Skip to main content

Κιουμής: Τα πολλά κρούσματα, τα μέτρα, ο τουρισμός κι ο… ιός της φτώχειας

Μιλώντας στο e-farmako ο Ιωάννης Κιουμής, Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, επισημαίνει πως έχουμε μεγάλη ένταση της πανδημίας.

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

Θολή είναι η εικόνα του αριθμού των κρουσμάτων της πανδημίας, καθώς τα πραγματικά δεδομένα των μολύνσεων δεν καταγράφονται και βέβαια είναι κατά πολύ περισσότερα αυξημένα από αυτα που ανακοινώνεται εβδομαδιαίως, απομακρύνοντας ταυτόχρονα και την ακριβή προσέγγιση του τωρινού πανδημικού κύματος του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα οι συστάσεις για την τήρηση των μέτρων, η χρήση της μάσκας, μάλλον πάνε… περίπατο κι ενώ βρισκόμαστε ακόμη στο μέσον της τουριστικής περιόδου με τις μετακινήσεις, όπως είναι φυσικό να είναι πολύ περισσότερες.

Μιλώντας στο e-farmako ο Ιωάννης Κιουμής, Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, επισημαίνει πως «έχουμε μεγάλη ένταση της πανδημίας. Τα κρούσματα είναι αυξημένα. Αυτά που καταγράφονται είναι ένα κλάσμα των πραγματικών κρουσμάτων. Σε αυτό το επιδημικό κύμα αυτά που δεν καταγράφονται είναι πολύ περισσότερα, γιατί η νόσος εκδηλώνεται συνήθως, όχι πάντα, αλλά με έναν πολύ πιο ήπιο τρόπο, έτσι ώστε δεν γίνεται αντιληπτό από τους πάσχοντες. Επίσης, ιδίως στα νεαρότερα άτομα, ορισμένοι καταλαβαίνουν ότι έχουν τη νόσο και το αποκρύπτουν, για να μην χαλάσουν τις διακοπές, τις παρέες και τα υπόλοιπα».

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.gr.