Skip to main content

Κυπριακό: Δεν δημοσιοποιεί τα πρακτικά του Κραν Μοντανά ο Αναστασιάδης

Ο Κύπριος πρόεδρος συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο την 1η Αυγούστου για συζήτηση της διαμορφωθείσας κατάστασης και ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις

Στη Νέα Υόρκη μετακινείται το κέντρο βάρους των εξελίξεων στο Κυπριακό καθώς οι επόμενες κινήσεις αναμένονται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, συγκεκριμένα αναμένονται τέσσερις ουσιαστικές κινήσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για τις πάρα πέρα εξελίξεις στο Κυπριακό.

Πρώτον, την Πέμπτη αναμένεται η έγκριση του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας τη ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Δεύτερον, η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα είναι μόνο για τέσσερις μήνες με το μέλλον της ειρηνευτικής δύναμης να μπαίνει υπό αναθεώρηση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να προχωρήσει σε αναθεώρηση όλων των ειρηνευτικών αποστολών προκειμένου να δει ο διεθνής οργανισμός που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και που θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές.

Τρίτον, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα φεύγει από το Κυπριακό με τελευταία πράξη την έκθεση που θα ετοιμάσει για τις συνομιλίες και την οποία θα παραδώσει στο Γενικό Γραμματέα. Τη θέση του κ. Άιντα σ’ ότι αφορά τις συζητήσεις και τις επαφές για το Κυπριακό θα αναλάβει η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Τέταρτο, ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες θα παραλάβει την έκθεση του κ. Άιντα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες του κινήσεις. Δεν αποκλείεται ο κ. Γκουτέρες να κρατήσει κοντά του την έκθεση μέχρι και το Σεπτέμβρη οπόταν αναμένεται να καθορίσει και τις επόμενες του κινήσεις. Εκτιμάται ότι ο ΓΓ ΟΗΕ θα συνυπολογίσει τα δεδομένα όπως θα διαμορφωθούν μέχρι τότε.

Δεν δημοσιοποιεί τα πρακτικά ο Ν. Αναστασιάδης λόγω Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε, στο παρόν στάδιο, αντί να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση μέρους των διαμειφθέντων στο δείπνο της 6ης Ιουλίου στο Kρανς-Μοντανά, να γνωστοποιήσει τα πρακτικά προς όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως επίσης και στον Πρόεδρο του Σώματος, με κοινοποίηση στον ΓΓ των ΗΕ και τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ταυτόχρονα ανακοίνωση τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου την 1η Αυγούστου, για συζήτηση της διαμορφωθείσας κατάστασης και ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Σε γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει πως έλαβε αυτή την απόφαση «ανταποκρινόμενος σε έκκληση του ΓΓ των ΗΕ, του οποίου την εποικοδομητική προσέγγιση στο Κυπριακό εκτιμώ βαθύτατα, και σεβόμενος τα διπλωματικά θέσμια».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι επιθυμεί να τονίσει πως «οι συνεχιζόμενες δημόσιες επιλεκτικές αναφορές του κ. Άιντε είναι σε πλήρη αντίθεση με τις κατ’ ιδίαν επεξηγήσεις που έδωσε κατά την πρόσφατη συνάντηση μας στις 24 Ιουλίου».

«Σημειώνω ότι όλες οι απαντήσεις του κ. Άιντε συμφωνούσαν με τα όσα κατεγράφησαν εκείνο το βράδυ για τις θέσεις της τουρκικής πλευράς και την ευθύνη για την τελική εξέλιξη της συζήτησης, καθώς και με τα λεπτομερή πρακτικά που τηρούσε ο Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Πρέσβης κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης», αναφέρει.

Ο Πρόεδρος διευκρινίζει ότι στην εν λόγω συνάντηση ο κ. Άιντε «όχι μόνο συνεχάρη την ελληνοκυπριακή πλευρά για το γεγονός ότι στο Kραν-Μοντανά ήταν η μόνη που κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις εντός του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ,
αλλά επεσήμανε την ίδια στιγμή ότι ουδεμίας ανταπόκρισης, είτε γραπτώς είτε προφορικώς, έτυχαν από τουρκικής πλευράς οι προτάσεις».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, στη συγκεκριμένη συνάντηση κάλεσε τον κ. Άιντε να επανορθώσει δημόσια και να προβεί σε διορθωτικές δηλώσεις αποκαθιστώντας τα πραγματικά γεγονότα προς τερματισμό της παραπλάνησης που δια ψιθύρων άφηνε να εννοηθούν.

