όχι καλές».

Αναφερόμενος ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τη μάχη της πανδημίας του κορωνοϊού σημείωσε ότι «είναι ορατή πλέον μια μείωση των κρουσμάτων. Αυτό είναι ένα καλό νέο και θα πρέπει να το διατηρήσουμε. Να συνεχιστεί δηλ. η μείωση των κρουσμάτων, αφού μόνον έτσι θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε καλύτερα Χριστούγεννα». Ωστόσο σχετικά με την κατάσταση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ και τους νεκρούς ο Καθηγητής ΑΠΘ επισήμανε ότι «η κατάσταση είναι κατά το αναμενόμενο. Η μείωση των κρουσμάτων ακολουθείται από μία χρονική καθυστέρηση από τη μείωση των εισαγωγών στις ΜΕΘ και φυσικά από τον αριθμό των θανάτων. Άρα είναι νομοτελειακό να συμβεί αυτό».

Ο κ. Κιουμής αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας υπογράμμισε ότι «οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, όχι απλώς ασφυκτιούν, αλλά έχουν πλέον υπερπληρωθεί κι αυτό δημιουργεί ένα κύμα. Δυστυχώς θα περάσουμε μέσα από αυτό».

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.gr.