«Του είχα ακόμα επισημάνει ότι είναι ο μόνος, ο οποίος με τις δηλώσεις του διαψεύδει τα όσα ο κ. Τσαβούσογλου διακήρυττε, είτε προ της 6ης Ιουλίου όταν δήλωνε ότι ΅οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο περί τερματισμού των Εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτωνΆ είτε μετά την 6η Ιουλίου όταν
δήλωνε ότι ΅η πρόταση περί τερματισμού της Συνθήκης Εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων είναι μια ανόητη πρόταση που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή,» αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει πως στη συνάντηση με τον κ. Αϊντα στις 24 Ιουλίου του απηύθυνε ερώτηση κατά πόσο οι προτάσεις που υπέβαλε ( ο ΠτΔ) στις 5 Ιουλίου ήταν μέσα στο πλαίσιο του ΓΓ, αν αντιμετώπιζαν τις ανησυχίες των
Τουρκοκυπρίων και αν θα έπρεπε να υπάρξει ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, «ο Ειδικός Σύμβουλος μου απάντησε ότι έχω απόλυτο δίκαιο και το τι περιγράφω είναι απόλυτα αληθές».

Σε ερώτηση, αναφέρει ο Πρόεδρος, κατά πόσο η τελική τουρκική θέση στο δείπνο ήταν η μετονομασία της Συνθήκης Εγγύησης σε Συνθήκη Εφαρμογής καθώς επίσης μόνιμη παρουσία στο νησί με στρατιωτική βάση, «ο κ. Άιντε μου απάντησε ότι είναι σωστή η αντίληψη μου, σημειώνοντας ότι οι Τούρκοι επιθυμούν να διατηρήσουν την παρουσία τους στο νησί για ευρύτερους γεωπολιτικούς λόγους».

Εξάλλου σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σε ερώτηση (προς τον Ειδικό Σύμβουλο) εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ, μετά την παρέμβαση του Τούρκου ΥΠΕΞ στο δείπνο, ανέφερε ότι δεν αντιλήφθηκε ορθώς την τουρκική θέση στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, «ο κ. Άιντε απάντησε καταφατικά».

Ο Πρόεδρος συνεχίζει λέγοντας ότι στην αναφορά του ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου, εξέφρασε τη θέση ότι η Συνθήκη Εγγύησης και το δικαίωμα επέμβασης θα πρέπει να παραμείνουν για 15
χρόνια με ρήτρα επανεξέτασης, «ο κ. Άιντε απάντησε ότι αυτό ισχύει και καταγράφεται και στα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Πρόεδρος στη γραπτή του δήλωση επαναλαμβάνει την πρόκληση-πρόσκληση προς την τουρκική Κυβέρνηση να επιβεβαιώσει αν τα όσα ο κ. Άιντε ισχυρίζεται είναι αληθή και αν αναλόγως πράξει «δηλώνω απερίφραστα ότι είμαι έτοιμος να συνεχίσω τις προσπάθειες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως είχα αναφέρει και στη συνέντευξη Τύπου στις 10 Ιουλίου».

Συνεχίζουν τις προκλητικές δηλώσεις οι Τούρκοι

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου και ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Ομέρ Τσελίκ κατηγόρησαν εκ νέου από τις Βρυξέλλες την Κυπριακή Δημοκρατία για παρακώλυση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, για μονομερές, όπως το αποκάλεσαν, μπλοκάρισμα των ενταξιακών κεφαλαίων 23 και 24 και για αντιπαραγωγική στάση στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα.

Ο Ομέρ Τσελίκ και ο Μελβούτ Τσαβούσογλου βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για την διάσκεψη διαλόγου υψηλού πολιτικού επιπέδου στην έδρα της Κομισιόν. Ο διάλογος κράτησε για περίπου δύο ώρες και την πλευρά της ΕΕ εκπροσώπησε η Ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Συγκεκριμένα, σε κοινές με την Μογκερίνι και τον Χαν δηλώσεις τους προς τον Τύπο μετά τη συνάντηση, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου επιχειρηματολόγησε κατά της Κύπρου «δείχνοντας» με το χέρι την Ύπατη Εκπρόσωπο και υποδεικνύοντας στους εκπροσώπους του Τύπου να την ρωτήσουν «ποιος ήταν παραγωγικός και ποιος δεν ήταν παραγωγικός στο Κραν Μοντάνα». Είπε μάλιστα ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήταν παραγωγική» και ότι δεν μπορεί πια να κρατάει όμηρο τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, και την εξέλιξη της τελωνειακής ένωσης.

Επέκρινε δε τις χώρες της ΕΕ για το γεγονός ότι «επιδεικνύουν αλληλεγγύη» μεταξύ τους και «έχουν διπλά στάνταρντ» όσον αφορά τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Φ. Μογκερίνι δεν σχολίασε ποιος ήταν παραγωγικός και ποιος όχι στην διάσκεψη του Κραν Μοντάνα και επεσήμανε στον Τσαβούσογλου και τον Τσελίκ, ότι «η ΕΕ είναι μια οικογένεια και καλώς τα κράτη μέλη έχουν μεταξύ τους αλληλεγγύη», ο δε Γιοχάνες Χαν επεσήμανε δημόσια στους δύο Τούρκους υπουργούς ότι τα ενταξιακά κεφάλαια χρειάζονται ομόφωνες αποφάσεις. Τους θύμισε δε ότι η ΕΕ δεν τερμάτισε τη διαδικασία και έχει κρατήσει τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς.

Είπε δε πως «το κυπριακό δεν είναι ο μοναδικός λόγος που δεν ανοίγουν τα ενταξιακά κεφάλαια».